Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-12 Прав-во ПД.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
209.41 Кб
Скачать

2. Адвокатура України і її місце у захисті прав людини.

Конституцiя України гарантує кожному право захищати свої права i свободи вiд порушень і протиправних посягань шляхом оскарження в судi рiшень, дiй чи бездіяльностi органiв державної влади, органiв мiсцевого самоврядування, посадових і службових осiб.

У будь-якому правовому суспiльствi адвокату вiдведено особливу роль. Адвокат має дiяти не тільки в iнтересах клiєнта, а й в iнтересах права в цiлому. Основнi положения про роль адвокатiв, прийнятi на VIII Конгресi ООН по запобiганню злочинам, що вiдбувся у серпнi 1990 р., вказують на особливiсть адвокатської дiяльностi в суспiльствi, яка має поважатися ї гарантуватися урядами при розробцi нацiонального законодавства та його застосуваннi як адвокатами, так і суддями, прокурорами, членами законодавчої та виконавчої влади і суспiльством у цілому. Пiсля здобуття незалежностi в українському законодавствi зроблено першi кроки на шляху створення дiйсно незалежної адвокатури. 19 грудня 1992 р. був прийнятий Закон України “Про адвокатуру” за яким адвокатура в Українi визначалася як добровiльне професiйне громадське об’єднання, покликане згiдно з Конституцiю України сприяти захисту прав, свобод та представляти законнi iнтереси громадян, iноземних громадан, осiб без громадянства, юридичних осiб, подавати їм iншу юридичну допомогу (ст. 1 Закону).

Адвокатура – це професійне громадське обєднання, покликане сприяти захисту прав і свобод людини і громадянина, представляти законні інтереси фізичних і юридичних осіб, надавати їм іншу юридичну допомогу.

Адвокатом може бути громадянин України, який має вищу юридичну освiту, стаж роботи за фахом юриста або помічника адвоката не менш як два роки, склав квалiфiкацiйнi iспити, має свiдоцтво про право на заняття адвокатською дiяльнiстю та прийняв Присягу адвоката України.

Адвокат не може пращовати в судi, прокуратурi, державному нотарiатi, органах внутрiшнiх справ, службi безпеки, державного управлiння. Адвокатом не може бути особа, яка має судимiсть.

Вiн має право:

1)представляти i захищати пра ва та iитереси громадян i юридичних осiб за їх дорученням у всiх органах, пiдприемствах, установах i органiзацiях, до компетенції яких входить вирiшення вiдповiдних питань;

2) збирати вiдомосгi про факти, якi можуть бути використанi як докази у цявiльних, господарських, кримiнальних справах i справах про адмiнiстративнi правопорушення, зокрема запитувати й отримувати документи або їхнi копiї вiд пiдприємств, установ, органiзацiй та об’єднань, а вiд громадян — за їхньою згодою, ознайомлюватися на пiдприємствах, в установах i органiзацiях з необхiдними для виконання доручення документами та матерiалами, за винятком тих, таємниця яких охороняється законом;

3) отримувати письмовi висновки фахiвцiв з питань, що потребують спецiальних знань;

4) застосовувати науково-технiчнi засоби вiдповiдно до чинного законодавства;

5) доповiдати про клопотання i скарги на прийомi у посадових осiб i вiдповiдно до закону одержувати вiд них письмовi мотивованi вiдповiдi на цi клопотання i скарги;

6) бути присутнiм при розглядi своїх клопотань i скарг на засiданнях колегiальних органiв i давати пояснення щодо сутi клопотань i скарг.

При здiйсненнi професiйної дiяльностi адвокат зобов’язаний неухильно додержуватися вимог чинного законодавства, використовувати всi передбаченi законом засоби захисту прав i законних iнтересiв громадян i юридичних осiб i не має права використовувати свої повноваження на шкоду особi, в iнтересах якої прийняв доручення. Законом України *Про адвокатуру передбаченi й iншi обов’язки адвоката.

Адвокатура України здiйснює свою дiяльнiсть на принципах верховенства закону, незалежностi, демократизму, гуманiзму i конфiденцiйностi (ст. 4 Закону).

Принцип незалежностi адвокаiкської дiяльностi полягає у забезпеченнi таких умов виконання професiйних прав i обов’язкiв адвоката, якi б забезпечували його свободу вiд будь-якого зовнiшнього впливу, тиску чи втручання в його дiяльнiсть, зокрема з боку державних органiв, а також вiд впливу своїх особистих iнтересiв. Адвокат зобов’язаний не допускати у своїй професiйнiй дiяльностi компромiсiв, якi б применшували його незалежнiсть, з метою догодити суду, iншим державним органам, третiм особам або клiєнтовi, якщо такi компромiси розходяться iз законними iнтересами клiєнта i перешкоджають належному наданню йому правової до помоги.

Сутнiсть принципу додержання законностi у дiяльностi адвоката полягає в тому, i що вiн зобов’язаний не порушувати чинного законодавства України, сприяти утвердженню i практичнiй реалiзацiї принципiв верховенства права та законностi, вживати всi свої знання i професiйну майстернiсть для належного захисту i представництва прав i законних iнтересiв громадян i юридичних осiб.

Адвокат не може давати клiентовi поради, свiдомо спрямованi на полегшення вчинення правопорушень, або iншим чином умисно сприяти вчиненню їх. У своєму приватному жкттi адвокат також зобов’язаний додержуватися закону, не вчиняти прввопорушень i не сприяти їх вчиненню.

Додержання принципу конфiденцiйностi є необхiдною i найважливiшою передумовою довiрчих вiдносин мiж адвокатом i клiєнтом, Без яких неможливо належне надання правової допомоги. Отже, збереження конфiденцiйностi будь-якої iнформацiї отриманої адвокатом вiд клiєнта, а також про клiєнта або iнших осiб у процесi здiйснення адвокатської дi яльностi, є правом адвоката у вiдносинах з усiма суб’єктами права, якi можуть вимагати розголошення такої iнформації та обов’язком щодо клiєнта i тих осiб, кого ця iнформацiя стосується.

Конфiденцiйнiсть певної iнформацiї що охороняється правилами ст. 4 Закону «Про адвокатуру» може бути скасована тiльки особою, заiнтересованою в її додержаннi (або спадкоємцями такої фiзичної особи чи правонаступниками юридичної особи), у письмовiй чи iншiй зафiксованiй формi.

Адвокат не вiдповiдає за порушення цього принципу в разi допиту його у встановленому законом порядку як свiдка щодо обставин, якi виходять за межi предмета адвокатської таємницi, визначеного чинним законодавством, хоч i охоплюється предметом конфiденцiйної iнформацiї.

Розголошення вiдомостей, що становлять адвокатську таемницю, заборонено за будь-яких обставин, включаючи незаконні спроби органiв дiзнання, попереднього слiдства й суду допитати адвоката про обставини, що є адвокатською таємницею.

Адвокату, помiчниковi адвоката, посадовим особам адвокатських об’єднань забороняється розголошувати вiдомостi, що становлять предмет адвокатської таємницi, та використовувати їх у своїх iнтересах або в iнтересах третiх осiб.

Професiйнi права, честь i гiднiсть адвоката охороняються законом. Забороняеться будь-яке втручання в адвокатську дiяльнiсть, вимагати вiд адвоката, його помiчника, посадових осiб і технiчних працiвникiв адвокатських об’єднань вiдомостей, що становлять адвокатську таємницю. З цих питань вони не можуть бути допитанi як свiдки.

Документи, пов’язанi з виконанням адвокатом доручення, не пiдлягають огляду, розголошенню чи вилученню без його згоди. Забороняється прослуховування телефонних розмов адвокатiв у зв’язку з оперативно-розшуковою дiяльнiстю без санкцiї Генерального прокурора України, його заступникiв, прокурорiв Автономної Республiки Крим, областi, мiста Києва.

Не може бути внесено подання органом дiзнання, слiдчим, прокурором, а також винесено окрему ухвалу суду що до правової позицii адвоката у справi.

Адвокату гарантується рiвнiсть прав з iншими учасниками процесу. Кримiнальну справу проти адвоката може порушити тiльки Генеральний прокурор України, його заступники, прокурори Автономної Республiки Крим, областi, мiста Києва. Адвоката не можна притягти до кримiнальної, матерiальної та iншої вiдповiдальностi або погрожувати її застосуванням у зв’язку з поданням юридичної допомоги громадянам та органiзацiям згiдно із законом.

Адвокат має право займатися адвокатською дiяльнiстю iндивiдуально, Вiдкрити своє адвокатське бюро, об’єднуватися з iншими адвокатами в колегiї, Вiдкривати адвокатськi фiрми, контори та iншi адвокатськi об’еднання, якi дiють вiдпо вiдно до закону та статутiв адвокатських об’еднань.

Адвокатськi бюро, колегії, контори та iншi адвокатськi об’єднання є юридичними особами. Адвокати та адво об’€днання вiдкривають розрахунковий рахунок та iншi рахунки в банках на територiї України, а у встановленому чинним законодавством порядку — i в iноземних банках; мо жуть мати печатку та штампи зi своїм найменуванням.

З метою пiдвищення квалiфiкацiйного рiвня адвокатури, посилення правозахисної дiяльностi адвокатiв у складi органiв адвокатури дiє Вища квалiфiкацiйна комiсiя адвокатури.

Положення про неї вiдписано Указом Президента України вiд 5 травня 1999 р. № 155/93.

Вiдповiдно до Закону України .Про адвокатуру. та зазначеного Положения, Вища квалiфiкацiйна комiсiя адвокатури утворюється при Кабiнетi Мiнiстрiв України. Утворюється Вища квалiфiкацiйна комiсiя адвокатури з представникiв вiд кожної квалiфiкацiйно-дисциплiнарної комiсiї адвокатури, Верховного Суду України, Мiнiстерства юстицiї України, Спiлки адвокатiв України.

Вища квалiфiкацiйна комiсiя адвокатури в межах своїх повноважень приймає або затверджує положення, рекомендацiї, роз’яснення, рiшення, обов’язковi для виконання квалiфiкацiйно-дисциплiнарними комiсiями адвокатури, адвокатами та адвокатськими об’єднаннями, на яких поширюється їхня дiя.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]