Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-11 Прав-во КрП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
208.38 Кб
Скачать

Тема 11. Основи кримінального права.

Лекція – 2 години

План.

1.Поняття і загальна характеристика кримінального права.

2.Кримінальний кодекс України.

3.Поняття та ознаки злочину, класифікація злочинів, склад злочину.

4. Поняття і підстави кримінальної відповідальності.

5. Поняття і мета кримінальних покарань.

Самостійна робота:

План

1. Види кримінальних покарань.

2. Призначення покарання.

3. Звільнення від кримінальної відповідальності.

4.Звільнення від покарання та його відбування.

5.Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

Основні поняття: кримінальне право, злочин, склад злочину, суб’єкт злочину, суб’єктивна сторона злочину, об’єкт злочину, об’єктивна сторона злочину, кримiнальна вiдповiдальнiсть, пiдстава кримiнальної вiдповiдальностi.

1.Поняття і загальна характеристика кримінального права.

Кримінальне право — це галузь права, яка регулює правові вiдносини, що виникають у зв’язку з вчиненням злочину i застосуванням за це певних покарань,.

Під кримінальним правом розуміють також i науку, тобто теорiю кримiнального права, систему його вчень.

Норми кримiнального права — це правила, що охоплюють соцiальнi ситуацiї й конкретнi життєві ситуації Цi норми є загальнообов’язковими до виконання. Здебiльшого вони виступають як норми-заборони, як пересторога певних вчинкiв людей (злочиннi дiї або злочинну бездiяльнiсть). За їх вчинення настає кримiнальне покарання.

Кримiнальнi закони видаються тiльки Верховною Радою України. Тим самим це право вiдрiзняється вiд iнших галузей права (наприклад, норми цивiльного права можуть встановлюватися урядом, а норми адмiнiстративного права — навiть й органами мiсцевого самоврядування).

Кримiнальне право має властивий тiльки йому предмет i метод правового регулювання.

Злочин і покарання — двi головнi iнституцiї що визначаються нормами кримiнального права. Вiдносини, що виникають у зв’язку з вчиненням злочину i застосуванням за це певних покарань, становлять предмет кримiнального права. Застосування покарання до конкретно особи, яка вчинила злочин, є методом правового регулювання вiдносин, що виникають у зв’язку з вчиненням цього злочину.

Отже, криминальне право має загальнообов’язкову нормативнiсть, формальну визначенiсть і державну забезпеченiсть, а також властивi йому предмет i метод правового ре гулювання.

Основна функцiя кримiнального права — охоронна. Охоронна функцiя кримiнального права чiтко виражена вже у ст. 1 ККУ, де сказано, що Кримiнальний кодекс має своїм завданням охорону вiд злочинних посягань найбiльш важливих соцiальних цiнностей: прав i свобод людини i громадянина, власностi, громадського порядку i громадської безпеки, довкiлля, конституцiйного устрою України, забезпечення миру й безпеки людства, а також запобiгання злочинам.

Кримiнальному праву властива також регулятивна функцiя, яка проявляється в тому, що норми кримiнального права, забороняючи вчинювати суспiльно небезпечнi дiї (бездiяльнiсть), у той самий час вимагають певної правомiрної поведiнки. Деякi громадяни виконують заборони кримiнального закону, побоюючись вiдповiдальностi та покарання, але бiльшiсть громадян не вчиняють злочинiв тому, що їх поведiнка в цiлому є позитивною й правомiрною ( регулюють поведiнку людини у ризикованих ситуаціях).

У кримiнальному правi головує принцип особистої вiдповiдальностi. Суб’єктом злочину, тобто особою, яка може нести кримiнальну вiдповiдальнiсть, є лише фiзична особа, яка обов’язково є осудною й досягла вiку, з якого можлива кримiнальна вiдповiдальнiсть (ст. 18 КК). Особистий характер вiдповiдальностi полягає ще й у тому, що саме покарання носить персональний, особистий характер і може застосовуватися лише до конкретної особи, яка визнана судом винною у вчиненні злочину.

другий принцип кримiнального правапринцип iндивiдуалiзацii кримінальної вiдповiдальностi й покарання. Вiн вимагає, щоб і кримiнальна вiдповiдальнiсть, і призначення покарання були максимально конкретизованi та iндивiдуалiзованi виходячи з конкретних обставин вчиненого злочину з урахуванням особи винного.

Отже, можна сказати, що кримiнальне право — це сукупнiсть юридичних норм, що складають їх цілісну систему, структурні частини (пiдсистеми), які пов’язанi мiж собою.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]