Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-48.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
439.3 Кб
Скачать

2.Види оперативного управління

Оперативне управління запасами. При оперативному управлінні запасами необхідно здійснити: моніторинг запасів, забезпечення запасів, план на устаткування, роботу служби ЕОМ і служби даних.

В рамках вказаних процедур необхідно підтримувати мінімальний рівень запасів, необхідних для здійснення будівництва. Для цього створюється підсистема автоматизованого контролю запасів у функції якої входять: контроль руху запасів, партійний облік, визначення критичної кількості і замовлень.

В рамках оперативного управління витратами і закупівлями необхідно, в першу чергу, розв'язати проблеми забезпечення матеріалами, устаткуванням, інструментами і т.д.

Управління витратами - це уміння скорочувати використовування ресурсів і збільшувати їх віддачу, для цього необхідно: знання як і в яких об'ємах використовуються ресурси підприємства; прогнозування виникнення і об'ємів додаткового фінансування; уміння забезпечити максимально високий рівень віддачі від використовування ресурсів.

Оперативне управління дебіторською заборгованістю підприємства.

Суть оперативного управління дебіторською заборгованістю підприємства полягає в здійсненні заходів щодо поточного управління боргами підприємства. Для цього слід використовувати наступні методи.

З метою максимізації притоки грошових коштів підприємства необхідно розробити систему договірних взаємостосунків з контрагентами, використовуючи більш оптимальні умови оплати, до яких відносять:

-предоплату, при якій може бути встановлена мінімальна ціна продажу;

-часткова передоплату, яка передбачає передоплату і продаж товарів в кредит;

-передачу на реалізацію, яка передбачає, що продавець зберігає право власності на реалізовані товари, поки не одержить суми оплати на них;

-установлення проміжного рахунку, звичайно використовується при довгострокових контрактах для забезпечення регулярного поповнення грошових коштів через виконання окремих етапів роботи;

-банківська гарантія;

-використання гнучких цін, які прив'язані до різноманітних індикаторів (наприклад, до загального індексу інфляції або до курсу вільно конвертованої валюти), гнучка ціна використовується для захисту підприємства від інфляційних збитків або збитків по курсових різницях.

На основі механізмів оперативного управління розробляється комплексна програма антикризового управління, яка повинна включати заходи щодо оздоровлення підприємства з метою висновку його з кризи.

44. Основні задачі упр-ня результативністю використання потенціалу підпр-в жк комплексу

Комунальна власність за своєю структурою й функціональному призначенню являє собою досить розрізнену сукупність об'єктів інфраструктури населених пунктів і спеціалізованих суб'єктів господарської діяльності. Ефективне управління комунальною власністю органами місцевого самоврядування припускає вирішення трьох основних завдань:

1. Наповнення доходами місцевих бюджетів.

2. Вирішення соціальних проблем населення даного регіону.

3. Забезпечення належної експлуатації, утримання й розвитку комунальної власності.

Для оцінки ступеню вирішення цих завдань необхідна розробка системи наукового обґрунтування методів і прийомів управління комунальною власністю, що враховують унікальне різноманіття та особливості її видів і типів.

Відправною точкою такої системи повинна бути класифікація видів комунальної власності з погляду прояви її об'єктами економічних властивостей у репродуктивних процесах суспільного виробництва.

У науковій літературі під класифікацією мають на увазі розподіл об'єктів на їхні підмножини з подібності або розходженню відповідно до обраних ознак і методів. Цінність і необхідність класифікації комунальної власності полягає в тому, що вона дозволяє досліджувати і виявити внутрішні закономірності, які визначають її споживчі властивості, соціально-економічну корисність. В остаточному підсумку без системної класифікації неможливо визначити економічний потенціал комунальної власності. Об'єктами класифікації являються елементи міської інфраструктури і господарюючі суб'єкти (підприємства), засновані органами місцевого самоврядування з метою забезпечення життєдіяльності міста. Ознаками класифікації є найбільш істотні характеристики, які використовують як критерії для угруповань або диференціації об'єктів власності.

Існує два методи класифікації – ієрархічний і фасетний. Ієрархічний метод характеризується східчастим розподілом безлічі об'єктів по супідрядних групах. На кожному етапі класифікації відображаються різнорідні групи предметів. Глибина класифікації, тобто число етапів може бути різним. Ієрархічний метод може використатися при побудові схеми управління об'єктами комунальної власності . Фасетний метод класифікації відображає паралельний поділ безлічі об'єктів комунальної власності на незалежні групи, види, підвиди. Цей метод має припускати наявність тільки одного ступеня класифікації, поділ безлічі об'єктів може здійснюватися за різними ознаками. Цей метод має високу інформаційну насиченість.

При загальній класифікації об'єктів комунальної власності ступінь дроблення може обмежуватися розумною доцільністю, необхідною для економічної оцінки об'єкта.

Кожен об'єкт комунальної власності має індивідуальну систему якісних і кількісних характеристик. Під якістю мають на увазі властивості комунальної власності, що визначають її корисність відповідно до функціонального призначення. Властивості проявляються при експлуатації, управлінні або користуванні об'єктом. Показники якості виражають одне або кілька властивостей у числовому вимірі. Для ефективного управління об'єктами власності необхідно мати інформацію чотирьох видів:

- фізичні параметри земельних ділянок, будинків і споруд;

- опис майнових прав і обмежень;

- економічні показники: вартість, ціна й тарифи, прибутковість, питомі витрати енергоресурсів, загальна сума експлуатаційних витрат, у тому числі по економічних елементах;

- стан зовнішнього середовища: транспортні комунікації, архітектурно-планувальна зона місця розташування, шум і т.п.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]