Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум з фізіології укр.ч.1.doc
Скачиваний:
274
Добавлен:
17.11.2018
Размер:
3.28 Mб
Скачать

Протокол практичного заняття №12. “____”_____200___

Робота 1. Дослідження механізму впливу адреналіну на серце

Мета роботи: встановити, як змінюється частота серцевих скорочень жаби під впливом розчину адреналіну. Дослідити, через адренорецептори якого виду реалізується дія адреналіну на клітини міокарду.

Для роботи потрібні: препарувальний набір, 2 скляні чашечки, розчин Рінгера для холоднокровних, розчин адреналіну (1:1000), 0,1 % розчин анаприліну, жаба.

Хід роботи. Металевим зондом зруйнувати у жаби головний і спинний мозок. Покласти її на дощечку животом угору. Розтяти грудну клітку і перикард. Утримуючи серце за дугу аорти, видалити його із організму й помістити в скляну чашечку з розчином Рінгера. Порахувати початкову ЧСС за 1 хв. Додати в чашечку 1—2 краплі розчину адреналіну і знову порахувати ЧСС.

Перенести серце в другу чашечку і, змінюючи в ній розчин Рінгера, відмити серце від розчину адреналіну. Знову порахувати початкову ЧСС і додати в чашечку 1—2 краплі 0,1 % розчину анаприліну. Порахувати ЧСС, а потім додати 1—2 краплі розчину адреналіну і знову підрахувати ЧСС.

Результати роботи.

Етапи дослідження

Частота скорочення серця за 1 хв.

1. Серце у розчині Рінгера

2. Додали розчин адреналіну (1:1000)

3. Відмили серце від адреналіну

4. Додали 0,1 % розчин анаприліну

5. Додали розчин адреналіну (1:1000)

Висновки:

1) Частота скорочення серця під впливом адреналіну____________________________

2) Частота скорочення серця під впливом адреналіну на фоні бета-адреноблокатора анаприліну______________________________________________________________, що свідчить про дію адреналіни на клітини водія ритму серця через ____________________

Виконати завдання:

Завданя 1.

Після вживання їжі збільшилась концентрація глюкози в крові. Що викликало секрецію гормону, який нормалізував концентрацію глюкози. Назвіть цей гормон, де він утворюється? Намалювати схему контуру регуляції виділення цього гормону. Що є регульованим параметром?

Відповідь:

Завдання 2

Гістамін стимулює секрецію хлористоводневої кислоти, діючи паракринно на Н2-рецептори мембрани парієтальної клітини. Що б ви порекомендували для нормалізації секреції?

Відповідь:

Завдання 3

Концентрація інсуліну в крові була підвищеною, але це не призводило до нормалізації концентрації глюкози в крові, яка залишалась вище нормальної, що призводило до появи глюкози в сечі та збільшення добового діурезу. Назвіть можливі причини порушення в контурі регуляції секреції інсуліну.

Відповідь:

Протокол перевірено. ________________________

(підпис викладача, дата)

Література

Основна

  1. Нормальна фізіологія / За ред. В.І.Філімонова.- К.: Здоров’я, 1994. – С. 188-200.

  2. Посібник з фізіології. / За ред. В.Г.Шевчука. – Вінниця : Нова книга, 2005. С. 152-158.

  3. Методичні вказівки для студентів до практичних занять кафедри нормальної фізіології НМУ імені О.О.Богомольця

Додаткова

1) Фізіологія людини. Вільям Ф.Ганонг. Перекл. з англ.. – Львів: Бак, 2002. – С. 291-424.

Практичне заняття 13

Дослідження ролі гормонів у регуляції фізичного, психічного, статевого розвитку

1.Актуальність теми:

Група гормонів, які роблять можливим і забезпечують психічний розвиток, фізичний розвиток і лінійний ріст тіла та статевий розвиток потребує значної уваги у професійній підготовці лікаря, бо саме вчасне виявлення гіпо- чи гіперфункції ендокринних залоз може дати можливість поліпшити чи нормалізувати стан зазначених функцій.

2.Навчальні цілі:

  • Аналізувати регульовані параметри й робити висновки про стан механізмів регуляції процесів лінійного росту тіла, фізичного, психічного й статевого розвитку за участю гормонів.

  • Робити висновки про стан фізіологічних функцій організму і його систем та органів при зміні концентрації гормонів передньої долі гіпофізу (СТГ), щитоподібної залози(Т3 – Т4).

  • Аналізувати вікові особливості функцій організму, що пов’язані з діяльністю ендокринних залоз.