Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Т-12 Прав-во ПД.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2018
Размер:
209.41 Кб
Скачать

4. Основні принципи судоустрою.

Проблемам суду і правосуддя присвячено низку спеціальних законів (наприклад, Кримінально-процесуальний кодекс України, Цивільний проце­суальний кодекс України, Закон 'України «Про Конституційний Суд України» від 16 жовтня 1996 p., Закон України «Про статус суддів» від 15 грудня 1992 p.), але найважливіші принципи цієї діяльності закріплено в Конституції України (розділ VIII «Правосуддя»).

До принципів судоустрою, тобто організації діяльності судів, згідно з конституційними нормами належать:

  1. здійснення правосуддя виключно судами;

  2. поширення юрисдикції (тобто компетенції давати право­ву оцінку) судів на всі правовідносини, що виникають у державі;

  3. участь народу у здійсненні правосуддя через народних засідателів і присяжних (порядок цієї участі ще має бути урегульовано законодавством);

  4. побудова судів загальної юрисдикції за принципами територіальності і спеціалізації(територіальність означає, що суди створюються з урахуванням адміністративно-територіального устрою України, а спеціалізація має на увазі створення окремих судів для розгляду певних категорій справ);

  5. недопущення створення надзвичайних та особливих судів (створення аналогічних судів у минулому призводило до сваволі й порушення прав і свобод громадян);

  6. незалежність і недоторканність суддів, яка забезпечується особливим порядком призначення суддів на посаду забороною будь-якого впливу на них тощо;

  7. здійснення правосуддя професійними суддями.

5. Суди загальної юрисдикції (система, функції, порядок формування).

Система судів загальної юрисдикції згідно ст.. 125 Конституції України будується за принципами територіальності та спеціалізації.

Судова влада здійснюється виключно судами і у лише їй одній притаманній формі – шляхом відправлення правосуддя (судочинства).

Традиційно правосуддя визначається як розгляд і вирішення судами кримінальних, цивільних та інших справ, що здійснюються в особливій процесуальній формі.

У систему судів загальної юрисдикції входять:

місцеві суди; апеляційні суди; Апеляційний Суд України; Вищі спеціалізовані суди; Верховний Суд України.

Касаційний суд України (дане положення визнано таким, що не відповідає Конституції України (є неконституційним), щодо утворення в системі судів загальної юрисдикції Касаційного суду України згідно з Рішенням Конституційного Суду України від 11.12.2003 р. N 20-рп/2003)

Згідно Конституції України в системі судів загальної юрисдикції утворюються загальні та спеціалізовані суди окремих судових юрисдикцій. До спеціалізованих судів відносяться господарські, адміністративні та інші суди.

У складі загальних судів знаходяться військові суди, які здійснюють правосуддя у Збройних силах України та інших військових формуваннях.

Відповідно до Закону України “Про судоустрій України” від 7.02.2002 року суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються Президентом України за поданням міністра юстиції України та погодженням з Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.

Місцеві суди: види, склад, повноваження.

До місцевих судів належать районні суди, районні у містах, міські на правах районних, міськрайонні та військові суди гарнізонів.

Місцевими господарськими судами є господарські суди областей, міст Києва та Севастополя, господарські суди Автономної Республіки Крим.

До місцевих адміністративних судів належать окружні суди, які відповідно до Указу Президента України утворюються в округах.

У склад місцевого суду входять голова, заступник голови та судді.

Якщо кількість суддів згідно зі штатним розписом перевищує 15 осіб, то може бути призначено більше одного заступника голови.

Місцеві загальні суди є судами І інстанції і розглядають кримінальні, цивільні справи та справи про адміністративні правопорушення.

Місцеві господарські суди розглядають справи, що виникають в сфері господарських відносин.

Місцеві адміністративні суди розглядають адміністративні справи що виникають у сфері державного управління та місцевого самоврядування за винятком справ віднесених до військового управління, розгляд яких здійснюють військові суди.

Роль апеляційних судів у здійсненні правосуддя.

До апеляційних судів входять:

  • апеляційні суди областей;

  • апеляційні суди міст Києва та Севастополя;

  • Апеляційний суд Автономної Республіки Крим;

  • військові апеляційні суди регіонів та апеляційний суд Військово морських Сил України;

  • Апеляційний Суд України.

До апеляційних спеціалізованих судів належать господарські суди та апеляційні адміністративні суди.

До складу апеляційних судів входять судді обрані безстроково, голова суду та його заступники.

В апеляційних судах утворюються судові палати.

Так, у складі загального апеляційного суду утворюються судова палата у кримінальних справах та судова палата у цивільних справах.

У складі спеціалізованого апеляційного суду можуть утворюватися судові палати з розгляду окремих категорій справ у відповідності до спеціалізації.

В апеляційний суд України входять:

  • судова палата у кримінальних справах;

  • судова палата у цивільних справах;

  • військова судова палата.

Апеляційні суди мають такі повноваження:

  • розглядають по першій інстанції справи визначені законом, крім спеціалізованих;

  • розглядають справи в апеляційному порядку у відповідності з процесуальним законодавством;

  • ведуть та аналізують судову статистику;

  • узагальнюють судову практику;

  • надають методичну допомогу місцевим судам у застосуванні законодавства.

У складі апеляційних судів шляхом таємного голосування рішенням загальних зборів обирається та встановлюється кількісний склад Президії.

Засідання Президії апеляційного суду проводиться не рідше 1 разу на місяць. Засідання є правомочним при наявності не менше 2/3 її складу. Постанови приймаються як відкритим так і таємним голосуванням більшістю

Основні функції та призначення Вищих спеціалізованих судів.

Вищими судовими органами спеціалізованих судів є Вищий господарський суд України та Вищий адміністративний суд України.

Вищий спеціалізований суд має такі повноваження:

  • розглядає колегіально в касаційному порядку справи;

  • веде, аналізує, вивчає та узагальнює судову практику;

  • надає методичну допомогу судам нижчого рівня з метою однакового застосування норм Конституції та законів у судовій практиці;

  • дає рекомендації та роз’яснення спеціалізованим судам нижчого рівня з питань застосування законодавства.

У складі вищих спеціалізованих судів діють Президія та Пленум, які утворюються відповідно до Закону України “Про судоустрій України”.

Верховний суд України, його структура та повноваження.

Верховний Суд України є найвищим судовим органом у системі судів загальної юрисдикції.

До його повноважень відносяться:

  • розглядає у касаційному порядку рішення загальних судів у справах, віднесених до його підсудності;

  • переглядає в порядку повторної касації усі інші справи, розглянуті судами загальної юрисдикції в касаційному порядку;

  • у випадках, передбачених законом, розглядає справи, пов’язані з виключними обставинами;

  • дає судам роз’яснення з питань застосування законодавства на основі узагальнення судової практики та аналізу судової статистики;

  • дає висновок щодо наявності чи відсутності в діяннях, у яких звинувачується Президент України ознак державної зради або іншого злочину;

  • надає за зверненням Верховної Ради України письмове подання про неможливість виконання Президентом України своїх повноважень за станом здоров’я;

  • звертається до Конституційного Суду України у випадках виникнення у судів загальної юрисдикції при здійсненні ними правосуддя сумнівів щодо конституційності законів, інших правових актів, а також щодо офіційного тлумачення Конституції України та законів;

  • веде та аналізує судову статистику, вивчає та узагальнює судову практику, знайомиться в судах з практикою застосування законодавства;

  • у межах своїх повноважень вирішує питання, що випливають з міжнародних договорів України;

  • представляє суди загальної юрисдикції у зносинах з судами інших держав.

До складу Верховного Суду України входять Голова Верховного Суду, судді, обрані безстроково. Їх кількість за поданням Голови Верховного Суду та за погодженням з Радою суддів України, встановлюється указом Президента України.

У складі Верховного Суду України діють:

  • судова палата у кримінальних справах;

  • судова палата у цивільних справах;

  • судова палата у господарських справах;

  • судова палата у адміністративних справах;

  • Військова судова колегія.

Для вирішення внутрішніх організаційних питань діяльності Верховного Суду України діють Президія та Пленум Верховного Суду.

Для попереднього розгляду проектів постанов Пленуму Верховного Суду України щодо роз’яснення законодавства, надання висновків щодо проектів законодавчих актів, підготовка яких потребує наукового забезпечення, з числа висококваліфікованих фахівців у галузі права утворюється при Верховному Суді України науково-консультативна рада.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]