Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання_Відповід(история_украины)і.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
585.73 Кб
Скачать

26. Гетьманування і. Виговського. Гадяцький договір.

Після смерті Богдана Хмельницького, гетьманом повинен був стати його син Юрій Хмельницький, але обирають генерального писаря Івана Виговського (фактично був здійснений державний переворот). Він походив з православне шляхетського роду, батько був реєстровим козаком.

Виговський, зрозумівши, що Московія не той союзник і треба шукати іншого. Подивляється на Польщу і поступово починає зміцнювати стосунки з нею. Частина населення підтримувала, частина - ставилась вороже. Підтримувала козацька старшина, шляхта (верхівка), шляхті допомагає православна церква, не підтримують - низи. Полковник Мартин Пушкар не підтримує пропольської політики, також запорозькі козаки, на чолі з Яковим Барабашем. Відбувається боротьба в середині держави. Виговський збирає досить сильне військо і на початку червня 1658 р. відбувається битва між Виговським і противниками (на чолі з Пушкарем і Барабашем). Виговський перемагає. Пушкар загинув. Барабаша стратили. Після цієї перемоги Виговський вже відкрито проводить пропольську політику. Це не подобається Московії. У червні 1658 р. Московія збирає військо і йде походом на Виговського. В той же час підписується Гадяцький трактат (договір) між Польщею і Виговським:

1) Київщина, Чернігівщина і Братславщина утворювали Руське князівство.

2) Руське князівство становилося рівним з Польщею і Литвою.

3) Надавалась князівству дуже широка автономія: гетьман відповідав за свої дії тільки перед королем Речі Посполитої (не перед сеймом).

4) Гетьман мав право мати власне військо (не обмежувалось), суди, скарбницю, монетний двір.

5) Польським військам заборонялось без дозволу ступати на територію Руського князівства.

  1. Православним надавалися рівні права з католиками.

Але нажаль Гадяцький трактат залишився тільки на папері.

На Україну йде руське військо на чолі з Трубецьким, а на зустріч йому українське, польське і татарське військо. 29 червня 1658 р. - битва під Конотопом (500 км до Москви). Виговський вщент розбиває російські війська. В цей же час запорозькі козаки нападають на Крим. Татарське військо повертається. Виговського підтримувала Лівобережна Україна. Пропольські політики піднімають народні маси, цей рух охоплює всю Лівобережну Україну і у жовтні 1659 р. Виговський відмовляється від гетьманства і тікає до Польщі. Гетьманом обирають Юрія Хмельницького.

27. Гетьманування ю. Хмельницького. Події України.

На відміну від свого батька, брата Тимоша, він людиною був протилежною. Зробив дуже багато помилок.

На Україну йде князь Трубецькой з великим військом і окупує велику територію. Трубецькой викликає Хмельницького. Він злякався і приїхав. Трубецькой заставляє передивитися Березневі статті та Переяславську раду і підписується новий договір:

1) Російські гарнізони по всім містам України.

2) Козакам заборонялись зовнішні стосунки.

3) Козакам заборонялись вести війни без дозволу царя.

4) Обрання гетьмана, старшини, полковників дозволялось лише з дозволу Росії. Тобто, Росія зробила крок, щоб міцніше охопити Україну.

1660 р. - виникає нова війна між Польщею і Росією за Україну. Трубецькой йде з військом під Чуднів, де зустрічається з польськими військами. Хмельницький веде нейтральну політику і, побачивши, що поляки перемагають, переходить на їх бік, і разом вони розбивають російські війська. На Лівобережжі вибирають наказного гетьмана.

Окупована польськими і російськими військами, розірвана соціальними чварами між політичними фракціями Україна розкололася на дві частини, кожна на чолі з власним гетьманом. У січні 1663 р. - Ю. Хмельницький складає булаву і йде у монастир. Доба руїн тепер сягнула свого апогею. Після 1663 року Україна поділилася на дві частини: Лівобережну і Правобережну Україну.