Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-10 Прав-во ФП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
202.75 Кб
Скачать

Тема 10. Основи фінансового права.

Лекція –2 години

План

1. Поняття фінансової діяльності держави. Фінансова політика та фінансова система України.

2. Поняття фінансового права та система фінансового права.

3. Поняття та значення бюджету для функціонування держави.

4. Поняття, предмет та джерела бюджетного права.

Самостійна робота –

План

1. Бюджетний устрій та бюджетна система України;

2. Система оподаткування в Україні:

А) поняття, функції та елементи податку як юридичної категорії;

б) податкова система України;

в) класифікація податків;

3. Законодавство України про банки і банківську діяльність.

а) банківська система України та роль в ній Національного банку України;

б) правові засади контролю Національного банку за діяльністю комерційних банків.

4. Поняття страхування.

Ключові поняття теми: фінанси, фінансове право, фінансова діяльність держави, централізовані фінанси, децентралізовані фінанси, фінансова система, фінансова система, система фінансового права, фінансові правовідносини, фінансовий контроль, бюджет, Державний бюджет України, місцеві бюджети, бюджетне право, бюджетна система України, бюджетний устрій, державні доходи, податок, система оподаткування , банк, банківська система України.

1. Поняття фінансової діяльності держави. Фінансова політика та фінансова система України.

Фінансове право - це галузь права, яка регулює економічні, а саме фінансові відносини. Тому для розуміння природи й особливостей цієї галузі права необхідно мати чітке уявлення проте, що таке фінанси.

Термін “фінанси” походить від латинського finis — строк сплати будь-чого, закінчення справи. У середньовічній латині слова finatio, finatia означали обов’язковий грошовий платіж.

Фінанси - це не всі грошові відносини у суспільстві, а лише їх частина, а саме ті, які пов'язані зі створенням, розподілом і використанням фондів коштів держави, її територіальних утворень, а також підприємств і організацій, необхідних для забезпечення розширеного відтворення і соціальних потреб, у процесі яких відбувається розподіл і перерозподіл сукупного суспільного продукту та контроль за задоволенням суспільних потреб.

При висвітленні даного питання необхідно розкрити зміст таких понять, як державні фінанси та їх види. Так, державні фінанси - це цілісна система суспільних відносин, пов’язаних з формуванням, розподілом i використанням централізованих та децентралізованих фондів грошових коштів, з метою виконання завдань i функцій держави.

Грошові фонди коштів – це відокремлені кошти зі своїм спеціальним цільовим призначенням (н-д: Пенсійний фонд, Державний бюджет, статутний фонд державного підприємства).

Державні фінанси охоплюють: державний бюджет, централізовані та децентралізовані фонди коштів, фінанси підприємств і організацій державної та комунальної форм власності, державний кредит, державне особисте і майнове страхування.

Централізовані державні фінанси формуються на рівні держави, а децентралізовані — на рівні підприємств, організацій, установ, для забезпечення їх господарської діяльності.

Потрібно звернути увагу на те, що роль фінансів в житті держави виражається через її функції:

1) розподільчу, яка полягає в тому, щоб розподіляти вартість валового суспільного продукту i тим самим забезпечити кожного суб’єкта господарювання необхідними йому фінансовими ресурсами;

2) контрольну, що виражається в здатності фінансів якісно відслідковувати весь хід розподільчого процесу.

Отже, фінансова діяльність держави — це діяльність держави по утворенню, розподілу i використанню централізованих i децентралізованих фондів грошових коштів, що забезпечують виконання функцій держави.

Фінансова діяльність держави здійснюється в правовій форм пов’язана з акумуляцією доходів i проведенням необхідних витрат, обов’язково планова діяльність, заснована на фінансовому плані

Метою фінансової діяльності є відповідність доходів видаткам i, як ідеальний результат, одержання по кожному фонду балансу доходів i видатків, а також забезпечення законності збирання, розподілу i використання фондів грошових коштів.

Потрібно звернути увагу на те, що функціями фінансової діяльності є основні напрямки цієї діяльності:

  • утворення державних грошових фондів;

  • розподіл державних фінансових ресурсів;

  • використання державних фінансових ресурсів;

  • державний контроль за рухом фінансових ресурсів;

  • емісія грошових знаків.

Засобами фінансової діяльності держави, що використовуються в ході цієї діяльності і направлені на досягнення її цілей, є:

А) правові норми - це важливий засіб фінансової діяльності держави, оскільки фінансові відносини не існують самі по собі, а обумовлені фактом існування держави і проявляються у формах, які визначає держава

Б) норми бухгалтерського обліку є допоміжними, їх використання в ході фінансової діяльності держави обумовлено фінансами, що мають грошовий характер, оскільки фінанси потребують фіксації і контролю, тому держава повинна створити систему фіксації і відображення руху цих коштів, це і робиться за допомогою норм бухгалтерського обліку

В) операційно-технічні, комунікативні засоби, до яких належать різні форми документів, які затверджуються Мінфіном і Нацбанком, а також факси, телефакси, телефони, т.д.

Правовою формою відображення фінансової діяльності держави є :фінансово-правові акти (закони і підзаконні акти) – це належним чином прийняті органами державної влади та місцевого самоврядування відповідні рішення з питань фінансової діяльності, що віднесені до їх компетенції та мають юридичні наслідки

Три групи методів фі­нансової діяльності держави та органів місцевого самоврядування, а саме:

1) методи мобілізації коштів фондів: а) метод обов'язкової мобілізації; б) метод добровільної мобілізації;

2) методи розподілу коштів фондів: а) метод кредитування; б) метод фінансування;

3) методи використання коштів фондів: а) метод установлення цільового призначення коштів фондів; б) метод уста­новлення порядку використання коштів, одержаних з відповідного фонду кош­тів; в) метод установлення фінансових нормативів і лімітів використання кош­тів фондів, за допомогою яких вона здійснюється.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]