Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-2.2 Прав-во КоП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

Тема 2.2. Система та повноваження державних органів за Конституцією України .

Лекція – 2 год.

План

  1. Поняття, система та види органів державної влади.

  2. Верховна Рада України – єдиний орган законодавчої влади.

  3. Президент України – глава держави, його повноваження.

  4. Кабінет Міністрів України та інші органи виконавчої влади.

Самостійна робота:

План

  1. Місцеве самоврядування в Україні.

  2. Конституційний Суд України.

1. Поняття, система та види органів державної влади.

Основні поняття: державний орган, Верховна Рада України, Президент України, Кабінет Міністрів України, система державних органів України за Конституцією України (знати перелік та повноваження), місцеве самоврядування, Конституційний Суд України.

Державний орган — це відносно самостійна частина держави, яка офіційно наділена певними повноваження­ми (компетенцією), має певні завдання і функції, висту­пає представником держави з цих питань і діє на під­ставі Конституції і інших законів України.

Державних органів є досить багато, всі вони обопільно пов'язані між собою і суспільством в цілому і висту­пають як певна система. Державні органи створюються так, щоб нормально функціонувала держава, щоб вона повністю виконувала свої внутрішні і зовнішні функції.

Всі державні органи можна класифікувати на дві ве­ликі групи за рівнем і силою їх компетенції: на вищі (або центральні) державні органи і місцеві державні органи (обласні, районні, міські державні адміністрації). Вищі (центральні) органи держави - це такі, які розповсю­джують свої повноваження на територію всієї держави, а місцеві державні органи - тільки в межах своєї території.

Вищі (найвищі) органи державної влади можна кла­сифікувати, залежно від принципу розподілу влади, на законодавчі, виконавчо-розпорядчі, судові і контрольно-наглядові.

За Конституцією України єдиним органом законодавчої влади в Україні є парламент - Верховна Рада України (ст. 75). Президент України є главою дер­жави і виступає від її імені (ст. 102). Згідно Конституції України інститут Президентства необхідно віднести до вищих представницьких органів влади, оскільки він оби­рається всім народом, має право законодавчої ініціативи, має право вето щодо прийнятих Верховною Радою зако­нів із наступним поверненням їх на повторний розгляд, підписує закони, прийняті Верховною Радою, видає укази і розпорядження на основі Конституції і законів України та на їх виконання, приймає інші важливі рішення, які стосуються діяльності парламенту. В Конституції прямо не сказано, до якої гілки влади відноситься Президент. Цей інститут не можна віднести і до виконавчої влади, оскільки вищим органом у системі органів виконавчої влади є Кабінет Міністрів. Таким чином, згідно Консти­туції Президент відноситься до найвищих представниць­ких органів державної влади, який має значні повнова­ження при здійсненні законодавчої влади, а також вико­навчої і судової влади. Як глава держави Президент є найвищою посадовою особою держави. Разом із тим в Законі «Про Президента УРСР» від 5.07.1991 р. сказано, що відповідно до попередньої Конституції Президент є найвищою посадовою особою Української держави і главою виконавчої влади (ст. 1).

Кабінет Міністрів України є вищим органом у систе­мі органів виконавчої влади, який відповідальний перед Президентом України та підконтрольний і підзвітний Верховній Раді України у межах, передбачених цією Конституцією (ст. .113 КУ). До виконавчої влади відносяться міністерства та інші центральні органи виконавчої влади, які підпорядковуються Кабінетові Міністрів.

Вищими органами судової влади є Конституційний Суд, Верховний Суд (найвищий судовий орган у систе­мі судів загальної юрисдикції). Вищими судовими ор­ганами спеціалізованих судів є відповідні вищі суди (наприклад, Вищий господарський суд України). До ви­щих, центральних контрольно-наглядових органів від­носиться Прокуратура України, оскільки вона продов­жує виконувати функцію нагляду за додержанням і за­стосуванням законів.

Крім того, існують вищі і місцеві державні органи Автономної Республіки Крим - по аналогії із системою державних органів України. Вони закріплені в Кон­ституції України.

Місцеві державні органи також можна поділити на ор­гани виконавчі, судові і контрольно-наглядові. До вико­навчої влади відносяться місцеві державні адміністрації, голови місцевих державних адміністрацій і їх управління (УВС, освіти, охорони здоров'я); до судової влади - апеляційні, місцеві (районні, міські ); до контрольно-наглядових органів - органи прокуратури області, райо­ну, міста, різні інспекції тощо.

Відповідно до ст. 143 Конституції в деяких випадках органам місцевого самоврядування можуть надаватися законом окремі повноваження органів виконавчої влади, які підконтрольні в здійсненні цих повноважень органам виконавчої влади.

Згідно ст. 140 Конституції України органами місце­вого самоврядування, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст, є районні та обласні ради. До органів місцевого самоврядування Кон­ституція відносить сільські, селищні і міські ради, ра­йонні і обласні ради.

Територіальні громади обирають на 5 роки відповід­но сільського, селищного та міського голову, який очо­лює виконавчий орган ради та головує на засіданнях. Го­лова районної та голова обласної ради обирається відпо­відною радою і очолює виконавчий апарат ради. Таким чином, за Конституцією України, у нас перестали існу­вати місцеві представницькі органи державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]