Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

47. Визначите інформаційну конфігурацію сучасного світу.

Зараз суспільство переживає етап проникнення інтелек­туальних інформаційних технологій в різні сфери діяльність людини. Як би не сприймався цей процес — як сприяючий або перешкоджаючий прогресу — він, мабуть, необоротний і нікого не залишає осторонь, викликаючи до життя цілий спектр проблем. Однією з найбільш насущних є проблема формування світогляду молодої людини. Саме забезпечення кожного і усіх загальним правом доступу до інформації є од­ним з основних атрибутів інформаційного суспільства.

У відповідь на появу нових сфер науки і технологій потре­бують змін традиційні навчальні дисципліни. Виникає не­обхідність відходу від класичних підходів, що грунтувалися на конкретних дисциплінах і наближення до проблемно орієнтованих методів формування знань, а також зменшення дистанції між фундаментальними і прикладними досліджен­нями. Професійна підготовка і дослідження в нових сферах знань потребують інтеграції цілої низки дисциплін, які раніше вважалися самостійними і непов'язаними між собою. Нові форми генерування знань потребують реорганізації на­укових досліджень і підготовки фахівців, орієнтованих на вирішення складних міждисциплінарних проблем.

Суспільство знань та інформації несе людству нові викли­ки та величезні можливості для вирішення його головних проблем і забезпечення подальшого розвитку. Але воно ви­магає активної участі всіх в осмисленні та втіленні в життя нової парадигми. Тому дуже важливо, щоб наша країна не відставала від цих світових процесів і повною мірою скорис­талася благами цивілізації XXI століття (Подробнее в учебнике 11)

48. Поняття та структура міжнародної інформації.

Міжнародна інформація визначається як сукупність відомостей про 1) систему міжнародних відносин, а також про 2) структуру,3) загальні властивості інформації і 4) питання, пов’язані з пошуком, отриманням,, оцінкою, аналізом, зберіганням та розповсюдженням інформації у системі міжнародних відносин.

Міжнародна інформація — це документовані або публічно оголошені відомості про події, явища і процеси у міжнародному співтоваристві (міжнародному інформаційному просторі), зафіксовані на матеріальних носіях з реквізитами, які дозволяють ідентифікувати ці відомості.

49. Прокоментуйте визначення: „Інформація є динамічним об’єктом дослідження”.

Динамічні властивості це ті властивості, які характеризують зміну інформації у часі:

126. Особливості інформації як об’єкта правового регулювання.

Інформація в широкому сенсі абстрактне поняття, котре має безліч значень, залежно від контексту. З одного боку, ми стверджуємо, що інформація — це не матеріальна річ, а з іншого боку — інформація може бути об’єктом міжнародного права.

27. Сутність класифікації інформації за ступенем поширеності та технологією фіксації.

Відкриті та закриті? Фільми, діафільм, аудиозапис?

У текстовому документі знаком служить алфавіт (букви) природної мови (книга, журнал, газета, патент, стандарт, бюлетень тощо). Текстові документи часто називають вербальними або словесними.

Одним з основних видів текстового документа, у якому інформація втілена будь-яким способом письма, є письмовий документ – це найчастіше літературний документ, зміст якого виражений словесно в письмово зафіксованій формі.

До письмових документів можуть бути віднесені рукописний, машинописний і друкарський документи, оскільки в них мовна інформація зафіксована за допомогою письмових знаків.

Нетекстовий документ оформлений у вигляді запису за допомогою нотних, картографічних та інших немовних знаків. Сюди можна віднести іконічний, ідеографічний, звуковий і матричний документи. Їх часто називають невербальними (немовними).

Іконічний документ – той, у якому знак подібний відображуваному об'єкту (картина, малюнок, фотографія, кінофільм, діафільм, відеодиск та ін.)

Ідеографічний документ – той, у якому знаком служить умовне позначення, що не відображає реальних предметів або явищ (карта, ноти, креслення).

Документ, що звучить, фіксує і передає інформацію звуками. Це так званий фонодокумент (грамплатівка, магнітний запис, музичний компакт-диск).

Матричний документ виконаний засобами „матричної мови”, тобто складається з кодових осередків-матриць, за допомогою яких відбувається кодування інформації у формі, доступній для «прочитання» машиною (перфокарти, перфострічки, магнітні й оптичні диски, дискети для ЕОМ). З