Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.2з.1 Л.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
225.28 Кб
Скачать

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЛЕКЦІЯ

з навчальної дисципліни

Організація продовольчого забезпечення

Тема № 2:

Організацій обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині

Заняття №1:

Організацій обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині

Київ 2008

національна Академія оборони україни

Кафедра підготовки офіцерів запасу

Прим. №______

ЗАТВЕРДЖУЮ

Завідувач кафедри підготовки офіцерів запасу

В.Я.марченко

_____ __________2008 р.

ЛЕКЦІЯ

З навчальної дисципліни:Організація продовольчого забезпечення

Тема № 2: Організацій обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині

Заняття №1: Організацій обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині

Навчальний час: 2 години.

Для слухачів шостого факультету підготовки фахівців оперативно-тактичного рівня (студентів)

Навчальна та виховна мета:

  1. Надати студентам основні знання щодо облікових документів по продовольчій службі, їх класифікації, порядку складання і ведення, а також основні поняття щодо особливостей бухгалтерського обліку і звітності по продовольчій службі військової частини.

Обговорено та схвалено на засіданні кафедри

____ ______________ 2008 р. Протокол № _____

Київ 2008

Зміст

Вступ

  1. Організація обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині.

  2. Форми облікових документів по продовольчій службі.

  3. Порядок складання, оформлення та ведення облікових документів.

Завершальна частина

ЛІТЕРАТУРА:

  1. Наказ МОУ 2002р. №402 "Про затвердження Положення про продовольче забезпечення ЗСУ на мирний час".

  2. Приказ МО 1979р. №260 "Руководство по учету вооружения, техники, имущества и других материальньїх средств в Вооруженньїх Силах". Частина 1. — облік у підрозділах.

  3. Наказ МОУ 2001р. №71 "Про затвердження Тимчасового Положення з бухгалтерського обліку у Збройних Силах України".

  4. Тимчасова інструкція з ведення бухгалтерського обліку матеріальних засобів продовольчої служби, 2002р.

  5. Навчальний посібник "Продовольственное обеспечение Вооруженньїх Сил в мирное время". ДСП. МВИ. 1986г. Глава 11.

Наочні посібники

  1. Слайди: Документи обліку, що ведуться у діловодстві служби, на кораблі і в ешелоні.

  2. Графопроектор "Лектор - 2000".

Вступ

Продовольча служба отримує для потреб Збройних Сил велику кількість різноманітних матеріальних засобів і організує своє господарську діяльність з таким розрахунком, щоб забезпечити повну збереженість цих засобів, правильність та ефективність їх витрачання і використовування.

В рішенні цього завдання важлива роль належить добре поставленому і правильно здійснюваному обліку і звітності.

Облік ведеться з метою:

  • своєчасного забезпечення відповідних посадових осіб і органів управління достовірними даними щодо наявності, руху і якісного стану матеріальних засобів служби, необхідними для планування і організації забезпечення ними військовослужбовців;

  • встановлення належного контролю за умовами зберігання матеріальних засобів, законністю, доцільністю і ефективністю витрачання і використання їх;

  • підготовки вихідних даних для складання звітних документів, встановлених табелем термінових донесень, та державної статистичної звітності у всіх ланках продовольчої служби.

  • облік матеріальних засобів повинен бути своєчасним, повним достовірним і точним.

Облік наявності та руху, майна ведеться за найменуванням у кількісному, якісному, обліково-номерному та вартісному вираженнях.

Бухгалтерський облік здійснюється фінансово-економічним органом військової частини. Продовольча служба частини забезпечує ведення бухгалтерського обліку шляхом своєчасного подання до фінансово-економічного органу оформлених належним чином, первинних документів на прибуток та видаток матеріальних засобів (накладні, наряди тощо).

Матеріальний облік військового майна ведеться в натуральних показниках і відповідних одиницях виміру. Вартісний облік майна ведеться в національній валюті України.

Метою лекції є - далі студентам основні поняття щодо облікових документів по продовольчій службі, їх класифікації, порядку складання і ведення, а також я щодо особливостей бухгалтерського обліку по продовольчій , службі військової частини.

1 .Організація обліку матеріальних цінностей продовольчої служби у військовій частині.

Облік матеріальних засобів в підрозділах, на об'єктах військового (корабельного) господарства, а також у службах військових частин та з'єднань як на мирний, так і на воєнний час ведеться у відповідності до вимог Тимчасової інструкції з ведення бухгалтерського обліку матеріальних засобів продовольчої служби, 2002 р. та наказу МО 1979 р. №260 "Руководство по учету вооружения, техники, имущества и других материальных средств в Вооруженных Силах". Частина 1.- облік у підрозділах.

Ведення обліку усіх матеріальних засобів згідно з іншими положеннями і формами документів забороняється.

Всі види озброєння, бойової та іншої техніки, ракети, боєприпаси, паливо, пальне, продовольство, речове, інженерне, хімічне та інше майно, матеріали і спеціальні рідини різного призначення, казармено-житловий фонд і комунальні споруди, а також земельні ділянки, що використовуються Збройними Силами України на мирний і воєнний час, є державною власністю. Вони підлягають обов'язковому обліку, правильному використанню, економному і законному використанню.

Облік матеріальних засобів повинен бути:

  • своєчасним;

  • повним;

  • достовірним;

  • точним.

Облік матеріальних засобів у Збройних Силах ведеться з метою:

  • своєчасного забезпечення відповідних посадових осіб та органів управління достовірними даними про наявність, рух, вартісний та якісний (технічний) стан матеріальних засобів, необхідні для планування і організації забезпечення ними військ;

  • контролю за збереженням, законністю, доцільністю та ефективністю витрачання (використання) матеріальних засобів;

  • підготовки вихідних даних для складання звітних документів, установлених табелем термінових донесень.

Облік матеріальних засобів полягає в оформленні установленими виправдними документами і здійсненні правильних та своєчасних записів в книгах (картках) обліку (магнітних та технічних носіях) всіх операцій, пов'язаних з рухом та зміною вартісного та якісного (технічного) стану матеріальних засобів.

Організація та ведення обліку матеріальних засобів здійснюються з дотриманням вимог відповідних наказів Міністра оборони України щодо забезпечення збереження державної таємниці.

Облік матеріальних засобів ведеться із використанням сучасних технічних засобів механізації та автоматизації управління. Широке застосування цих засобів підвищує оперативність обліку і забезпечує високу якість облікових операцій.

Обліку підлягають всі матеріальні засоби незалежно від їх призначення та джерел надходження і способів придбання. При цьому матеріальні засоби непорушних запасів обліковуються окремо від інших матеріальних засобів.

Облік матеріальних засобів здійснюється у кількісних, якісних та вартісних показниках.

Кількісний облік матеріальних засобів в органах управління ведеться в натуральних показниках і стандартних одиницях вимірів.

Якісний (технічний) стан матеріальних засобів обліковується за категоріями (не більше п'яті;), ступенями придатності (придатні, непридатні) і або ґатунками у відповідності з державними стандартами. Порядок категорування та визначення ступеня придатності матеріальних засобів встановлюється відповідним центральним органом управління Збройних Сил України чи органами управління видів Збройних Сил, які відають забезпеченням військ відповідними видами матеріальних засобів.

При надходженні матеріальних засобів до сфери управління Міністерства оборони України вартість визначається за їх закупівельною ціною або за вартістю (піною), зазначеною в укладених на його виготовлення та поставку договорах.

Вартість військового майна, що перебуває у військових частинах і закріплене за ними на праві оперативного управління, визначається відповідно до керівних документів.

Керівництво організацією обліку матеріальних засобів військової частини здійснює командир частини; організують облік відповідних ; матеріальних засобів начальник штабу, заступник командира з тилу та начальники служб і командири підрозділів.

Відповідальність за виконання вимог чинних керівних документів щодо обліку матеріальних засобів несуть:

а) командир військової частини - за стан обліку всіх матеріальних засобів у частині (з'єднанні) і своєчасне подання у вищі органи управління звітних документів, що встановлені табелями термінових доповідей;

б) начальник штабу військової частини, заступник командира частини з тилу, або помічник командира з постачання - за стан обліку матеріальних засобів і звітності у підпорядкованих їм службах;

в) начальник служби - за стан обліку матеріальних засобів служби у військовій частині (з'єднані), законне і правильне оформлення операцій, які пов'язані з рухом і зміною якісного (технічного) стану матеріальних засобів, своєчасне ведення записів в книгах (картках) обліку, правильне оформлення облікових документів, правильне складання і своєчасне подання звітних документів щодо служби;

г) командир підрозділу, а також начальник складу, майстерні та іншого об'єкта військового (корабельного) господарства - за стан обліку матеріальних засобів в підрозділі (на складі, в майстерні і на іншому об'єкті);

д) особа, яка. безпосередньо веде облік — за законне і правильне оформлення (згідно обов'язків) всіх облікових документів, своєчасне ведення записів у книгах (картках; обліку операцій, які пов'язані з рухом і змінами вартісного та якісного (технічного) стану матеріальних засобів, за підготовку документів для передачі в роботі станції локально-обчислювальної мережі і здачі в архів, за цілісність облікових документів.

Всі посадові особи, в обов'язки яких входить організація обліку або безпосереднє ведення його в підрозділах, військових частинах і з'єднаннях, повинні твердо знати, виконувати вимоги чинних керівних документів і в межах своєї компетенції здійснювати систематичний контроль за їх виконанням підлеглими посадовими особами.

Командири (начальники) всіх ступенів при перевірках підрозділів, військових частин та з'єднань зобов'язані вжити необхідних заходів для наведення і підтримання належного порядку в обліку матеріальних засобів.

Облікові документи в залежності від їх призначення поділяються на: керівні документи; регістри бухгалтерського обліку та документи допоміжного характеру.

1. Первинні облікові документи — призначені для оформлення операцій, пов'язаних з рухом і зміною якісного (технічного) та вартісного стану матеріальних засобів і є підставою для запису облікових даних в книгах і картках обліку (накладні, наряди; чекові вимоги; видаткові (здаточні) відомості; її; атестати тощо).

2. Регістри бухгалтерського обліку — призначені для відображення наявності, руху і якісного (технічного) стану матеріальних засобів за відповідний період у підрозділах., складах, їдальнях, хлібопекарнях, підсобних господарствах і в цілому з:, військову частину, а в з'єднанні - за військові частини, з'єднання (книги, картки обліку, накопичувальні та оборотні відомості тощо).

3. Документи допоміжного характеру — призначені для сприяння виконанню операцій, пов’язаних з рухом і зміною якісного (технічного) і вартісного стану матеріальних засобів (зведені відомості; розкладки продуктів; стелажні ярлики; описи матеріальних засобів; донесення; підтвердження; (доручення).

Порядок оформлення і використання первинних документів при веденні бухгалтерського обліку визначений у п. 1.18 Тимчасового Положення з бухгалтерського обліку у ЗСУ (наказ МОУ від 2001р. №71).

Висновок: Ми розглянули загальні вимоги щодо ведення обліку матеріальних засобів у військовій частині, обов'язки відповідальних посадових осіб щодо ведення обліку та контролю за його станом. Обліку підлягають всі матеріальні засоби не залежно від призначення та джерел надходження.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]