Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-48.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
15.11.2018
Размер:
439.3 Кб
Скачать
  1. Концепція системи планування ресурсів підприємства

Як правило, ERP-системи будуються за модульним принципом і в тому або іншому ступені охоплюють всі ключові процеси діяльності компанії.

Класичні системи ERP забезпечують управління задачами:

*управління фінансами*планування та управління виробництвом;*управління формуванням та розподілом запасів;*управління реалізацією та маркетингом;*управління постачанням;*управління проектами;*управління сервісним обслуговуванням;*управління процедурами забезпечення якості продукції.

18. Еволюція корпоративних інформаційних систем.

Основные этапы развития:

  1. Автоматизация отдельных функций – на заре комп. Эпохи предприятия пытались автоматизировать отдельные функции – сначала это были простейшие операции, затем, все более сложные – однако, максимально схема автоматизации закрывала функциональность одного подразделения компании, будь то производство некой части сложного агрегата или бухгалтерия.

2. MRP – автоматизация производства :

На 1 этапе развития стандарта решалась следующая задача: сформировать календарную программу потребности в комплектующих изделиях, сырья и материалах, деталях и сборочных единицах на основе зарегистрированной потребности в готовой продукции, с учетом складского запаса.

  1. ERP – поддержка бизнеса.

  2. Оценка прошлого:

Для того, чтобы оценить наиболее вероятные пути развития, стало достаточно обработать должным образом данные за предыдущие периоды деятельности. При этом чем больше данных за период деятельности удалось собрать, тем более полным и качественным будет их анализ. Иногда к системам этого вида относят и системы класса Business Performance Management, поскольку решаемые ими задачи в принципе схожи.

Питання № 19 – Роль комп’ютерних технологій у розвитку сучасних інформаційних систем.

Інформаційна система, як система управління, тісно пов’язується, як з системами збереження та видачі інформації, так і з іншої - з системами, що забезпечують обмін інформацією в процесі управління. Основними факторами, які впливають на впровадження інформаційних систем, є потреби організацій та користувачів, а також наявність відповідних засобів для їх формування. Найсуттєвіше на розвиток інформаційних систем вплинули досягнення в галузі комп’ютерної техніки та телекомунікаційних мереж.

У вісімдесяті роки відбувся перехід від окремих управлінських інформаційних систем до створення єдиної внутрішньої системи збору, обробки, збереження і представлення інформації. Пройшла переорієнтація всієї діяльності в сфері обробки інформації на забезпечення її кінцевої мети: задоволення потреб в інформації керівництва на всіх рівнях управління. В зв’язку з цим головна увага почала приділятися точному формулюванню питань, що виникають в сфері оперативного управління, і отриманні інформації в найкоротші терміни для прийняття необхідних рішень

Комп’ютерні комунікації і створення комп’ютерних інформаційних баз відкрило нові можливості для підвищення ефективності управління виробництвом. Особливо велику роль комп’ютерна інформатика відіграє в забезпеченні сучасних технологій управління складними виробничими процесами, зокрема в розробці та прийнятті управлінських рішень, а також моделюванні різних технологічних і економічних процесів.

Сучасна інформаційна система в заданій сфері діяльності організації дозволяє забезпечити вирішення таких завдань:

1) прямий, своєчасний доступ до інформаційного продукту (точну інформацію про хід виробничого процесу в просторі та часі);

2) ефективну координацію внутрішньої діяльності та оперативне розповсюдження різноманітних повідомлень;

3) ефективнішу взаємодію із суміжниками по технологічних маршрутах за рахунок використання більш інформованих та наочних засобів відображення та передачі-прийому повідомлень;

4) виділення необхідного і неперервного часу для менеджерів всіх ланок на такі високоефективні види діяльності, як аналіз та прийняття рішень за рахунок зменшення часу на здійснення малопродуктивної діяльності;

5) використання якісно кращої технології системного аналізу та проектування оперативного управління на нижній та середніх ланках управління виробництвом.

Питання № 20 - Управління матеріально-технічним потенціалом підприємства

Управління матеріально-технічним потенціалом підприємства відіграє велику роль в управлінні підприємством у цілому. Для організації прибуткової роботи підприємства необхідне створення правильної і реальної структури руху матеріальних ресурсів підприємства. У сучасному менеджменті існує велика кількість варіантів управління матеріальними ресурсами підприємства.

Для організації прибуткової роботи підприємства необхідне створення правильної і реальної структури руху матеріальних ресурсів підприємства. У сучасному менеджменті існує велика кількість варіантів управління матеріальними ресурсами підприємства. Для організації прибуткової роботи підприємства необхідне створення правильної і реальної структури руху матеріальних ресурсів підприємства. У сучасному менеджменті існує велика кількість варіантів управління матеріальними ресурсами підприємства. Матерілально-технічний потенціал підприємства багато в чому залежить від від внутрішньої здатності підприємства досягати поставлених цілей стратегічного розвитку та поточної діяльності. При проведенні досліджень матеріально - технічного ПП передусім оцінюється ступінь його гнучкості та відповідності його ринковим умовам. Останню можна визначити завдяки коефіцієнту оборотності коштів, авансованих у виробничі фонди, предмети праці, фонди оплати праці та ін. ресурси. Крім того, аналізуються внутрішні чинники, що визначають цілісність матеріально-технічного потенціалу, наявні резерви самовідтворення, якість системи постачання і збуту, ефективність виробництва та ін. Окремо розрізняють управління основними фондами та матеріальними ресурсами.

Питання № 21 Процес планування матеріально-технічного постачання

Постачання виробництва необхідними матеріальними ресурсами є початковою ланкою виробничого процесу. Під матеріально-технічним постачанням підприємства розуміється процес забезпечення його всіма видами матеріально-технічних ресурсів в необхідні терміни та в обсягах, необхідних для нормального здійснення його виробничо-господарської діяльності 1.

Від організації постачання, своєчасності надходження матеріальних ресурсів у виробництво в необхідних асортименті, кількості і належної якості значною мірою залежать рівномірний і ритмічний випуск готової продукції, її якість і ефективність діяльності колективу підприємства.

У процесі планування матеріально-технічного постачання необхідно визначити:

1. Які види матеріальних ресурсів необхідні для забезпечення виробничо-господарської діяльності підприємства.

2. Кількість матеріальних ресурсів, що буде потрібно для виконання виробничої програми.

3. Необхідні площі складських приміщень для зберігання матеріальних ресурсів.

4. Витрати на матеріально-технічне постачання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]