Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.7з.1 Л.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
166.4 Кб
Скачать

Забезпечення команд і окремого військовослужбовців продовольством, сухим пайком, грошовою компенсацією і шляховими грошами при перевезеннях.

Харчування військ при перевезеннях організується в залежності від способу пересування, характеру і чисельності контингентів, що перевозяться.

Військовослужбовці при перевезенні у складі ешелонів, команд і одиничним порядком можуть забезпечуватися: загальновійськовим сухим пайком; гарячою їжею з польових кухонь ешелону, через їдальні військово-продовольчих пунктів (ВПП); продовольчо-шляховими грошима, або грошовою компенсацією замість належного продовольчого пайка.

Військові частини (підрозділ), що перевозяться у складі військових ешелонів, забезпечуються продовольством, польовими кухнями, необхідним інвентарем і приладдям.

При перебуванні військових ешелонів у шляху менш трьох діб польові кухні не видаються. У цьому випадку особовому складу гаряча їжа чи загальновійськові сухі пайки видаються на військово-продовольчих пунктах, що готують і видають гарячу їжу, організують по завданням начальників пересування військ, підвіз продовольства ешелонам, що затримуються на сусідніх станціях.

Забезпечення військових ешелонів.

Військовим ешелонам називається військова частина, установа, підрозділ чи команда великої чисельності, яка перевозиться одним залізничним чи водним транспортом.

Доля перевезення особового складу, обладнання, кухонь і запасів продовольства військовому ешелону залізницею надаються криті вагони, підготовлені в санітарному відношенні і, забезпечені знімним військовим обладнанням. Вагони для продовольчого складу і польових кухонь промиваються гарячою водою, дезінфікуються і просушуються.

Для керування ешелоном, підтримки в ньому належного військового порядку і дисципліни, збереження боєздатності й організації усіх видів забезпечення за наказом командира частини, яка перевозиться. В кожен ешелон призначаються посадові особи6 начальник ешелону, помічник начальника ешелону з тилу, лікар чи фельдшер.

У військовій команді призначається старший. Начальники ешелонів і командири підрозділів, що перевозяться своїм розпорядженням призначають вантажно-розвантажувальні команди і старших по вагонах чи людським приміщенням.

Для несення внутрішньої вартової служби в ешелоні призначається добовий наряд, до складу якого входять: черговий ешелону і його помічник, чергові підрозділів, днювальні вагонів чи людських приміщень, варта і черговий підрозділ. У кожному ешелоні призначаються комірник з помічником для продовольчого складу і кухар з помічником на кожну діючу польову кухню. В ешелони з призовниками і особами, що звільняються в запас, виділяється на кожну кухню по одному кухарю.

Начальник ешелону відповідає за організацію всебічного матеріального забезпечення ешелону, установлює режим харчування на шлях проходження і затверджує розкладку продуктів.

Помічник начальника ешелону з тилу забезпечує одержання продовольства, техніки і майна в пункті відправлення, перевезення та облік в ешелоні, а також поповнення запасів. При відсутності в ешелоні польових кухонь він організує одержання гарячої їжі для особового складу з військово-продовольчих пунктів. Він зобов’язаний забезпечувати кухні і людські вагони одою, посудом, інвентарем і паливом. Разом з лікарем ешелону помічник начальника ешелону з тилу складає розкладку продуктів для приготування гарячої їжі в кухнях ешелону і представляє її на затвердження начальнику ешелону.

Лікар (фельдшер) ешелону контролює стан харчування і дотримання санітарно-гігієнічних правил при збереженні продовольства і приготуванні їжі.

Черговий ешелону забезпечує організоване одержання і роздачу по вагонах чи судновим приміщенням гарячої їжі, сухого пайка, води, окропу і палива.

Для зручності забезпечення особового складу ешелону гарячою їжею при складанні схеми складу потяга вагони з кухнями ставляться поруч з людським вагонами, вагони під продовольчий склад – поруч з вагонами під кухні. Якщо продовольство завантажене не у вагон, а на машини то машини розміщаються на найближчих до вагона-кухні платформах.

Кухонним посудом, інвентарем і польовими кухнями ешелони забезпечуються за рахунок запасів військової частини, що перевозиться, а відсутні техніка і майно оприбутковується від вищестоящого органу, що забезпечує перевезення.

Забезпечення матеріальними засобами продовольчої служби ешелонів із призовниками і військовослужбовцями, звільненими в запас, проводиться за розпорядженням продовольчої служби оперативного командування. Для цього в пунктах формування цих ешелонів техніка і майно продовольчої служби підготовлюються і зосереджуються завчасно.

З місця відправлення військові ешелони забезпечуються продовольством на шлях прямування (шляховий запас), виходячи з установлених норм пересування на добу, і вивантажувальним запасом на три доби.

Вивантажувальний запас призначається для забезпечення в перші дні після прибуття військової частини на нове місце дислокації до приписки на продовольче забезпечення. Частини, установи, підрозділи, які перевозяться в ешелоні, крім того, повинні мати визначені їм військові запаси продовольства. З метою підвищення бойової готовності частин, установ, підрозділів, які перевозяться, їхні військові запаси доцільно завантажувати в штатний автомобільний транспорт і в цьому транспорті розміщати на рухомому складі, забезпечивши надійну охорону.

Призовники і військовослужбовці, звільнені в запас, перевозяться, як правило, у пасажирських вагонах, а на водному транспорті – пасажирськими судами. У великих масштабах для цих перевезень, при необхідності, залучається повітряний транспорт.

Військові і вивантажувальні запаси продовольства цим ешелоном не видаються.

При забезпеченні продовольством військових ешелонів час перебування їх при перевезенні обчислюється виходячи з діючого розкладу руху пасажирських потягів і літаків, морських і річкових судів. Однак норми пересування повинні бути не менш, як: для повноскладених ешелонів (41 вагон і більш) – 600 км на добу, для неповноскладених ешелонів – 400 км на добу.

На поточне забезпечення всі продукти (крім хліба, м’яса, риби) видаються ешелонам на весь шлях прямування. Хліб видається на 3-4 доби, м’ясо і риба – на 2-3 доби (у зимовий період на увесь час перебування в дорозі). Хлібом, м’ясом, а при необхідності й іншими продуктами, ешелони забезпечуються через військово-продовольчі пункти й продовольчі склади чи військові частини за заявками начальником ешелонів.

Заявки подаються в письмовій формі через військових комендантів по шляху прямування з розрахунком їхнього одержання військово-продовольчим пунктом чи продовольчим складом не пізніше чим за 6 годин до прибуття військового ешелону. Заявлене продовольство до місця стоянки ешелону доставляється транспортом складу, військової частин чи військово-продовольчого пункту. Начальник військового ешелону не має права відмовитися від замовленого їм продовольства, крім випадків явної недоброякісності продуктів чи письмового скасування раніше поданої заявки. Скасування заявки може бути подане також не пізніше чим за 6 годин прибуття ешелону в пункт одержання продовольства.

У пункті відправлення начальнику ешелону видаються атестати на продовольство (ф. 21), картки – звіт (ф.48), чекові вимоги (ф.6) і бланки накладних (ф.2). Ешелонам із призовниками і військовослужбовцями, звільненими в запас, чекові вимоги, як правило, не видаються.

Картка-звіт є основним облікованим і звітним документом продовольчої служби в ешелоні. Військовим частинам, що самостійно ведуть господарство, чи їхнім підрозділам, що перебувають у складі ешелону, поповнення запасів на шляху прямування оформляється в кожному випадку чековою вимогою (ф.6).

При видачі продовольства командам призовників і звільненим у запас складається акт і робиться відповідний запис у картці-звіті про кількість виданого продовольства. Усі записи в картці-звіті засвідчуються підписом начальника військово-продовольчого пункту чи начальника складу, що відпустив продовольство, і завіряються гербовою печаткою.

Відпустка продовольства з вагона-складу на кухню ешелону для приготування гарячої їжі оформляється накладною, що виписується в двох примірниках. Один примірник накладної видається кухарю, другий залишається у комірника ешелону і служить підставою для списання продовольства з обліку. Продукти на кухню польову виписуються окремо на кожне приготування їжі. Комірник заздалегідь готує їх до видачі, для того щоб доставка продуктів на кухні здійснювалася в короткий термін. Загальновійськові сухі пайки для кожного вагона (суднового приміщення) видаються також по накладних під розписку чергових вагону (судну).

У вагоні – складі ешелону облік продовольства і тари ведеться по книзі обліку матеріальних засобів підрозділу (ф. 26). Записи в книзі робляться таким же порядком, які і на продовольчому складі військової частини.

Паливо для приготування їжі в кухнях ешелону, а також свічки (ліхтарі) для освітлення вагонів відпускаються залізницею за заявками військових комендантів і начальників ешелонів.

Гаряча їжа в ешелоні при наявності польових кухонь готується по єдиній розкладці і повинна видаватися не менш двох разів на добу.

Режим харчування встановлюється начальником ешелону з таким розрахунком, щоб роздача гарячої їжі вироблялася під час стоянок потяга. Зведення про такі стоянки начальник ешелону одержує від військових комендантів і начальників станцій. В обмежений час стоянки потяга гарячу їжу з польових кухонь звичайно видають для кожного вагона в термосах. У першу чергу гарячою їжею забезпечується особовий склад, що знаходиться в добовому наряді і у найбільш віддалених від кухні вагонах.

Окріп для чаю і миття посуду у вагонах звичайно в ешелоні не готується, а набирається зі станційних кип’ятильників під час стоянок ешелону. Окріп для миття кухонного посуду готується в кухнях ешелону. Особлива увага повинна приділятися своєчасному забезпеченню питною водою кухонь і особливого складу. У вагонах вона повинна міститися постійно. Для цієї мети використовуються бачки, та оцинковані баки для води. При перевезенні частини водним транспортом забезпечення водою й окропом здійснюється з ємностей і кип’ятильників, що маються на судні, і порядком, погодженим з капітаном судна.

Ешелонам, що не мають кухонь, гаряча їжа видається не менш одного разу за добу військово-продовольчими пунктами. На приготування її витрачається 50% добової норми продуктів, включаючи цукор, компот і чай. Замість другої половини пайка в цих випадках особовому складу видається загальновійськовий сухий пайок із розрахунку один пайок на двох осіб, що харчуються в ешелоні.

На одержання гарячої їжі начальник ешелону не пізніше, чим за 6 годин до прибуття ешелону на станцію, де розгорнутий військово-продовольчий пункт, подає військовому коменданту заявку. У заявці вказується номер ешелону і кількість обідів, що вимагаються.

Військовий комендант, одержавши заявку, перевіряє її відповідність картці-звіту і атестату на продовольство і передає її телеграмою чи телефонограмою на адресу начальника військово-продовольчого пункту на станцію чи в порт, де повинно відбутися продовольче забезпечення військового ешелону.

Видача особовому складу військових ешелонів гарячої їжі військово-продовольчими пунктами може відбуватися: у їдальнях військово-продовольчих пунктів; з їдалень військово-продовольчих пунктів у посуд військових ешелонів; з доставкою її до ешелону в термосах військово-продовольчого пункту. Одержання гарячої їжі і продовольства від військово-продовольчого пункту закінчується за 10 хвилин до відправлення ешелону. При одержанні їжі в їдальнях військово-продовольчих пунктів останні забезпечують особовий склад ешелону посудом індивідуального користування (тарілками, ложками, кухлями). Добовому наряду їжа доставляється в посуді ешелону.

Якщо ешелони змушені тривалий час затримуватися на проміжних станціях, то органи військових сполучень організують підвіз продуктів і гарячої їжі на ці станції в вагонах чи автотранспортом.

Видача ешелону гарячої їжі і сухих пайків проводиться на підставі атестата на продовольство. При цьому атестат ешелону залишається на військово-продовольчому пункті, а замість нього ешелону виписується новий атестат, у якому вказується нові терміни задоволення особового складу гарячою їжею і сухим пайком. Витрата продовольства на приготування гарячої їжі і видача загальновійськових сухих пайків замість другої половини пайка на військово-продовольчому пункті оформляються актом з обов’язковою участю начальника ешелону чи його помічника з тилу. Один примірник акта вручається начальнику ешелону, а другий примірник залишається в справах військово-продовольчого пункту.

У пункті призначення начальник ешелону після його розформування здає залишки продовольства, посуд, інвентар, тару і інше майно найближчому продовольчому складу чи одній з військових частин (за вказівкою начальника продовольчої служби оперативного командування, на територію якого прибув ешелон).

Прийом від начальника ешелону продовольства, техніки і майна проводиться комісією, призначеною командиром військової частини чи начальником продовольчого складу. Комісія ретельно перевіряє правильність обліку і законність витрати продовольства, наявність і якісний стан матеріальних засобів, приймає від начальника ешелону залишки продовольства, техніку і майно, звіряючи при цьому фактичну наявність з даними обліку, і складає акт прийому. Звіт про використане продовольство на шляху прямування начальник ешелону представляє в продовольчу службу своєї частини чи оперативного командування, у якого формувався військовий ешелон.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]