Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.1з.1 Л.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
169.98 Кб
Скачать

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

Організація продовольчого забезпечення

Тема № 1:

Організація продовольчого забезпечення військової частини”

Заняття №1:

Організація продовольчого забезпечення військової частини”

Київ 2008

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу

В.Я.марченко

_____ __________2008 р.

ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни:Організація продовольчого забезпечення

Тема № 1: “Організація продовольчого забезпечення військової частини”

Заняття №1: “Організація продовольчого забезпечення військової частини”

Навчальний час: 2 години.

Для слухачів шостого факультету підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня (студентів)

Навчальна та виховна мета:

  1. Довести до навчаємих порядок забезпечення продовольством, технікою та майном служби особового складу Збройних Сил України в сучасних умовах.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

____ ______________ 2008 р. Протокол № _____

Київ 2008

Зміст

Вступ

  1. Загальні положення по організації продовольчого забезпечення.

  2. Задачі та організація продовольчої служби військової частини, обов'язки посадових осіб.

  3. Порядок забезпечення продовольством, технікою та майном продовольчої служби.

Завершальна частина

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Наказ МОУ 9.12.2002р. №402 "Про затвердження Положення про продовольче забезпечення ЗСУ на мирний час".

  2. Постанова КМУ 2002р. №426 "про норми забезпечення продовольчими пайками військовослужбовців ЗСУ та інших військових формувань".

  3. Наказ МОУ 2000р. №320 "Про затвердження норм забезпечення столово- кухонним посудом, обладнанням, інвентарем і миючими засобами на мирний час".

  4. Керівництво щодо утримання військових їдалень, Київ, 2000р.

  5. Руководство по хранению продовольствия, техники и имущества продовольственной службі, ВИ, МО, 1987р., кн. 1.

Наочні посібники

  1. Слайди по темі заняття.

  2. Графопроектор "Лектор - 2000".

Завдання на самостійну роботу:

Використовуючи рекомендовану літературу, підготуватись до

наступного заняття, на якому бути в готовності доповісти задачі та організацію продовольчої служби, загальні положення щодо роботи продовольчої служби ЗСУ.

Вступ

Забезпечення Збройних сил продовольством - це державна задача. В її вирішенні беруть участь мільйони трудівників промисловості та сільського господарства.

Ефективним важелем підйому економіки держави є програма, яка призвана з'єднати питання розвитку сільського господарства та галузей промисловості, заготівель, зберігання, переробки та його обслуговування з метою довести до споживача продукт високої якості, забезпечити потребу народу, в тому числі і Збройних Сил, в продуктах харчування.

Від ступеня розвитку економіки держави залежить продовольче забезпечення армії, яке є складовою частиною та одним з важливих видів тилового забезпечення військ. Безперебійне забезпечення військ продовольством і організація високоякісного харчування особового складу, завжди були самими головними задачами в роботі продовольчої служби.

Особлива увага в армії звертається на організацію безперебійного та доброякісного харчування військовослужбовців. Ці питання розглядаються також на колегії МО України, яка визначає шляхи та пропозиції по поліпшенню харчування в військах. Безпосередньо харчуванням особового складу займається продовольча служба МО України зверху донизу.

Висока оснащеність військ сучасною технікою поставила перед продовольчою службою ряд нових задач:

Поліпшення якості приготування їжі, випічки хліба, транспортування продуктів, які швидко псуються, розширення виробництва нових видів польових технічних засобів та іншої техніки.

В даній лекції будуть розглянуті основні питання організації та забезпечення Збройних Сил України продовольством, технікою та майном продовольчої служби.

1. Загальні положення по організації продовольчого забезпечення

Предметом вивчення дисципліни "Організація продовольчого забезпечення" є організація забезпечення військ продовольством, технікою та майном продовольчої служби.

Дисципліна відіграє головну роль в підготовці офіцерів — спеціалістів продовольчої служби, а тому їй відведено 119 год. Крім планових занять на навчальному зборі відводиться 36 годин. По семестрах навчання час на вивчення дисципліни розподіляється таким чином:

Семестри

Всього годин

Всього годин навчальних по розкладу занять

Лекції

Семінари

Практичні заняття

під керів. викладача

самостійні заняття

6 сем.

46

32

14

18

4

10

7 сем.

6 ]

4

2

2

2

8 сем.

31

18

13

6

12

Навчальний збір

36

24

12

12

12

Всього

119

78

41

38

4

36

Заняття по дисципліні ведуться в невід'ємному зв'язку з іншими дисциплінами учбового плану такими як: "Військове харчування та хлібопечення", "Товарознавство продуктів харчування", "Технічні засоби продовольчої служби", "Військовий тил та військове господарство".

Дисципліна "Організація продовольчого забезпечення" являється одною з профілюючих. Вона призвана дати студентам комплекс знань та навичок в області продовольчого забезпечення військ в мирний та воєнний час.

В ході вивчення дисципліни показується вплив росту економічного потенціалу країни на більш якісне забезпечення військовослужбовців продовольством та іншими матеріальними засобами продовольчої служби, роз'яснюються заходи уряду, які направлені на подальший розвиток харчової промисловості та поліпшення забезпечення Збройних Сил: розглядається комплекс питань документального оформлення господарських операцій в

продовольчій службі військової частини, як в мирний час, так і в різних умовах бойової обстановки.

Продовольче забезпечення Збройних Сил складає галузь практичної та військової діяльності, пов'язану з доцільними та економними витратами матеріальних та грошових засобів продовольчої служби та є, як навчальна дисципліна, частиною теорії тилу Збройних Сил.

Обов'язковою умовою успішного виконання задач по продовольчому забезпеченню Збройних Сил являється глибоке вивчення, тверде знання та точне виконання посадовими особами служби вимог керівних документів.

В сучасних умовах значення продовольчого забезпечення безперервно зростає, а організація служби ускладнюється.

Продовольче забезпечення військ включає в себе складну і багатогранну діяльність органів і закладів продовольчої служби, пов'язану з витребуванням, одержанням, зберіганням, розподіленням та доведенням до військових частин матеріальних засобів служби, організацію харчування в військах.

Вивчення дисципліни проводиться в тісному зв'язку з вихованням та розвитком творчого підходу в використанні теорії продовольчого забезпечення військ для рішення практичних задач на посаді начальника продовольчої служби.

Метою вивчення дисципліни "Організація продовольчого забезпечення" надати Вам знання та навички по організації продовольчого забезпечення частини.

Головна задача - підготовка Вас до бистрого рішення у разі необхідності всіх питань продовольчого забезпечення частини, надати теоретичні знання та тверді практичні навички і вміння по продовольчій службі, необхідні для виконання своїх функціональних обов'язків.

В результаті вивчення дисципліни Ви повинні знати:

1. Організаційну структуру та задачі продовольчої служби військової частини.

  1. Організацію продовольчого забезпечення частини.

  2. Організацію харчування особового складу в мирний час та в бойових умовах.

  3. Основи і правила забезпечення продовольством, технікою і майном.

  4. Організацію захисту продовольства та об'єктів служби від зброї масового ураження, заходи по відновленню боєздатності служби.

Колений з Вас по закінченні курсу навчання повинен одержати тверді практичні навички:

  1. В керівництві службою та організації роботи її об'єктів.

  2. В витребуванні, одержанні, заготівлі, зберіганні та економному, виданні продовольства, в організації експлуатації і ремонту техніки і майна служби.

  3. В веденні обліку та звітністю по службі.

  4. В плануванні господарської діяльності і спеціальної підготовки молодших спеціалістів служби.

  5. В здійсненні систематичного контролю господарської діяльності служби.

За час навчання Ви повинні вивчити і твердо знати діючі накази, директиви, положення, настанови, керівництва та інструкції по продовольчій службі, навчитись ними керуватися в своїй практичній діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]