Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Питання_Відповід(история_украины)і.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
585.73 Кб
Скачать

55. Нова економічна політика па Україні, її результати.

На 1921-1922 рр. у більшовиків було найкатастрофічніше положення. 1 тому 21 березня 1921 р. Ленін переконує товаришів провести політику НЕПу. НЕП став компромісом, відступом від соціалізму з мстою дати країні оправитися після громадянської війни. Основні завдання НЕПу - заспокоїти селянство і забезпечити йому стимул до підвищення виробництва продуктів:

1) замість продрозверстки уряд обкладає селян помірним податком

2) сплативши податок, селянин мав право продавати лишки зерна за будь-якими цінами.

3) бідні не сплачували податки.

4) уряд відступає від насильницької політики створення колгоспів.

5) націоналізовані державою землі перерозподіляються між бідними селянами.

Такою політикою задоволені бідняки і середняки. Щоб стимулювати інші сектори економіки. НЕП скасував урядовий контроль над внутрішньою торгівлею. Знову віддає в оренду колишнім власникам невеликі підприємства, навіть заохочувалися іноземні капіталовкладення. Проте Ленін йшов на тимчасовий компроміс з капіталізмом і не збирався відмовлятися від мрії створити соціалістичну економіку. Тому уряд лишав за собою контроль над важкою промисловістю. банками, транспортом і зовнішньою торгівлею. НЕП виявився великим досягненням: 5 млн. українських селянських господарств підвищили свою продуктивність: виробництво предметів споживання сягнули до воєнного рівня. Як наслідком НЕПу український селянин став миритися з більшовицьким режимом, на який раніше дивився з великими підозрами.

56. Україна і створення Союзу рср.

ЗО грудня 1922 р. - був заснований СРСР. До його складу увійшли 4 радянські республіки. Російська. Білоруська. Закавказька і Українська. Потім приєдналися ще 15 республік. Україна була друга за розміром (після Росії). Територія - 450 тис. км2, населення 26 млн. чоловік, столиця м. Харків. Спочатку розділили на 12 губерній, а 1925 р. - на 41 округу, а в 1939 р. - 15 областей, а також перенесли столицю в м. Київ. Велика частина (5 млн. чоловік) національних меншин проживали в 12 адміністративних регіонах.

Республіки формально вважалися незалежними, але фактично ніякого суверенітету вони не мали і управлялися єдиним центром -- ЦК РКП(б). Залежність республік від московського центру прикривалася системою двосторонніх та багатосторонніх угод, яка отримала назву договірної федерації. Після громадянської війни постало питання про врегулювання відносин між республіками. Для цього створили комісію на чолі з Наркомом національностей - Сталіним (у квітні 1922 р. - Сталін зайняв посаду генерального секретаря ЦК РКП(б)). Комісія розробила план автономізації, що передбачав включення республік на правах автономії до складу Російської федерації.

В Україні проти цього плану виступили голова уряду Раковський та нарком внутрішніх справ Скріпник, але перший секретар ЦК КП(б)У Мануїльський підтримав Сталіна. Раковського було репресовано.

Ленін відкинув сталінський план і розробив новий, за яким всі республіки входили до СРСР на рівних правах зберігаючи за собою право вільного виходу (звісно цього права республікам не надавалось).

Фатктично Україна перетворилася на адміністративну одиницю Росії.