Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-10 Прав-во ФП.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
202.75 Кб
Скачать
    1. За формою оподаткування:

  1. прямі – податки, що стягується з майна чи доходів платника, визначається розміром об’єкта оподаткування і сплачується власником майна чи доходу.

Прямі податки у свою чергу поділяються:

а) особисті – податки, що сплачуються з доходу фактично отриманого платником і враховують його платоспроможність (податок на прибуток підприємств, прибутковий податок з громадян);

б) реальні (від англ.real - майно) – податки, що сплачуються із урахуванням не дійсного, а очікуваного середнього доходу платника (податок з власників транспортних засобів, плата за землю).

2) непрямі (на споживання) – податки, що стягуються під час використання матеріальних цінностей, визначається розміром споживання і включається до ціни товару чи послуги і сплачуються продавцем за рахунок покупця.

Непрямі податки у свою чергу поділяються:

а) непрямі індивідуальні (спеціальні акцизи) – податки, якими оподатковуються лише певні групи товарів (алкогольні напої, тютюнові вироби);

б) непрямі універсальні (універсальні акцизи) – податки, якими оподатковуються майже усі товари та послуги за винятком деяких видів (ПДВ);

в) фіскальні монополії – податки, якими оподатковуються товари та послуги виробництво чи споживання яких відноситься до виключної компетенції держави (існували у СРСР);

г) мита – збори, якими оподатковуються товари та послуги, що переміщуються через митний кордон держави.

Прямі та непрямі податки відрізняються за критерієм співпадання юридичного (особи, що перераховує податок до бюджету) та фактичного (особа, на яку лягає податковий тягар) платника.

Прямі податки закладаються в ціну товару на стадії виробництва безпосередньо самим виробником, а непрямі – на стадії реалізації, як надбавка до ціни товару.

    1. За платником податків:

  1. з юридичних осіб – податки, що сплачуються лише юридичними особами (податок на прибуток підприємств);

  2. з фізичних осіб – податки, що сплачують лише фізичні особи (прибутковий податок з громадян, податок на промисел);

  3. універсальні – податки, що сплачують як юридичні так і фізичні особи (податок з власників транспортних засобів, плата за землю та ін).

  • За характером використання:

    1. загальні (абстрактні) – податки, що призначені для формування загальної частини бюджетів (є не цільовими);

    2. спеціальні (цільові) – податки, що стягуються для фінансування конкретних витрат держави і зараховуються до спеціального фонду бюджетів чи до державних цільових фондів (носять цільовий характер).

  • За строком стягнення:

    1. систематичні – податки, що стягуються регулярно через певний проміжок часу (податковий період);

    2. разові – стягуються один раз при настанні якогось факту чи здійсненні певних дій (державне мито за посвідчення заповіту).

  • За економічним змістом:

    1. податки на доходи (прибутковий податок з громадян);

    2. податки на споживання (ПДВ);

    3. податки на майно (податок з власників транспортних засобів).

  • Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]