Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з фізіології укр.ч.1.doc
Скачиваний:
274
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
3.28 Mб
Скачать

6. Протокол практичного заняття №6. “____”_____200___ Робота 1. Аналіз будови рефлекторної дуги.

Зручним об’єктом для дослідження найпростіших рухових рефлексів організму є спінальний препарат жаби.

Для приготування спінального препарату жаби в ротову порожнину жаби вводять браншу ножиць якомога далі – за очні яблука, і відрізують її верхню щелепу по лінії, що з’єднує куточки рота.

Аналіз дуги рухового рефлексу проводять шляхом вибіркового вимикання анок рефлекторної дуги для того, щоб переконатися в необхідності тієї чи іншої ланки для здійснення рефлексу.

Мета роботи: довести необхідність фізіологічної цілісності всіх ланок рефлекторної дуги для здійснення рефлексу.

Для роботи потрібні: штатив із гачком, 0,5% розчин сірчаної кислоти в чашечці, банка з водою, препарувальний набір, жаба

Хід роботи: Проводять декапітацію жаби, і спінальний препарат за нижню щелепу підвішують на гачок, заправлений у штатив. Через 3-5 хв після декапітації, коли всі рефлекси відновлюються, кінчик пальця задньої кінцівки жаби опускають у чашечку з 0,5% розчин сірчаної кислоти і спостерігають виникнення рефлекторного згинання кінцівки. Після цього кислоту змивають водою, опустивши задні кінцівки жаби в банку з водою. Дослідження повторюють, впливаючи тим же подразником на шкіру інших кінцівок.

Потім знімають шкіру з однієї задньої кінцівки, заздалегідь зробивши круговий розріз шкіри нижче за колінний суглоб, і знову наносять подразнення, але вже за відсутності шкіри, де розташовані рецептори. Дослідження повторюють на інших кінцівках і спостерігають рефлекторну реакцію.

Після цього препарують на другій кінцівці сідничний нерв і перерізують його, потім наносять подразнення на шкіру стопи і спостерігають, чи буде рефлекторна реакція.

Перевіряють, чи виникають захисні рефлекси при подразненні шкіри передніх кінцівок, після чого зондом руйнують спинний мозок, дослідження повторюють.

Результати роботи:

1) При подразненні шкіри розчином кислоти будь якої ділянки спінального препарату спостерігаємо захисний згинальний рефлекс.

2)При виключенні поетапно ланок рефлекторної дуги: 1) рецепторів шкіри, 2) аферентних і еферентних нервових волокон, що входять до складу сідничного нерва, 3) спінальних центрів рефлекторну реакцію ___________________________________

Схема рефлекторної дуги спінального згинального захисного рефлексу:

Висновки (вказати причини відсутності згинального рефлексу при пошкодженні якого або ланки рефлекторної дуги; який з центрів - локальний або інтегральний - необхідний для збереження рефлекторної реакції).

1)

2)

Робота 2. Вироблення умовного мигального рефлексу

Мета роботи: встановити, за яких умов виробляється умовний рефлекс і, яке він має значення в здійсненні пристосувальної реакції організму.

Для роботи потрібні: електричний дзвінок, оправа від окулярів з пристосуванням для подачі струменя повітря на рогівку ока.

Хід роботи: Одягнути піддослідному оправу від окулярів із прикріпленою до неї гумовою трубочкою й грушею. Стискаючи грушу спрямувати струмінь повітря на рогівку ока і спостерігати за захисною безумовною рефлекторною мигальною реакцією. Після цього приступають до вироблення умовного мигального рефлексу на базі безумовного, дотримуючи такі умови: 1) включають дзвінок (індиферентний подразник) і потім через 3-5 з подають струмінь повітря на рогівку ока (підкріплення); 2) дослідження повторюють 5-6 разів з інтервалами близько 1 хв.; 3) потім включають дзвінок без підкріплення (струмінь повітря на рогівку ока не подають) і спостерігають, чи виникає захисний мигальний рефлекс при дії тільки дзвінка як умовного подразника.

Результати роботи: (описати послідовно спостереження і умови вироблення умовного мигального рефлексу).

Висновки (вказати, за яких умов виробляється умовний рефлекс; яке він має значення в пристосувальній реакції організму; де знаходиться локальний центр цього рефлексу).

1) Умовний мигальний рефлекс утворився за таких умов________________________

2) Умовний рефлекс має таке пристосувальне значення_______________________

  1. Нервовий центр умовного рефлексу (тимчасовий зв’язок) розташований

___________________________________________________________________________