Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання_Відповід(история_украины)і.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
585.73 Кб
Скачать

79. Закон Української рср "Про мову" - Його реалізація та значення.

З проголошенням незалежності України відродження національної культури стало державною справою. Для українців чи не вперше відкрилася перспектива вільного розвитку і набуття престижності своєї мови і культури

У жовтні 1989 р. було прийнято "Закон про мови в Українській РСР". спрямований на захист національної мови. забезпечення її всебічного розвитку і функціонування у всіх сферах життя суспільства. Українську мову в республіці проголошено державною.

Конституція України затверджує за українською мовою статус державної мови, а також гарантує вільний розвиток. використання і захист російської, інших мов національних меншин України

80. Проблеми економічного розвитку України на сучасному етапі

- В економіці ще не накопичено необхідного потенціалу економічного зростання. Не забезпечено зміцнення фінансової системи держави - перш за все, фінансів підприємств і організацій, підвищення загальної конкурентоспроможності, структурного оновлення економіки. У критичному стані перебуває аграрний сектор. Понад 87% КСП є збитковими. Спостерігається низька рентабельність промисловості та інших галузей економіки. На 42% знизилася продуктивність праці в т. ч. у промисловості - на 21% на сільськогосподарських підприємствах - більш як у 2 рази.

- Небезпечними стають структурні деформації, які були притаманні українській економіці ще за часів адміністративно-командної системи. За останні роки ця ситуація не лише не поліпшилася, а й значною мірою ускладнилася. Триває тенденція до скорочення питомої ваги галузей, що виробляють продукцію інвестиційного призначення (машинобудування та будівельні матеріали), майже у 8 разів скоротилася питома вага легкої промисловості. Водночас продовжує зростати частка найбільш енергоємних та екологічно шкідливих галузей (паливно-енергетичної, металургійної, хімічної).

- Тривалий спад виробництва унеможливлює досягнення відчутних зрушень у соціальній політиці. Значне розшарування населення за рівнем доходів, штучне заниження вартості робочої сили (як і низький рівень соціальних витрат) переросли в один із головних чинників, які стримують розширення внутрішнього ринку, технологічне оновлення виробництва. Невирішеність соціальних питань та зубожіння значної частини населення, великі суми заборгованості з заробітної плати. вимушені простої значної частки виробництва й відповідно приховане та зареєстроване безробіття, загострення демографічної ситуації, стагнація медицини, сфери послуг, освіти, науки та культури, високий рівень корупції та зло­чинності - все це реальності нашого сьогодення, які однозначно доводять: соціально-економічна ситуація в країні залиша­ється складною.

81. Політичне життя України на сучасному етапі Політичні партії та громадсько-політичні організації України. Основні функції партій

Партії є одним із базових інститутів сучасного суспільства, без якого неможливе функціонування представницької демо­кратії. Як посередник між владою і народом, між державою і суспільством партії виконують такі найважливіші функції:

- акумулюють настрої і бажання людей:

- трансформують ці настрої у відповідні партійні принципи і вимоги:

- генерують нові ідеї з вдосконалення суспільного життя, формують суспільну думку, стимулюють активність громадян у політичному житті;

- відбирають людей, професійно придатних до роботи в органах влади, готових прийняти на себе політичну відповідальність.

Класифікація партій в Україні

Україна, відійшовши від тоталітарної однопартійності. впала в іншу крайність -у гіпертрофовану багатопартійність, що призвело до створення мультипартійної політичної системи.

На сьогодні в Україні існує понад 100 політичних партій. За характером політичної орієнтації їх традиційно поділяють на праві, ліві і центристські.

До правих відносять націонал-радикальні партії: націоналістів. Консервативну Республіканську партію. Українську Національну Асамблею - Українську Народну Самооборону та інші.

Ліві - це партії соціалістичного і комуністичного спрямування: Селянська партія України. Соціалістична партія України. Прогресивна соціалістична партія, Комуністична партія та інші.

Центристські партії являють собою широкий політичний спектр. Це партії націонал-демократичного, націонал-державницького. ліберально-демократичного, соціал-демократичного спрямування. Політологи розрізняють серед них правий центр, центр і лівий центр. До центристських партій належать Народний Рух України. Демократична партія України. Партія зелених України, Ліберальна партія України. Соціал-демократична партія України (об'єднана). Трудовий конгрес України та інші.

Не дивлячись на велику кількість утворених партій, для більшості з них характерні малочисельність, відсутність чітких позитивних програм, чітко сформульованих ідеологічних концепцій, слабкість організаційних структур. Існуюча багатопартійна система має конфліктний характер, підігріваючи напруженість у суспільстві.

В інтересах суспільства - формування декількох масових і впливових політичних об'єднань, що дасть можливість позбавитися суспільних потрясінь, забезпечить мирний перерозподіл влади між різними суспільними силами.

28 квітня 2001 р. вступив у силу закон "Про політичні партії в Україні". Закон ще не повністю відповідає потребам полі­тичного структурування суспільства, стимулювання процесів зміцнення політичних партій та їх консолідації. Та все ж таки він сприятиме зміцненню демократичних часад рочшпку. Ію.'ІпичноІ системи в Україні, становленню в нашій державі громадянського суспільства

Громадські організації та об'єднання.

Становлення багатопартійності активізувало діяльність існуючих І вплинуло на формування нових громадських організацій і об'єднань. На сьогодні їх існує більше 500 Серед них: професійні союзи. Український союч промисловців І підприємців. Союч офіцерів України. Союч солдатських матерів. Червоний Хрест. Київський слов'янський університет та інші.

Активізувався молодіжний рух, важливе місце в якому посідають Спілка українських студентів, молодіжне об'єднання "Січ", організація скаутського типу "Пласт" та інші.

Диференціація інтересів населення є нормальним явищем і свідчить про духовне розкріпачення І демократизацію сус­пільного життя.