Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-48.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
439.3 Кб
Скачать

1. 1)Предмет і задачі курсу «Управління потенціалом підприємства»

В умовах ринку, що характеризуються нестабільністю цілей підприємства, обумовленою мінливістю попиту та пропозиції, цін на товари і фактори виробництва, змінами в конкурентному середовищі й іншими макро- і мікроекономічними факторами, однією з першочергових задач керівництва підприємства стає формування й оцінка поточних і перспективних можливостей підприємства, тобто його потенціалу.

Потенціал, що об’єднує в собі як просторові, так і тимчасові характеристики, концентрує одночасно три рівні зв’язків і відносин:

По-перше, він відображає минуле, тобто сукупність властивостей, нагромаджених системою в процесі її становлення і таких, що зумовлюють можливість до її функціонування та розвитку. У цьому плані поняття “потенціал” фактично набуває значення поняття “ресурс”.

По-друге, він характеризує рівень практичного застосування і використання наявних можливостей. Це забезпечує розмежування реалізованих і нереалізованих можливостей. У цій своїй функції поняття “потенціал” частково збігається з поняттям “резерв”.

По-третє, він орієнтується на розвиток (на майбутнє). Будучи єдністю стійкого і мінливого станів, потенціал містить (як можливі) елементи майбутнього розвитку.

Рівень потенціалу, характеризуючи наявний стан системи, обумовлений тісною взаємодією всіх трьох перелічених станів, що і відрізняє його від таких, на перший погляд близьких, понять, як “ресурс” і “резерв”.

Інші

2 . Модель формування потенціалу підприємства

 

  • середовище безпосереднього впливу;

- середовище непрямого впливу;

- оптимальний рівень потенціалу;

- загальний потенціал максимізується;

- загальний потенціал менший за внутрішній потенціал.

Рис. 1 Модель формування потенціалу підприємства

3. Економічна суть та характеристика потенціалу підприємства.

Потенціал підприємства можна визначити як можливості системи ресурсів і компетенції підприємства створювати результат для зацікавлених осіб за допомогою реалізації бізнесів-процесів

Основний зміст поняття «потенціал підприємства» полягає в інтегральному відображенні (ОЦ інці) поточних і майбутніх можливостей економічної системи трансформувати вхідні ресурси за допомогою притаманних її персоналу підприємницьких здібностей в економічні блага і, таким чином, максимально задовольняти корпоративні та суспільні інтереси.

Перша риса потенціалу підприємства визначається його реальними можливостями в тій чи іншій сфері соціально-економічної діяльності. При цьому не тільки реалізованими, але й нереалізованими з певних причин.

Друга риса. Можливості будь-якого підприємства переважно залежать від наявності ресурсів і резервів (економічних, соціальних), не залучених у виробництво. Тому потенціал підприємства характеризується також і певним обсягом ресурсів -- як залучених у виробництво, так і ні, але підготовлених для використання.

Третя риса полягає в тому, що потенціал підприємства визначається не тільки і не стільки наявними можливостями, але ще й навичками різних категорій персоналу до його використання з метою вироблення товарів, надання послуг (здійснення робіт), отримання максимального доходу (прибутку) і забезпечення ефективного функціонування та сталого розвитку виробничо-комерційної системи.

Четверта риса. Рівень і результати реалізації потенціалу підприємства (обсяги виробленої продукції або отриманого доходу (прибутку) визначаються також формою підприємництва та адекватною до неї організаційною структурою підприємства.

4. Визначення економічної політики розвитку потенціалу підприємства.

Розробка економічної політики розвитку потенціалу підприємства припускає визначення цілей діяльності й стратегії його розвитку на ближнюю й далеку перспективи, виходячи з оцінки потенційних можливостей підприємства та забезпеченості його відповідними ресурсами.

Розробка економічної політики підприємства припускає:

1.формування стратегічних цілей і завдань;

2.аналіз сильних і слабких сторін діяльності;

3.оцінку існуючих і перспективних напрямків господарської діяльності;

4.аналіз зовнішнього оточення і його впливу на функціонування підприємства;

5.визначення альтернативних наборів виробничо-господарської діяльності;

6.вибір стратегії;

7.складання щорічного бюджету підприємства в цілому, її функціональних і господарських центрів.

Економічна політика підприємства будується на основі повного забезпечення інформацією, заснованою на результатах досліджень, що включають аналіз господарської діяльності підприємства в поточний період і на перспективу.

5. Сучасна концепція управління потенціалом підпр-в на основі бізнес-процесів

Бізнес-процес — стійка, цілеспрямована сукупність взаємозв'язаних видів діяльності (послідовність робіт), яка за певною технологією перетворить входи (ресурси) у виходи (продукти, послуги), що представляють цінність для клієнта.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]