Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОПЗ т.5з.1 Л.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
206.85 Кб
Скачать

Вентиляцією.

Найменування

Період зберігання

Температура зберігання, С

Відносна вологість, %

Картопля

Лікувальний період Основний період

Від 15 до 18 Від 2 до 4

80-95 90-95

Капуста білокачанна

Основний період

Від- 1 доО

90-95

Морква

Основний період

Від-ідрО

90-95

Буряк

Основний період

Від 0 до 1

90-95

Цибуля ріпчаста

Основний період

Від - 1 до 0

70-80

При природній вентиляції сховищ для видалення надлишкового тепла і вологи відчиняють сурми, двері, люки, влаштовуючи наскрізне провітрювання. При цьому не допускається підмерзання, відпрівання і зів'янення картоплі.

Ознаками незадовільного стану зберіганні продукції є:

• запах гнили в сховище, наявність ознак відпрівання верхніх прошарків картоплі;

  • поява білих плям "зайчиків" на верхньому прошарку картоплі і цвілі на дерев'яних частинах сховища;

  • проріст картоплі;

  • наявність підмерзання, хвора і зів'яла картопля.

Закладка на зберігання моркви

Морква столова на тривале зберігання закладається в ящики масою 10-20 кг, овочеві полуконтейнери масою 150-180 кг, або піддони ящикові масою 30-350 кг. При упаковці моркви в ящики і піддони ящикові з перешаруванням її піском тару попередньо зсередини вистилають крафт-папером або поліетиленом.

При відсутності тари морква закладається на тривале збереження в піраміди шириною 1 м у підстави і довжиною 3 м і більш у залежності від ширини сховища. Висота пірамід при укладці на статі і нижніх або середніх стелажах 70-75 см, а на верхніх - 50 см. між пірамідами лишають проходи в 40-50 см. морква укладається в піраміди голівками назовні. При укладці її кожній наступний ряд укорочують на 2-3 см по довжині і ширині піраміди. Під піраміду і на кожній ряд моркви насипають злегка зволожений пісок прошарком 1,5-2 см. зверху і з боків піраміду також засипають злегка зволоженим піском прошарком 5 см. норма витрати піску на 1 т моркви - 0, 5 м3. В міру підсихання верхнього прошарку піску його злегка обляпують водою поверх і з бічних сторін. Взимку на піраміди періодично кладуть сніг.

Закладка на зберігання буряка

Буряк столовий зберігають у засіках, піддонах ящикових і ящиках місткістю до ЗО кг. Режим зберігання, догляд і спостереження за буряком також же, як і за морквою, але температура при зберіганні буряка повинний бути на 1 ° С вище (тобто від 0 до 1 ° С).

Щоб уникнути зів'янення буряка при зберіганні її в піддонах ящикових їх попередньо вистилають крафт-папером або поліетиленом.

Закладка на зберігання капусти

Капуста білокачанна на тривале зберігання закладається на полки або стелажі, у ящики-клітини, піддони ящикові розсипом - пірамідами на стелажах або підвищеної за стебло.

Найкращий засіб зберігання капусти - у піддонах ящикових. Нижній прошарок капусти в піддонах ящикових рекомендується викладати качаном доверху, а верхній - качаном донизу. Капусту в ящиках-клітинах вкладають на піддони, що потім встановлюють у штабеля.

На стелажах капусту викладають у виді невеличких пірамід шириною в підстави не більш 1 м, висотою не вище 0,5- 0,6 м. Піраміди розташовують у поперечному напрямку стелажів по всій їхній довжині, із відступом від стіни на 30 см. Між пірамідами лишають проміжки в 30-40 см. При укладці капусти на нижніх стелажах по подовжній осі піраміди установлюють вентиляційні трикутні ґратчасті труби. Припускається укладка капусти на стелажах суцільним прошарком по всій їхній ширині і висотою в два-три качана. Відстань між верхнім прошарком качанів і стелажем, що вище лежить, повинно бути 15-20 см.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]