Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТОЛОГІЯ МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

23

Міністерство освіти і науки україни

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра гуманітарних дисциплін

П Л А Н И

семінарських занять

з курсу “ПОЛІТОЛОГІЯ”

для студентів денного форми навчання

спеціальності “Правознавство”

Укладач: Євдокименко Р.І.

Чернігів – 2014

Плани семінарських занять з політології

для студентів денного відділення

С Е М І Н А Р 1

Тема : Політика і наука про політику. Політологія як наука і навчальна дисципліна

Основні поняття теми: політика, політична сфера, політична наука, об'єкт

політології, українська політологія.

План:

1. Зміст, структура, функції і ресурси політики як суспільного явища.

2. Політологія як наука і навчальний предмет. Структура, методи, категорії і функції політології.

3. Політологія в системі наук про суспільство. Значення і роль її у формуванні політичних відносин в життєдіяльності суспільства.

Теми рефератів:

1. Політологія як наука, її місце і роль в системі суспільних наук.

2. Джерела вивчення української політології.

3. Вебер М. про політику як покликання і професію.

4. Теоретичні концепції політики.

Контрольні запитання

1. Найбільш суттєве в політиці — це питання про державну владу. Але чи можна всі політичні відносини зводити до влади?

2. В чому проявляється взаємозв'язок і відмінність між економікою і політикою?

3. В чому суть політизації суспільного життя, які її причини в Україні?

4. Вся наука є ніщо інше, як вдосконалення повсякденного мислення. Альберт Ейнштейн.

Література:

1. Підручники та навчальні посібники:

Бодуен Ж. Вступ до політології. - К., 1995.

Гелей С. Д., Рутар С. М. Основи політології. - К., 1999. - С. 8-24.

Політичний енциклопедичний словник. - К., 1998.

Політологія / За наук. ред. А. Колодій. - К., 2000.

Політологія / За ред. І. С. Дзюбка, К. М. Левківського. - К., 1998. - С. 10-42.

Політологія / За ред. О. В. Бабкіної, В. П. Горбатенка. - К., 1998. - С. 10-15.

Політологія /За ред. проф. Кременя В. Г., проф. Горлача М.Т. - Харків, 2001. - С. 9-26.

Політологія: історія та методологія /За ред. Ф.М. Кирилюка. - К., 2000.

Шляхтун П.П. Політологія (теорія та історія політичної науки). - К., 2002. -С. 8-32.

Юрій М. Ф. Політологія. - К., Дахор., 2004. - С. 7-16.

Завдання для самостійної роботи:

1. Є багато визначень політики. Випишіть їх. Виберіть, яке з них Вам найбільше сподобалось. Аргументуйте ваш вибір.

2. Спробуйте схематично зобразити структуру курсу і функції політології. Які функції політології є найбільш важливими для сучасного українського суспільства і чому?

3. Що виступає об'єктом і предметом політології?

4. Сформулюйте поняття „політична сфера".

5. Ознайомтесь із структурою курсу політологія. Спробуйте виділити базові елементи в цій структурі.

Методичні рекомендації

Це перше заняття в курсі політології. До нього необхідно віднестись особливо серйозно і вдумливо. Необхідно привчити себе засвоювати категорійний апарат. Навчитись складати свій короткий політологічний словник. Це значно полегшить подальшу роботу над складними темами курсу політології.

Вивчення першого питання потрібно починати із з'ясування поняття -"політика", "політичне". Складність розуміння цього поняття пов'язана перш за все зі складністю, багатогранністю цього явища. За часів Платона і Арістотеля політика зводилась майже до оптимальних пошуків влаштування держави, а нині це поняття набуло дещо іншого змісту. Говоримо про "внутрішню політику", "зовнішню політику", "економічну політику", "соціальну політику", "культурну політику", "політичну кризу", "політичні права", "політичні конфлікти" і т. ін. У центрі цих понять стоять люди, суб'єкти політичних відносин. Важливо виділити головне, що є характерним для феномена політики. А таким головним є публічна влада. Між політикою і владою тісний органічний взаємозв'язок.

Зверніть увагу на види політики і функції політики. Досить предметне про це та інші питання політики як науки і мистецтва йдеться в праці "Основн политологии" під редакцією А. Боднара. - К., 1991.

Працюючи над першим питанням перш за все з'ясуйте в чому суть політики як суспільного явища, та причини її виникнення;

- даючи визначення поняття "політика"; як одного із основних понять політології, зверніть увагу на його різноманітність як у науковій літературі, так і в підручниках;

- спробуйте порівняти такі найбільш поширені визначення поняття "політика":

"Політика - це сфера взаємовідносин між класами, соціальними групами, націями, індивідуумами з приводу завоювання влади, її утримання, організація та використання державної влади."

"Політика - це організаційна, регулятивна і контрольна сфера життя суспільства, в межах якої здійснюється соціальна діяльність, спрямована головним чином на досягнення, утримання й реалізацію влади індивідуумами й соціальними групами задля здійснення власних запитів і потреб".

Аналізуючи політику як соціальне явище, з'ясуйте, які суб'єкти здійснюють вплив на політику та дайте характеристику суб'єктів політики: індивід; органи та ланки політичних організацій; держава з її інституціями; великі суспільні групи, проаналізуйте основні функції політики в залежності від напрямків діяльності її суб'єктів:

Керівництво та управління суспільством, інституціонування відносин у суспільстві, вироблення загальних цілей та завдань суспільства, забезпечення суспільства діючим принципом розподільчої справедливості, гарантування внутрішньої і зовнішньої безпеки всіх груп та верств суспільства, залучення громадян до участі в політиці, формування ціннісних орієнтирів, соціального розвитку та актуалізація інтересів і зацікавленості в їх досягненні.

Розкрийте політичний процес суспільства через структурний аналіз політики:

1. Політична активність, участь та діяльність суб'єктів цього процесу.

2. Політична культура, традиції та свідомість, ціннісні орієнтири і установки.

3. Розробка та прийняття політичних рішень, контроль за їх виникненням і таке інше.

Друге питання семінару концентрує Вашу увагу на проблемі предмета політології, його структурі. Термін "політика" є основою поняття "політологія" і походить від давньогрецьких слів - вчення про мистецтво управління державою. З другої половини XX ст. науку, яка виробляє теоретичні уявлення про державне управління, стали називати політологією. У 1948 р. ЮНЕСКО рекомендувала курс політології для вивчення у вищих навчальних закладах. Через сорок один рік у 1989 році і в нашій державі з'явились перші кафедри політології.

Як і всяка наука, політологія має свій об'єкт і специфічний предмет пізнання. Зверніться до Політологічного енциклопедичного словника. - К., 1998., де Ви знайдете коротку відповідь на питання, які Вас цікавлять. У підручниках і рекомендованій літературі до семінару Ви знайдете повну відповідь на питання.

Розкрийте сутність таких найбільш поширених визначень предмета та об'єкта політології:

"Предметом політології як науки є дослідження тенденцій та законів функціонування і розвитку політичного життя соціальних спільностей, що відображають реальний процес включення їх у діяльність по реалізації політичної влади і політичних інтересів".

"Це наука, об'єктом якої є політика та її взаємовідносини з особистістю і суспільством. Це наука про систему закономірних взаємозв'язків суб'єкта з приводу політичної влади, боротьби за неї про сутність, форми і методи політичного владування".

Кожна наука має лише їй властиві способи вивчення об'єктивного світу. Це зумовлено характером даної науки, її місцем у системі знань. Це називається методом науки. Розкрийте сутність цих методів:

Критико-діалектичний, системний, соціологічний, функціональний, інституційний, соціально-психологічний (біхевіорістичний), дійовий, порівняльний, емпіричний, антропологічний. Аналізуючи категорії політології, студенту насамперед слід уяснити сутність таких категорій: політична влада, держава, політичні відносини, політична система, політичні інтереси, політична свідомість, політична культура, політична боротьба, політичне управління.

Назвіть та дайте характеристику основних функцій політології:

Світоглядна, експертно-прогностична, теоретико-пізнавальна (методо­логічна), інноваційна, прикладна (управлінська), виховна.

Визначаючи політологію як науку і навчальну дисципліну, слід уяснити в чому полягають особливості, що зумовлюють її місце в системі суспільствознавства.