Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-2.2 Прав-во КоП.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
134.14 Кб
Скачать

1. Місцеве самоврядування в Україні.

Питання про місцеве самоврядування закріплено в Конституції України (гл. XI) і в Законі України «Про міс­цеве самоврядування в Україні» від 21.05.1997 р. Цей Закон відповідно до Конституції визначає систему та га­рантії місцевого самоврядування в Україні, засади орга­нізації та діяльності, правовий статус і відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування в Україні — це гарантова­не державою право та реальна здатність територіаль­ної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадо­вих осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів Ук­раїни (ст. 2 Закону).

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на таких принципах:

народовладдя; законності; гласності; колегіальності; по­єднання місцевих і державних інтересів; виборності; правової, органі­заційної та матеріально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених законом України; підзвітності та відповідальності перед те­риторіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної під­тримки та гарантії місцевого самоврядування; судового захисту прав мі­сцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальни­ми громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і че­рез сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Статті 141 . До складу сільської, селищної, міської, районної, обласної ради входять депутати, які обираються жителями села, селища, міста, району, області на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років.

Громадяни України реалізують своє право на участь у місцевому самоврядуванні за належністю до відповід­них територіальних громад без обмежень і на підставі Конституції.

Місцеве самоврядування в Україні здійснюється на таких принципах: народовладдя; законності; гласності; колегіальності; поєднання місцевих і державних ін­тересів; виборності; правової, організаційної та матері­ально-фінансової самостійності в межах повноважень, визначених законом України; підзвітності та відпові­дальності перед територіальними громадами їх органів та посадових осіб; державної підтримки та гарантії міс­цевого самоврядування; судового захисту прав місцевого самоврядування.

Система місцевого самоврядування включає:

1) територіальну громаду;

2) сільську, селищну, міську раду;

3) сільського, селищного, міського голову;

4) виконавчі органи сільської, селищної і міської ради;

5) районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст;

6) органи самоорганізації населення (ст. 5 Закону).

У містах з районним поділом за рішенням територі­альної громади міста або міської ради відповідно до цьо­го Закону можуть утворюватися районні ради, які утво­рюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який одночасно є і головою її виконавчого комітету.

Первинним суб'єктом місцевого самоврядування, ос­новним носієм функцій і повноважень є територіальна громада. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єд­нуватися в одну територіальну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обирати єдиного сільського голову за рішенням місцевих референдумів. Вихід зі складу сільської громади здійснюється за рішен­ням референдуму відповідної територіальної громади.

Сільські, селищні, міські, районні в містах ради мо­жуть дозволяти за ініціативою жителів створювати бу­динкові, вуличні, квартальні та інші органи самооргані­зації населення і наділяти їх частиною власної компе­тенції, фінансів, майна.

Органи місцевого самоврядування є юридичними особами і наділяються відповідно до законодавства владними повноваженнями, в межах яких діють самостійно і несуть відповідальність за свою діяльність відповідно до закону.

Органам місцевого самоврядування можуть надава­тися окремі повноваження органів виконавчої влади, у здійсненні яких вони є підконтрольними відповідним ор­ганам виконавчої влади.

Органи місцевого самоврядування та їх посадові осо­би діють лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, передбачений Конституцією і законами України, керуються у своїй діяльності актами Президента Украї­ни, Кабінету Міністрів України, а в АР Крим - також нормативно-правовими актами Верховної Ради і Ради Міністрів АРК, прийнятими в межах їх компетенції.

У Законі закріплена загальна і виключна компетенція сільських, селищних і міських рад (ст. ст. 25-26 Закону), яка складається із 50 пунктів, що віднесені до їх відання. В законі також закріплені повноваження виконавчих ор­ганів сільських, селищних і міських рад (Гл. 2, Розділ II); повноваження сільського, селищного і міського голови (Гл. 3); повноваження районних і обласних рад (Гл. 4).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]