Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

9. Поясніть, що мають засвоїти студенти у результаті вивчення навчальної дисципліни „Міжнародна інформація”?

– зміст основних понять інформаційних технологій та систем;

– роль інформаційних технологій у проведенні фахових досліджень;

– базові поняття правового захисту інформаційних техно­логій та систем в умовах постійно розширюваного міжнародного співробітництва в умовах глобалізаційних процесів;

– інформаційну конфігурацію сучасного світу та процеси глобальної комунікації в міжнародних відносинах;

– законодавче забезпечення механізму доступу до міжнародної інформації в розвинутих країнах світу;

– принципи  правового   регулювання   інформаційного суспільства, в тому числі й в Україні, що формується.

10. Поясніть, що дають фахівцю знання про історію розвитку знання про інформацію, інформаційні та телекомунікаційні технології?

11. Європейська стратегічна програма досліджень і розробок в області інформаційних технологій і техніки.

Основним інструментом підтримки Європейським Співто­вариством (ЄС) досліджень в Європі є Рамкові Програми з досліджень, технологічного розвитку та демонстраційної ак­тивності. З 2002 по 2006 роки функціонує шоста рамкова програма

Головною метою шостої рамкової програми (РП6) є створен­ня реальнодіючого Європейського наукового простору (ЄШІ).

Завдання ЄНП — забезпечити максимально ефективне ви­користання наукового потенціалу та матеріальних ресурсів країн ЄС, з огляду на накопичений ними досвід і наявні досяг­нення, на основі тісного взаємозв'язку європейської і національної наукової політики, обміну знаннями й інформацією, а та­кож вільного пересування вчених по території країн ЄС.

Однак ЄНП не є замкнутим, його відкрито для всіх країн світу. Цей документ є свого роду докладним посібником з нала­годження, відповідно до нової політики, міжнародного науко­во-технологічного співробітництва, спрямованого на досягнен­ня стратегічних цілей. Особлива роль приділяється країнам, що розвиваються, та країнам з перехідною економікою.

Девіз РПб: «Європейський науковий простір має бути відкритим для всього світу». Виходячи з такого підходу, основні принципи РП6 сформульовані таким чином:- сконцентрувати зусилля на визначеній (меншій) кількості пріоритетів, зокрема, на тих сферах, співпраця на загальноєвропейському рівні в яких вже має чітко виражену вартість/прибуток; - просуватися шляхом інтегрування діяльності всіх учасників на всіх рівнях; - сприяти дослідницькій роботі, яка матиме довгостроковий «структуруючий» характер;- підтримувати діяльність, що зміцнюватиме європейський науковий та технологічний базис; - використовувати науковий потенціал країн-кандидатів для підготовки та допомоги їм у вступі до ЄС задля загальноєвропейської користі науки в Європі.

12. Поясніть, які теоретико-методологічні підходи до визначення етапів історичного розвитку людської цивілізації застосовуються науковцями з „Міжнародної інформації” та що обумовлює визначення певної ієрархії пріоритетності їх застосування у недавньому минулому й нині?