Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-48.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
439.3 Кб
Скачать

6. Методика вартісної оцінки складових елементів потенціалу підприємства

Основною характеристикою потенціалу в процесі оцінки повинна бути його цінність для досягнення зазначених цілей,що може бути визначенна за допомогою відносних або вартісних показників.

Концепція вартісної оцінки представляється найбільш універсальною і метадично обгрунтованою, тому що враховує всі необхідні вимоги до потенціалу як об'єкта оцінки, а сааме:

1.комплексність, що виявляється в сукупності взаємозалежних елементів і сенергічного ефекту від їхноьї взаємодії;

2.поточні та майбутні результати, повязані з його реалізацією;

3.поточний стан і перспективи розвитку зовнішнього середовища.

Вихідною передумовою вартості оцінки є те, що підприємство як обєкт , що характеризується певним рівнем потенціалу, може бути джерелом доходу й об'єктом ринкової угоди, тобто власник підприємства має право продати його, закласти, застрахувати та ін.

7. Цілі і місія підприємства .

Початковим етапом формування стратегії підприємства може бути визначення місії організації (корпоративної місії, концепції). яке полягає у встановленні смислу існування фірми, її призначення) її місця в ринковій економіці. Місія підприємства є самостійною особливою категорією, суть якої полягає в окресленні причини існування підприємства, його особливої ролі в економічній системі.

Місія - найбільш загальні орієнтири функціонування підприємства, як правило, зовнішнього спрямування,що відображають зміст його існування, його філософію, бачення свого місця в даному бізнесі, в регіоні, в суспільстві.

Головними принципами формування місії на підприємстві є:

- стислість і декларативність формулювання

- зовнішня спрямованість, в першу чергу на потенційного споживача.

Зміст місії може включати наступні параметри:

- опис

- характеристику ринків

- основні цілі підприємства

- декларативну характеристику технологій та інновацій

- філософію підприємства

- внутрішню концепцію підприємства

- зовнішню концепцію підприємства

Фактори, що впливають на формулювання місії і є її джерелами наступні (за Котлером):

- стан середовища підприємства.

- ресурси підприємства.

- історія підприємства, за час якої сформувалась його філософія.

- стиль діяльності власників і менеджерів.

- специфічні особливості підприємства.Крім запропонованих Ф.Котлером, до факторів місії варто також віднести інтереси: власників, колективу, менеджерів, споживачів, конкурентів, стейкхолдерів, влади, громадськості.

Місія має суттєве значення. Вона, зокрема, є базою: для розробки і узгодження цілей; для розробки всієї системи планів на підприємстві; для об'єднання дій персоналу в обраному напрямку; для відносин із зовнішніми учасниками ринку.

Цілі підприємства - це його бажаний стан, конкретні межі, яких воно має досягнути в усіх сферах діяльності в кінці стратегічного періоду і на проміжних етапах.

Важливість цілей визначається функціями, які вони виконують:

критеріїв для прийняття рішень; ініціативи або мотиву дій персоналу; інструменту управління (вимоги до дій персоналу, визначення напрямків розвитку підприємства); координації (забезпечення безконфліктності осіб, які приймають рішення, узгодження дій підрозділів); контролю (порівняння оперативних показників стану підприємства з цільовими).

Цілі конкретизують місію, виступають орієнтиром і мотивом поведінки всіх членів колективу. І, навпаки, місія є інтеграційним декларативним виразником цілей.

Цілі встановлюються в усіх сферах діяльності підприємства: щодо позиції на ринку, по обсягах виробництва і асортименту, по доходах і рентабельності, по фінансах, по інноваціях, по постачальниках, клієнтах, стейкхолдерах, по збуту, по виробничих і трудових ресурсах, по менеджменту, маркетингу, по організації виробництва і оплаті праці, у соціальній сфері тощо.

Цілі формуються, змінюються і досягаються в певній послідовності, за наступними етапами (фазами):

-Етапи процесу формування, змін і досягнення цілей

-Аналіз тенденцій середовища і пошук цілей.

-Вибір і встановлення цілей для підприємства в цілому та аналіз їх реалізуємості і відповідності іншим вимогам.

-Побудова ієрархії цілей (дерева цілей).

-Перегляд і уточнення цілей в процесі реалізації стратегії

З метою узгодження цілей, доведення до різного рівня виконавців і забезпечення виконання, особливу увагу слід приділити такому важливому етапу їх формування як побудова ієрархії (дерева) цілей.

Ієрархія цілей означає конкретизацію цілей більш високого рівня в цілі нижчого рівня та доведення їх до кожного виконавця. Тобто йдеться про рангування, декомпозицію цілей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]