Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-12 Прав-во ПД.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
209.41 Кб
Скачать

3. Судова система України. Завдання судової влади.

Органи судової влади мають свою чiтко визначену Конституцiєю i законами України компетенцiю i дiють вiднодносно незалежно органiв законодавчої i виконавчої влади, вiдiграючи важливу роль у загальнiй системi стримувань i противаг, яка передбачається принципом подiлу влади.

Здiйснюється судова влада виключно спецiально створеними дя я цiєї мети органами — судами i у лише їй однiй притаманнiй формi — шляхом вiдправлення правосуддя. Правильне відправлення правосуддя i є основним завданням судової влади.

Правосуддя в Україні здійснюється виключно судами. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншими органами чи посадовими особами не допускається. Юрисдикція суддів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Судові рішен­ня ухвалюються судами іменем України і є обов'яз­ковими до виконання на всій території України. Консти­туція України забороняє створення надзвичайних та особливих судів (ст. ст. 124, 125 Конституції").

Що ж означає поняття правосуддя (латинською мовою — юстицiя»), якому так багато уваги придiляється в юридичнiй теорiї i практиці i навiть присвячено спецiальний роздiл Конституцiї України? Традицiйно правосуддя визначаєтъся як розгляд i вирiшення судами кримiнальних, цивiльних та iнших справ, що здiйснюються в особливiй процесуальнiй формi. Залежно від характеру тих житгєвих ситуацiй, якi вимагають вирiшень, розрiзняють види здiйснення правосуддя — конституцiйне, админiстративне, цивiльне i кримiнальне судочинство. (В юридичнiй лiтературi iнодi вирiзняеться також господарське судочинство.)

Завдання правосуддя (судової влади):

1)захист прав i свобод людини, законних iнтересiв фiзичних i юридичних осiб, держави в цiлому шляхом визнання за ними в результатi судового розгляду певних прав (наприклад, права на спадщину, на житлову площу, на спiрне майно, на поновлення на роботi тощо);

2)визначення суб’єктiв правовiдносин, винних у вчиненнi правопорушення, i призначення покарання або iнших заходiв, що мають буги застосованi щодо порушникiв;

3)вирiшення правових суперечностей (колiзiй законодавства), насамперед визнання вiдповiдностi або невiдповiдностi конкретних оспорюваних правових актiв конституцii держави.

Судову систему України складають такі суди: Конс­титуційний Суд України; суди загальної юрисдикції -Верховний Суд України, АР Крим, обласні, районні, місь­кі, міжрайонні (окружні) і міжобласні, спеціалізовані су­ди - Вищий господарський суд України, обласні госпо­дарські суди, суди міст Києва і Севастополя; військові су­ди; Міжнародний комерційний арбітражний суд; Морсь­ка арбітражна комісія; третейські суди.

Питання про систему загальних судів і про Конститу­ційний Суд України ми розглянули раніше.

Конституційний Суд України - єдиний орган консти­туційної юрисдикції в Україні. Завданням Конституцій­ного Суду є гарантування верховенства Конституції Ук­раїни як Основного Закону держави на всій території

України. Він розглядає питання про відповідність всіх законів і інших нормативно-правових актів Конституції України і принципам верховенства права.

Суди загальної юрисдикції розглядають спори між громадянами, між громадянами і юридичними особами, між громадянином і державою, кримінальні справи, ад­міністративні та інші. Верховний Суд України є вищий судовий орган, який очолює систему цих судів. Його ви­роки і рішення є остаточними і оскарженню не підля­гають, він здійснює судовий нагляд і контроль за судо­вою діяльністю всіх загальних судів, розглядає і вирі­шує справи особливої складності та виняткового гро­мадського значення, дає керівні роз'яснення з питань застосування законодавства, здійснює контроль за їх виконанням.

Господарські суди розглядають і вирішують спори, які виникають між юридичними особами: між підприєм­ствами і організаціями, установами, державними і іншими організаціями, які виникають при укладенні цивільно-правових, господарських договорів, при їх неналежному виконанні і розірванні; розглядають спори з приводу ви­знання права власності на майно, стягнення збитків, справи про банкрутство; спори, які виникають у сфері управління. Систему господарських судів очолює Вищий господарський суд України. Діяльність господарських судів регулює Конституція і Закон «Про арбітражний суд» від 4.06.1991 р.

Міжнародний комерційний арбітражний суд (третей­ський суд) - це самостійна постійно діюча арбітражна установа, яка здійснює свою діяльність згідно із Законом України «Про Міжнародний комерційний арбітраж» (1994). Він вирішує спори, які виникають у сфері міжнародної торгівлі.

Морська арбітражна комісія вирішує спори, які ви­пливають з договірних та інших цивільно-правових від­носин, які виникають із торгового мореплавства.

Третейські суди - це суди, які створюються за угодою громадян для вирішення цивільно-правових спорів на підставі цивільного і цивільно-процесуального законо­давства. Вони створюються і діють на підставі Положен­ня про третейські суди.

Військові суди - це система судів, які здійснюють правосуддя у Збройних силах України. Законодавством передбачено створення військових судів гарнізону, регі­ону, Військово-морських сил України. Систему військо­вих судів очолює Військова колегія Верховного Суду України. Ці суди розглядають кримінальні справи стосов­но військовослужбовців і цивільні спори між військови­ми організаціями тощо.

Товариські суди - це система недержавних (громадсь­ких) судів, які розглядають справи про дрібні побутові конфлікти, порушення громадського порядку, трудової дисципліни тощо. Вони створюються при ЖЕКах, у тру­дових колективах підприємств і організацій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]