Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з фізіології укр.ч.1.doc
Скачиваний:
274
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Дія глюкокортикоїдів – кортизолу

Концентрація кортизолу в крові збільшується у відповідь на стрес, що призводить до реакції неспецифічної адаптації організму, яке полягає у таких змінах:

а) Стимуляції глюконеогенезу шляхом:

  • Збільшення катаболізму білків та зменшення їх синтезу завдяки транспортуванню амінокислот до печінки, де здійснюється глюконеогенез.

  • Зменшення утилізації глюкози та чутливості жирової тканини до інсуліну.

  • Збільшення ліполізу, завдяки чому більше гліцеролу транспортується до печінки, де здійснюється глюконеогенез.

б) Протизапальної дії шляхом:

  • Індукції синтезу ліпокортину, який пригнічує фосфоліпазу А2, завдяки чому пригнічується утворення арахідонової кислоти з фосфоліпідів мембран – попередника простагландинів та лейкотрієнів, які приймають участь у реакціях запалення.

  • Пригнічення утворення ІЛ-2 і, тим самим, пригнічення проліферації лімфоцитів, що використовується в клінічній практиці для попередження реакцій відторгнення при трансплантації.

  • Пригнічення виходу гістаміну та серотоніну з опасистих клітин і тромбоцитів

в) підтримання чутливості гладких м’язів судин до катехоламінів.

Регуляція секреції мінералокортикоїдів – альдостерону.

Концентрація альдостерону в крові збільшується завдяки секреції альдостерону клубочковою зоною кори наднирників за таких умов:

  • При дії стресових факторів під впливом АКТГ.

  • При секреції юкстагломерулярними клітинами (ЮГК) в нирках реніну, який забезпечує утворення з ангіотензиногену (альфа-2-глобуліну плазми) ангіотензину І, який під дією конвертуючого фермену (КФ) перетворюється на ангіотензин ІІ, а той з кров”ю транспортується до клубочкової зони кори наднирників, де стимулює утворення альдостерону – це основний механізм регуляції.

  • При зменшенні концентрації іонів Na+ в крові, що безпосередньо стимулює секрецію альдостерону.

  • При збільшені концентрації іонів К+ в крові, що також безпосередньо стимулює секрецію альдостерону.

Схема регуляції секреції альдостерону

Дія альдостерону на канальцевий епітелій дистального відділу нефрону

  • Альдостерон збільшує реабсорбцію іонів Na+ переважно в дистальному відділі нефрону завдяки збільшенню синтезу білків в епітелії канальців, наслідком чого є збільшення кількості натрій-калієвих насосів в базолатеральних мембранах клітин, які і забезпечують активний транспорт іонів натрію з клітини в кров.

  • Збільшення реабсорбції іонів натрію призводить до збільшення реабсорбції води в дистальному відділі нефрону, наслідком чого є збільшення об’єму циркулюючої крові.

  • Альдостерон збільшує одночасно секрецію іонів К+ в просвіт канальців завдяки збільшенню кількості натрій – калієвих насосів та збільшенню кількості натрієвих каналів в апікальній мембрані епітелію.

  • Альдостерон збільшує секрецію іонів Н+ в просвіт канальців в обмін на транспорт іонів натрію в клітину, що є одним з механізмів регуляції кислотно-основного стану крові.

5. Матеріали для самоконтролю

5.1. Дайте відповіді на запитання:

  1. Які гормони забезпечують сталість концентрації іонів натрію і калію у внутрішньому середовищі організму? Які чинники стимулюють виділення в кров цих гормонів?

  2. Які гормони забезпечують сталість концентрації іонів кальцію і фосфатів у внутрішньому середовищі організму? Концентрація яких гормонів збільшиться при зменшенні концентрації іонів кальцію у внутрішньому с середовищі організму?

  3. Які гормоні регулюють сталість концентрації глюкози у внутрішньому середовищі організму? Чи позначається на функції нейронів головного мозку нестача гормону інсуліну? Чому?

  4. Які гормони забезпечують реакцію швидкої адаптації організму до дій стресових факторів?

  5. Які гормони гіпоталамо-гіпофізірно-наднирникової системи забезпечують тривалу неспецифічну адаптацію організму до дії стресових факторів, назвіть її характерні ознаки.