Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-2.2 Прав-во КоП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

2. Конституційний Суд України (склад, порядок формування, компетенція).

Відповідно до ст. 147 Конституції України та Закону України “Про Конституційний Суд України” від 16.10.1996 Конституційний Суд є єдиним органом конституційної юрисдикції в Україні.

Головним завданням Конституційного Суду є гарантоване забезпечення верховенства Конституції України як Основного Закону на всій території держави.

Конституційний Суд України складається з 18 суддів, які призначаються Президентом України, Верховною Радою України та з’їздом суддів України по 6 членів. Суддею Конституційного Суду України може бути громадянин України, якому на день призначення виповнилося 40 років, який має вищу юридичну освіту та стаж роботи за фахом не менше 10 років, проживає в Україні протягом останніх 20 років та володіє державною мовою.

Судді Конституційного Суду України призна­чаються на 9 років без права бути призначеним на повторний строк.

У Верховній Раді пропозиції відносно кандидатів на посади суддів Конституційного Суду України мають право вносити Голова Верховної Ради та народні депутати України.

Кандидати вважаються призначеними на посади суддів конституційного Суду, якщо за них таємно проголосувало більше половини депутатів від конституційного складу Верховної Ради України.

При призначенні суддів Конституційного Суду Президентом України, кандидатури на посаду судді, обов’язково погоджуються з Прем’єр-міністром та Міністром юстиції України.

Кандидатури на посади суддів Конституційного Суду від з’їзду суддів, за пропозицією делегатів, визначаються більшістю голосів присутніх делегатів.

Особам, призначеним на посади суддів Конституційного Суду України, забороняється брати участь у будь-якій політичній діяльності країни. Вони не мають права належати до політичних партій, профспілок, мати представницький мандат, займати будь-які посади та виконувати роботу, що оплачується.

Але, разом з тим, судді Конституційного Суду України мають право займатися творчою, науковою та викладацькою діяльністю.

Призначені судді Конституційного Суду України обов’язково виконують процедуру складання присяги, яка визначена статтею 17 Закону “Про Конституційний Суд України” і має такий текст: “Урочисто присягаю чесно і сумлінно виконувати високі обов’язки судді Конституційного Cуду України, захищати конституційний лад держави, конституційні права та свободи людини і громадянина”.

Присяга приймається на засіданні Верховної Ради України з участю Президента, Голови Верховного Суду України, Прем’єр-міністра України, але не пізніше як через місяць після призначення суддів Конституційного Суду України.

Ніхто не має право відмовляти в наданні документів, матеріалів, інформації, чи ухилятися від дачі пояснень судді Конституційного Суду України. При наявності таких порушень наступає відповідальність винних осіб, згідно законодавства України.

  • На першому спеціальному Пленарному засіданні Конституційного Суду з числа суддів Конституційного Суду шляхом таємного голосування обирається строком на три роки Голова Конституційного Суду України.

За пропозицією Голови Конституційного Суду, шляхом таємного голосування, з числа суддів Конституційного Суду строком на три роки обираються заступники Голови. Вони, за його дорученням, виконують окремі його повноваження.

Для розгляду питань щодо відкриття провадження у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями у складі Конституційного Суду України утворюються Колегії суддів.

Засідання Конституційного Суду вважається повноважним, коли в його участі брали не менше 11 суддів Конституц-го Суду.

Секретар Колегії суддів призначається із числа суддів, які входять до складу Колегії.

Судді Конст-го Суду не мають право публічно (в засобах масової інформації – преса, радіо, телебачення) висловлювати свою думку з будь-яких питань, у справах, за якими Конст-м Судом не було прийнято рішення, або не дано висновку.

Судді Конституційного Суду України є недоторканими особами. Вони не можуть бути затримані або заарештовані, коли не має згоди Верховної Ради України, до винесення обвинувального вироку судом. Вони не несуть юридичної відповідальності за результати голосування, чи висловлювання своїх думок у Конституційному Суді.

Звернення до Конституційного Суду може бути у формі конституційного подання або конституційного звернення.

Конституційне подання:

Це письмове клопотання до Конституційного Суду про визнання неконституційним правового акта (його окремих положень), про визнання неконституційності міжнародного договору або необхідності офіційного тлумачення Конституції України та інших законів.

Суб’єктами права на конституційне подання є :

  • Президент України; - не менш як 45 народних депутатів України; - Верховний Суд України; - Уповноважений Верховної Ради України з прав людини; - Верховна Рада Автономної Республіки Крим.

Конституційне звернення:

Це письмове клопотання до Конституційного Суду про необхідність офіційного тлумачення Конституції України, законів України з метою реалізації чи захисту конституційних прав та свобод людини та громадянина, а також прав юридичної особи.

Суб’єктами права на конституційне звернення є:

  • громадяни України; - іноземці; - особи без громадянства;юридичні особи.

Конституційний Суд України дає висновки у справах з питань:

1) про додержання конституційної процедури розслідування та розгляду справи про усунення Президента України з посади в порядку імпічменту;

2) відповідності Конституції України чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов’язковість;

3)офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Конституційним Судом висновки даються, а рішення приймаються шляхом опитування суддів Конституційного Суду та поіменним голосуванням.

Як висновки, так і рішення Конституційного Суду повинні бути письмово мотивованими, вони обов’язково підписуються (не пізніше семи днів після прийняття рішення чи дачі висновку) кожним суддею, незалежно від того суддя голосував “за” чи “проти”.

7

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]