Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

1. Розтлумачите змістовну сутність поняття „Міжнародна інформація” як природного явища.

2. Розтлумачте змістовну сутність поняття „міжнародна інформація” як предмету соціально-політичної діяльності.

Міжнародна інформація — це документовані або публічно оголошені відомості про події та явища у міжнарод­ному співтоваристві (міжнародному інформаційному про­сторі), зафіксовані на матеріальних носіях з реквізитами, які дозволяють ідентифікувати ці відомості.

Міжнародна інформація визначається як сукупність відомостей про систему міжнародних відносин, а також про структуру, загальні властивості інформації і питання, пов'язані з пошуком, збиранням, аналізом, зберіганням та роз­повсюдженням інформації у системі міжнародних відносин.

3. Розтлумачите змістовну сутність поняття „міжнародна інформація” як наукової дисципліни.

4. Розтлумачите змістовну сутність поняття „міжнародна інформація” як навчальної дисципліни.

Навчальна дисципліна „Міжнародна інформація” є складовою підготовки бакалаврів та магістрів за фахом „Міжнародне право” та „Міжнародні відносини”, в якій викладаються концептуальні та методичні засади використання сучасних інформаційних і комунікаційних технологій для збору, оцінки, аналізу і використання інформації в міжнародних інформаційних потоках в умовах розвитку інформаційного суспільства.

Дисципліна „Міжнародна інформація” не є такою, що формує світогляд або надає фундаментальні знання з еко­номіки чи юридичних дисциплін. Але вона є сучасною загальноосвітньою дисципліною, котра дуже необхідна фахівцю. Це зумовлено низкою чинників:

5. Визначите теоретико-методологічні передумови виникнення і становлення міжнародної інформації як науки.

6. Назвіть і охарактеризуйте п’ять основних чинників, котрі обумовлюють доцільність викладання нині майбутнім фахівцям з державного управління, міжнародного права і міжнародних відносин курсу навчальної дисципліни „Міжнародна інформація”.

1) четвертою інформаційною революцією,

2) відносною дешевизною та доступністю інформаційних технологій

3) швидкою зміною та розростанням інформаційного простору;

4) необхідністю застосування законодавчої та норматив­ної бази інших держав,

5) необхідністю прийняття швидких та кваліфікованих рішень

7. Визначите мету викладання навчальної дисципліни „Міжнародна інформація”.

8. Визначите, які завдання обумовлює мета викладання навчальної дисципліни „Міжнародна інформація”. Поясніть соціальну значимість викладання зазначеної навчальної дисципліни.

1) ознайомлення студентів з актуальними проблемами вітчизняних, європейських і світових інформаційних технологій та сис­тем, сучасними тенденціями їх розвитку та принципами правового регулювання міжнародного інформаційного поля;

2) формування у дослідників міжнародних правових систем розуміння основ сучасного інформаційного забезпечення і системи знань, яка допомогла б орієнтуватись в інфор­маційно-аналітичній діяльності та процесах глобальної комунікації в міжнародних відносинах;

3) формування теоретичних знань та практичних навичок професійної роботи, котрі необхідні для використання універсальних і спеціалізованих інформаційних технологій у сфері міжнародних відносин (створення, модифікація, систематизація до­кументів; пошук, обробка та зберігання інформації, види діяльності у мережі Інтернет та інших інформаційних системах);

4) ознайомлення студентів з сучасним станом розвитку міжнародних інформаційних організацій, з використанням нових інформаційних і комунікаційних технологій для отри­мання правової інформації, вираження своїх думок, безперешкодного обміну думками, одержання і передачі інформації й ідей по каналах інформаційних мереж в умовах розвитку глобальної кооперації у ХХІ-му столітті.