Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання_Відповід(история_украины)і.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
585.73 Кб
Скачать

21. Бойові дії 1618-1652 рр. Зборівський та Білоцерківський договори.

Періодизація національної революції:

1) лютий 1648 р. - червень 1652 р. - характеризується найбільшим розмахом національно-визвольної боротьби. створена українська держава виборює незалежність, а селянська війна завершується ліквідацією дореволюційної системи феодальних відносин на селі.

2) червень 1652 р. - серпень 1657 р. - відзначається погіршення геополітичного становища козацької України та активним пошуком союзників на міжнародній арені з метою розгрому Речі Посполитої і об'єднання всіх етноукраїнських земель.

3) вересень 1657 р. - червень 1663 р. - охоплює час різкого загострення соціально-політичної боротьби, що вилилося в громадянську війну і розколом України на два гетьманства.

4) липень 1663 р. - червень 1668 р. - ознаменувався намаганням Польщі і Росії поділити Україну та боротьбою національно-патріотичних сил за збереження її єдності.

5) липень 1668 р. - вересень 1676 р. - нове загострення політичної боротьби, посилене втручання іноземних держав в справи України, ліквідація державних установ у Правобережжі та поразкою революції.

1647 р. - польський шляхтич Чаплинський нападає на хутір Суботін, який Богдан Хмельницький отримав від батька, вбиває десятилітнього сина, забирає жінку. Хмельницький намагався врегулювати це мирним шляхом, але ніхто його не слухав. 1648 р. - втікає на Січ, піднімає козаків, його обирають гетьманом. Був дуже освіченою людиною, освіту здобув у школі єзуїтів, знав польську, латинську, українську.

Хмельницький їде з посольством до кримського хана, прохає військової допомоги. Підписує союзницький договір (гарантії - залишає свого сина Тимоша). Тим самим Хмельницький забезпечив собі тил.

квітень 1648 р. - Хмельницький іде походом. На Жовтих Водах переконує реєстрових козаків, і вони переходять на його бік. В битві під Жовтими Водами поляки зазнають поразки. Через місяць битва під Корсунем - поляки розбиті вщент. За 2-3 місяці на території України ні одного поляка і єврея. На той час помирає польський король. Хмельницький доходить до Білої Церкви, формується 16 полків - 80-100 тис. чоловік (40 тис. з них - козаки), битва під Пилявцями.

В кінці 1648 р. - повертається до Києва.

На весні 1649 р. - поляки йдуть на Хмельницького, битва під Зборівом. Хмельницького зраджує хан і його викрадають.

серпень 1649 р. - підписується Зборівський мирний договір: реєстр козаків - 40 тис., засновувалась Київське. Чернігівське. Братиславське братства, полякам та євреям заборонялось прибувати на території України без дозволу гетьмана, православний митрополит в сенаті, всім повсталим амністія.

квітень 1648-1653 рр. - безперервні війни, після підписання договору обурення на всій території України (повертається кріпацтво), погіршилися відносини з татарами.

1651 р. - новий етап війни, битва під Берестечком. Хан зраджує козаків.

вересень 1651 р. - Білоцерківський мирний договір, реєстр зменшувався до 20 тис., селяни повертаються в кріпацтво, повертаються поляки.

квітень 1652 р. - битва під Ватагом, Хмельницький блискуче перемагає.

Стало очевидним, що роки страшного кровопролиття та руйнації починають даватися в знаки, бойовий запал згасає, відбуваються мляві воєнні дії.

Хмельницький починає шукати союзника. Татари не надійні союзники (були баластом). Звернувся до Молдовії, але нічого не вийшло. 1651 р. - посилає посольство до Османської імперії, турки відмовили. Посилав посольство до Швеції, теж відмовили. 1653 р. - посольство до Москви. Воно було прийнято царем. Боярська дума з царем вирішають прийняти Україну під свою руку.