Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Перелік питань з відповідями для МКР МІ.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
205.82 Кб
Скачать

40. Визначите змістовну сутність поняття „інформаційні ресурси”.

Інформаційні ресурсице засоби, можливості і джерела інформації, які визначають роль і місце держави в світі та виступають показником національного багатства країни. Так, наприклад, в Конституції України та у Законі України «Про інформацію» написано: «Інформація є національною цінністю». До поняття „інформаційні ресурси” входять: 1) фундаментальна інформація, 2) поточна інформація, 3) документована і зафіксована на документальних носіях інформація, 3) новітня інформація або ноу-хау.

41. Визначите змістовну сутність поняття „інформаційний потенціал”.

Інформаційний потенціал доречно оцінювати за такими критеріями:1) стан інформаційної інфраструктури (мережі, інформаційні системи, кількість комп'ютерів і т. п.) і тенденції її розвитку, 2) потужність наукового потенціалу і тенденції його розвитку, 3) потужність поліграфічної промисловості і тенденції її розвитку, потужність інформаційої індустрії та тенденції її розвитку; наявність і потужність вітчизняної індустрії культури і тенденції її розвитку.

42. Визначите змістовну сутність поняття „національний інформаційний потенціал”.

Національний інформаційний потенціалце сукупність інформаційних засобів країни, які включають інформаційну інфраструктуру, тобто:

• інформаційні та комп’ютерні мережі, інформаційні системи;

• структуру національної системи інформації;

• сукупність різних видів інформації;

• інформаційно-аналітичну структуру;

• інформаційні служби та засоби масової телекомунікації.

43. Визначите змістовну сутність поняття „інформаційна могутність”.

Інформаційну могутність характеризується наступними основними критеріями – наявність і потужність: 1) державної системи захисту інформації; 2) національних виробників інформаційного продукту (інформаційні агентства, преса, телебачення, радіо); 3) системи формування суспільної свідомості, зокрема системи зовнішньої і внутрішньої політичної пропаганди.

44. Визначите змістовну сутність поняття „національний інформаційний продукт”.

Національний інформаційний продукт — це матеріальний або нематеріальний результат інформаційної діяльності, який має синтезований характер, оскільки поєднує в собі результати інформаційної інтелектуальної діяльності суспільства та технічні засоби інформаційного забезпечення, тобто обслуговування.

45. Визначите сутність і проблеми глобалізації світового та національного інформаційного простору.

46. Визначите змістовну сутність поняття „міжнародний інформаційний простір”.

Міжнародний інформаційний простір визначається, як:

1. Система середовища буття людини, яка забезпечує діяльність будь-якої системи, зокрема — системи міжнародних відносин.

2. Система спільного використання національних інформаційних ресурсів за узгодженими сферами і напрямками діяльності.

3. Сума складних інформаційних технологій, яка є основою і визначальним компонентом промислово-економічного комплексу транснаціональних спільнот, які впливають на формування світоглядних процесів у суспільстві.

Міжнародний інформаційний простір характеризується такими чинниками:

1) територія розповсюдження інформації за допомогою глобальної системи телекомунікацій;

2) інфраструктура або сукупність технологічних засобів і можливостей отримання, обробки, зберігання і розповсюдження інформації по вертикалі та горизонталі;

3) наявність міжнародної та національної інформаційної політики, стратегії розвитку, комплексу норм і принципів, що регулюють функціонування та використання міжнародної інформації;

4) наявність системи правового забезпечення міжнародних відносин в інформаційній сфері, тобто міжнародних, міждержавних договорів та угод у галузі телекомунікацій, які базуються на розумінні світової ролі інформаційних процесів та їх впливу на розвиток цивілізацій;

5) рівень доступу світової громадськості до інформації та участі суб’єктів міжнародних відносин у загальній системі зв’язку.