Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.5з.1 Л.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

Організація продовольчого забезпечення

Тема № 5:

Забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі

Заняття №1:

Забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі

Київ 2008

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу

В.Я.марченко

_____ __________2008 р.

ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни:Організація продовольчого забезпечення

Тема № 5: Забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі

Заняття №1: Забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі

Навчальний час: 2 години.

Для слухачів шостого факультету підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня (студентів)

Навчальна та виховна мета:

  1. Надати студентам основні поняття і знання щодо організації забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі, планування організації і проведення заготівлі картоплі та овочів.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

____ ______________ 2008 р. Протокол № _____

Київ 2008

Зміст

Вступ

  1. Постачальники і загальні умови постачання продуктів сезонної заготівлі.

  2. Планування сезонної заготівлі.

  3. Організація і проведення заготівлі.

Завершальна частина

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Наказ МОУ 2002р. №402 "Про затвердження Положення про продовольче забезпечення ЗСУ на мирний час".

  2. Руководство по хранению продовольствия, техники и имущества прод. службьі. ВИ. 1987 г. кн.1

  1. Інструкція по квашенню та солінню овочів, 2000р.

  1. Навчальний посібник "Продовольственное обеспечение ВС в мироное время" МВ. 1986 г.

Наочні посібники:

  1. Схема по темі заняття.

  2. Слайди по темі заняття.

  3. Графопроектор "Лектор - 2000".

Завдання на самостійну роботу:

Використовуючи рекомендовану літературу доопрацювати конспекти лекції та на наступному занятті бути в готовності надати відповіді на питання щодо планування, організації та проведення заготівлі картоплі та овочів.

Вступ

Повне забезпечення Збройних Сил України продовольством - це задача, яку необхідно вирішувати щоденно. Свіжі картопля і овочі в системі забезпечення військ і сил продовольством займають значне місце. Вони являються джерелом вітамінів, вуглеводів, білків, мінеральних речовин, а також мають добрі смакові якості. Але цінні властивості цих продуктів можуть бути збережені тільки при дотриманні правил зберігання, переробки та організації правильного приймання на склад військової частини.

Як показує досвід бойових дій в війнах та локальних конфліктів останніх років, на забезпечення військових частин продуктами сезонних заготівель і організацію харчування в умовах жаркого клімату суттєвий вплив здійснюють такі фактори, як: високий рівень сонячної радіації, висока температура повітря (+45 С і вище літом), надлишок мікроорганізмів та інше.

В оргметодичних вказівках ЗМО по Тилу ЗС України по підготовці тилу ЗС на новий навчальний рік поставлена задача - продовжувати удосконалювати засоби збереження і приймання запасів матеріальних засобів.

В попередніх темах були розглянути питання забезпечення військової частини продовольством і тарою, технікою і майном служби. На відміну від продуктів, що виробляються промисловими підприємствами і йдуть на забезпечення збройних сил протягом всього року, картоплю і овочі військові частини вимушені заготовляти один раз восени і закладати їх на довгострокове зберігання.

Порядок заготівлі військовою частиною продуктів сезонної заготівлі принципово відрізняється від вивченого вами порядку забезпечення військ продовольством і тарою.

Метою даної лекції являється:

  1. Вивчення порядку планування сезонних заготівель.

  2. Вивчення організації проведення заготівель картоплі і овочів і документального оформлення заготовленої продукції.

  1. Ознайомлення з територіальним принципом заготівель картоплі і овочів.

  2. Прищеплення почуття відповідальності за правильне забезпечення військової частини продукцією сезонної заготівлі, за підготовку матеріально-технічної бази, організацію проведення заготівель і закладку на зберігання, документальне оформлення переробки і закладка на довгострокове зберігання.

1. Постачальники і загальні умови постачання продуктів сезонної заготівлі

Відповідно до наказу МОУ 2002р. №402 до продуктів сезонної заготівлі, що поступають на забезпечення збройних сил, відносяться: картопля і овочі свіжі, фрукти в свіжому і переробленому виді, а також сіно.

Основними постачальниками картоплі і овочів свіжих, овочів перероблених Міністерству оборони України являються заготовчі організації системи споживспілки:

  • в областях постачальниками являються заготовчі управління споживспілки;

  • в районах - заготовчі контори райспоживспілок, які являються безпосередніми здавачами овочевої продукції.

Крім того, військові частини можуть частково покривати потребу в свіжих овочах і картоплі за рахунок сільськогосподарської продукції військових радгоспів МО України і своїх підсобних господарств.

Потреба в продуктах сезонних заготівель нараховується з врахуванням необхідності забезпечення військових частин протягом року до нового врожаю.

Поставка військовим частинам продукції сезонних заготівель здійснюється на підставі договірних відношень, та "Особьіх условий поставки картофеля и плодоовощной продукции военньім организациям по внерьіночному назначению", затверджених Постановою Держарбітражу при Кабінеті Міністрів України. "Особьіе условия ..." регулюють важні питання поставки картоплі і овочів міністерству оборони Міністерству оборони і визначають порядок заключення прямих договорів на поставку між обласними заготоуправліннями споживспілок з продслужбою оперативних командувань (ВМС).

"Особые условия ..." поставки включають:

  • загальні положення;

  • порядок заключення договорів;

  • кількість, порядок поставки і якість продукції;

  • приймання продукції по кількості І якості;

  • порядок поставки тари і її повернення;

  • ціни і порядок розрахунків за продукцію;

  • майнову відповідальність сторін за невиконання договорів.

Загальні положення визначають, що поставка продукції військовим проводиться в першу чергу переважно перед іншими потребувачами.

Порядок заключення договорів. На підставі фондів, що одержані від ГПУ МО України, продовольча служба ОК (ВМС) після проведення тендерів заключає договір на поставку картоплі і овочів з обласними заготоуправліннями споживспілок та іншими організаціями-постачальниками.

В ньому відображаються найменування, кількість, асортимент, якість і строки поставки продукції сезонної заготівлі. Після цього продовольча служба ОК (ВМС) направляє в облспоживспілку свої рознарядки по з'єднанням (частинам) ОК (ВМС) облспоживспілки на підставі рознарядки направляють в з'єднання в/ч повідомлення на виділену їм продукцію з вказівкою, в якому заготовчому пункті, колгоспі (радгоспі) і яку продукцію одержувати. Останні Р одержують від райспоживспілок розпорядження (наряди) про відпуск продукції військовим частинам (з'єднанням).

Кількість, порядок поставки і якість продукції.

Поставка картоплі і плодоовочевої продукції проводиться з районів заготівель, закріплених за одержувачами. Поставка картоплі і овочів, що закупаються у населення, може проводитись тільки з дозволу начальника продовольчої служби ОК (ВМС).

Постачальник на вимогу військової частини зобов'язаний поставити ранні картоплю і овочі, що вирощені у відкритому ґрунті, до 20% кількості належної поставки продукції.

Кількість відвантаженої продукції визначається в пункті відправки постачальником і указується в посвідченні про якість або в довідці про якість чекової вимоги (ф. 6).

Приймання продукції по кількості і якості проводиться відповідно з Інструкціями щодо порядку приймання продукції виробничо-технічного призначення і товарів народного споживання по кількості і якості.

Визначення маси нетто переробленої продукції, в якій розсіл і спеції не є товаром, проводиться шляхом переважування продукції без розсолу і спецій, для чого відбирається 5% кількості прибувших місць, але не менше 3 бочок, взятих з різних місць вагону. Результати цієї перевірки розповсюджуються на всю партію.

Тарою для поставки продукції по залізниці забезпечує постачальник. При здачі свіжої картоплі із заготовчих пунктів (баз, складів) постачальників одержувач представляє постачальнику свою тару.

Ціни на закуплену продукцію сезонної заготівлі будуть різними, але, як правило, договірні і визначаються в період проведення тендерів.

Майнова відповідальність за невиконання або неналежне виконання обов'язків по поставках продукції сторони несуть у відповідності з Положенням про поставки товарів народного споживання.

Санкції за порушення обов'язків по поставці продукції визначаються виходячи з цін, по яких повинні проводитись розрахунки за продукцію.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]