Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

31. Розтлумачите змістовну сутність поняття „інформація” як наукової категорії.

32. Прокоментуйте значення поняття „інформаційні дані” та визначите його співвідношення з поняттям „інформація”.

Інформаційні дані – це документально оформлена інформація у вигляді відповідних документів на паперових чи інших загально визнаних і законодавчо закріплених зразках носіїв інформації. Носіями інформації можуть бути певні матеріальні предмети: корисні копалини, зразки виробничої продукції, техніки, сукупність сировини, явища природи, фотокартки, відео-, кіно- , аудіозаписи, пам’ять і свідомість людини тощо.

Інформація як наукова категорія — це відомості про 1) об’єкти, явища і процеси навколишньої дійсності, 2) їхні параметри, властивості та стан, які знижують ступень невизначеності та неповноти знання про ці об’єкти, явища і процеси. З цього виходить, що інформація — це цілеспрямовані знання про об’єкти, представлені в різноманітних моделях.

33. Поясніть сутність поняття інформації як природного явища під кутом психофізичного аналізу порушеної проблеми.

34. Дайте визначення відомих Вам варіантів поняття „міжнародна інформація” та прокоментуйте їх.

35. Поясніть сутність розуміння понять „інформація” та „інформаційні дані”, котрі позначають природні явища, з точки зору психофізичного аналізу і прикладного підходу в інформаційно-аналітичній та правовій діяльності: в чому схожість і різниця?

36. Розтлумачите сутність „міжнародної інформації” як об’єкту дослідження наукової дисципліни „Міжнародна інформація”.

37. Розтлумачите змістовну сутність поняття „міжнародні інформаційні відносини” та його значення для наукової дисципліни „Міжнародна інформація”.

Міжнародні інформаційні відносини визначаються міждержавними та міжнародними зв’язками, контактами, котрі віддзеркалюються у формі інформаційних процесів і мають суб’єкти та об’єкти міжнародного співробітництва. З цієї причини в основні поняття „міжнародної інформації” виділяють похідні елементи, які визначаються як суб’єкти (активний, діяльнісний елемент) та предмет (пасивний елемент) міжнародних інформаційних відносин. Тобто суб’єкт має потреби, інтереси, правоздатність і дієздатність, а предмет перетворюється в об’єкт посягань, з приводу якого й виникає потреба, зацікавленість у встановленні зв’язків, розвитку контактів між державами, міжнародними організаціями, іншими суб’єктами та учасниками міжнародних відносин які відбуваються у формі міжнародних інформаційних відносини.

Кожна держава як суверен формує свою стратегію інформаційної національної політики, в якій визначаються усі аспекти інформаційного забезпечення заходів просування національних інтересів у міжнародних відносинах. Одночасно співтовариство суверенів (держав) розробляє, узгоджує і реалізує міжнародну інформаційну політику і стратегію розвитку міждержавних і міжнародних інформаційних відносин на регіональному і глобальному, міжцивілізаційному рівнях. Решта учасників, пересічних юридичних і фізичних осіб, підкоряються зазначеній політиці та стратегії розвитку міжнародних інформаційних відносин і регулюють приватні відносини між собою нормами міжнародного приватного права.

38. Розтлумачите сутність поняття „міжнародної інформації” як предмету міжнародних інформаційних правовідносин.

39. Визначте та охарактеризуйте змістовну сутність поняття генеральний і виконавчий суб’єкти міжнародних інформаційних правовідносин.