Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОЛІТОЛОГІЯ МЕТОДИЧКА.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
01.03.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Література

Андреев С.С. Политическая система й политическая организация общества.// Социально-политические науки. - 1992. - № 1

Андрущенко В.П. Україна, цивілізація, світ: проблеми пошуку оптимальної моделі соціальної організації. // Генеза. - 1994. -№ 1

Власть. Очерки современной политической философии Запада. -М., 1989

Декларація про державний суверенітет України. - к., 1990

Конституція України. - К., 1996

Резефет Ф, Политическая система и политический режим // Свободная мысль.-1999.-№ 11.-С.6-16

Рябов С.Г., Томенко М.В. Основи теорії політики. - К., 1996

Шаповал В.М. Конституційні системи зарубіжних країн. — К., 1992

Якушик В. Політична система та політичний режим // Політична думка. -1994.-№1

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

При опрацюванні першого питання необхідно усвідомити сутність політичної системи, проаналізувати структуру, з'ясувати місце, роль і функції політичної системи.

Політична система - це жива, відкрита, складна, динамічна система, яка має зв'язок із соціальною, духовною сферою, регулює відносини між елементами соціальної системи, забезпечує її стабільність, здійснює управління всім суспільством, впливає й на духовну сферу, спрямовуючи діяльність суспільства в потрібному їй напрямі.

Зверніть увагу на таке посилання: у більшості сучасних досліджень сутність політичної системи розглядається як сукупність відносин з приводу влади та їх регулювання.

Для повноти характеристики ми маємо визначити структуру політичної системи. Складовими частинами політичної системи є:

1) політична організація; 2) політичні норми; 3) політичні відносини; 4) політична свідомість і культура; 5) держава; 6) політичні партії і громадсько-політичні об'єднання; 7) внутрішня і зовнішня політика; 8) ідеологія.

Сутність політичної системи виявляється через такі функції: захист і задоволення інтересів панівного класу, певної верстви, групи; поєднання інтересів різних груп населення і загальнолюдських цінностей; вплив на інші підсистеми суспільства; забезпечення стабільності розвитку економіки і суспільно-політичної системи у цілому; захист інтересів і його безпеки у міжнародних взаємовідносинах.

У другому питанні зосередьте увагу на різноманітності політичних систем у світі, Зверніть увагу на відмінність політичних систем у залежності від рівня розвитку суспільства.

Політична система має достатню кількість механізмів, за допомогою яких вона пристосовується до навколишнього середовища, регулює свою поведінку і перетворює власну внутрішню структуру.

Політичні системи країн сучасного світу діляться на:

1) політичні системи розвинутих країн;

2) політичні системи країн Східної Європи;

3) політичні системи країн, що розвиваються;

4) політичні системи соціалістичних країн;

5) політичні системи держав .— колишніх республік Радянського Союзу.

Проаналізуйте кожну з цих систем.

Політичні системи розвинутих країн віддзеркалюють сутність парламентаризму і демократії, яка характеризується поділом влади на законодавчу, виконавчу і судову. В цих країнах склалися в основному три форми демократичного правління: парламентсько-кабінетна, президентська і змішана. Проаналізуйте відмінності кожної з цих форм правління.