Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

128. Сутність класифікації інформації за суб’єктом та каналом сприйняття.

За каналом

Візуальний – це документ, зміст якого людина (реципієнт) сприймає зором (письмові тексти, графіка, малюнки, креслення, фотографія, репродукція тощо на будь-якому носії, включаючи екран діапроектора, телевізора або ЕОМ). Зміст тактильного документа сприймається через дотик (дотик) (книга, журнал для сліпих). Аудіальний – це звуковий документ, зміст якого може бути сприйнятий тільки слухом (грамплатівка, магнітна фонограма, музичний компакт-диск). Аудіовізуальний документ – той, зміст якого сприймається одночасно зором і слухом (звуковий кінофільм, озвучений діафільм, відеофільм, відеодиск, комп'ютерна технологія «мультимедіа» та ін.).

За суб'єктом сприйняття семантичного змісту всі документи ділять на людинозчитувльані – «прочитані» безпосередньо людиною, без спеціальних технічних засобів – і машинозчитувальні – призначені для автоматичного відтворення інформації, що знаходиться в документі, за допомогою магнітофона, телевізора, принтера, дисплея тощо.

До людинозчитуваних документів відносяться всі види видань (книга, журнал, газета тощо). Машинозчитувані документи – це мікрофільм, мікрофіша, діафільм, магнітна стрічка, грамплатівка, перфокарта, перфострічка, диск, дискета, компакт-диск та ін.

129. Структура законодавства України в галузі інформації.

130. Визначите інформацію за призначенням та охарактеризуйте її: масова, спеціальна, особиста, конфіденційна, секретна.

масова — містить тривіальні відомості та оперує набором понять, зрозумілим для більшій частині соціуму;

– спеціальна — містить специфічний набір понять, при її використанні відбувається передача відомостей, які можуть бути не зрозумілі основній масі соціуму, але необхідні та зрозумілі в рамках вузької соціальної групи, де використовується дана інформація;

– особиста (приватна) — набір відомостей про яку-небудь особу, котра визначає соціальне положення і типи соціальних взаємодій усередині популяції;

– секретна — доступна вузькому колу осіб і передана по закритих (захищених) каналах.

Секретна інформація — інформація, котра не підлягає розголошенню або на розповсюдження якої накладені обмеження унаслідок можливого спричинення шкоди особам, зацікавленим в її нерозповсюдженні, або особам, не інформованих про те, що існує така інформація, отримання якої тим або іншим особам здатне привести до спричинення цими особами збитку. Випадкове розголошування секретної інформації або її розповсюдження за межі конфіденційності називається витоком інформації.

- конфеденційна - спеціального призначення, яка захищаються законом і охороняються засобами держави.

131. Основні наукознавчі положення про класифікацію.(лекция 4а)

132. Визначите завдання класифікації.

Класифікаціяпроцес групування об’єктів дослідження або спостереження відповідно до їх загальних ознак. Сутність процесу класифікації полягає у розробці та застосуванні відповідної класифікаційної системи (класифікаторів).

Завдання класифікації формалізоване завдання, в якому є можність об’єктів (ситуацій), розподілених певним чином на класи. Задана конечна множність об’єктів, щодо яким відомо, до яких класів вони відносяться. Зазначена множність називається вибіркою. У той же час класова приналежність решти об’єктів у класифікуємому ряді не відома. Для реалізації завдання необхідно побудувати алгоритм, здатний класифікувати будь-який об’єкт із вихідної множини.