Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з фізіології укр.ч.1.doc
Скачиваний:
274
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Протокол практичного заняття №13. “____”_____200___

Робота 1. Дослідження ролі тиреоїдних гормонів (Т3 – Т4) на ріст, психічний розвиток, інтенсивність метаболізму в експерименті (відеофільм)

Мета роботи: встановити вплив трийодтиронина і тироксина (Т3, Т4) на ріст, поведінку, інтенсивність метаболізму.

Хід роботи: у відеофільмі показані дослідження поведінки, росту, вентиляції легенів і поглинання кисню у козеняти після видалення щитовидної залози. Такі ж дослідження були проведені у козеняти з нормальною функцією щитовидної залози.

Результати: у відеофільмі показано, що козеня після видалення щитовидної залози в порівнянні з інтактним козеням 1) відстало у рості, 2) було млявим, мало рухалося, 3) вентиляція легенів у нього була зменшена, зменшено споживання кисню.

Висновки_____________________________________________________________________

Робота 2. Дослідження впливу надлишку тиреоїдних гормонів в експерименті (відеофільм)

Мета роботи: встановити вплив надлишку гормонів щитовидної залози (Т3, Т4) на інтенсивність метаболізму.

Хід роботи: курям в їжу давали подрібнену щитовидну залозу птахів і тому у них збільшувалася концентрація гормонів Т3, Т4 в крові.

Результати: надлишок гормонів Т3, Т4 в крові у курей призводив до збільшення інтенсивності метаболізму, слідством чого була їх передчасна линька – кури скидали старе оперення і замінювали його на нове.

Висновки:__________________________________________________________________

Виконати завдання Завдання 1.

До лікаря звернувся 27-річний мужчина з приводу того, що дружина протягом останніх 9 місяців не змогла завагітніти, хоча вони мають вже 2-х річного здорового сина. Чоловік захоплювався бодібілдингом і звернув увагу, що маса м’язів перестала збільшуватись, тому він почав приймати екзогенні андрогени. Під час обстеження звертали на себе уваги невеликі м’які яєчка у мужчини з розвиненою мускулатурою. Назвіть можливі причини, що могли стали підставою для порушення статевої функції.

Відповідь:

Завдання 2

Жінка 30 років звернулась до лікаря зі скаргами на схуднення на 6 кг, не переносить спеку, їй постійно жарко, стала дратівливою, Має двох здорових дітей. Розміри щитоподібної залози були дифузно збільшені без новоутворень.

Визначте можливі причини зазначених змін та поясніть їх механізми.

Відповідь:

Завдання 3

Жінка 39 років помітила, що у неї погрубішали риси обличчя, збільшилась нижня щелепа, кисті і стопи. Студент-медик сказав, що він підозрює пухлину гіпофізу. На МРТ головного мозку виявили доброякісну пухлину у турецькому сідлі. Гіперсекреція яких гормонів призвела до виникнення зазначених змін, поясніть механізми їх дії.

Відповідь:

Протокол перевірено. ________________________

(підпис викладача, дата)

Література

Основна

  1. Нормальна фізіологія / За ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров’я, 1994. – С. 188-200.

  2. Посібник з фізіології. / За ред. В.Г.Шевчука. – Вінниця : Нова книга, 2005. С. 152-158.

Додаткова

1) Фізіологія людини. Вільям Ф.Ганонг. Перекл. з англ.. – Львів: Бак, 2002. – С. 291-424.

Практичне заняття 14

Роль гормонів у регуляції гомеостазу та неспецифічної адаптації організму до дії стресових факторів.

1.Актуальність теми:

Група гормонів, які забезпечують регуляцію параметрів гомеостазу та реакції неспецифічної адаптації до дії стресових факторів потребують значної уваги у професійній підготовці лікаря, бо саме від сталості таких параметрів гомеостазу, як концентрація у внутрішньому середовищі іонів натрію і калію, іонів кальцію і фосфатів залежіть такі властивості, як збудливість і провідність, скорочення м’язів, стан кісток опорно-рухової системи та багато інших. Що стосується ролі гормонів у неспецифічній адаптації організму, то сучасний стан життя супроводжується дією стресових факторів на організм людини, наслідком чого можуть стати різні прояви в організмі, в тому числі викликані дією гормонів на клітини-мішені на різних стадіях неспецифічної адаптації організму.