Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф_нансовий анал_з.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
420.35 Кб
Скачать

9. Взаємозв’язок між показниками ліквідності і платоспроможності.

4. Платоспроможність

3. Ліквідність підприємства

2. Ліквідність балансу

1. Ліквідність активів

Платоспроможність підприємства характеризується його можливістю і здатністю своєчасно й повністю виконувати свої фінансові зобов’язання перед внутрішніми та зовнішніми партнерами, а також державою.

Ліквідність балансу виражається в ступені покриття боргових зобов’язань підприємства його активами, строк перетворення яких у грошову готівку відповідає строку погашення платіжних зобов’язань. Ліквідність балансу досягається установленням рівності між зобов’язаннями підприємства та його активами .

Ліквідність підприємства характеризує наявність у нього оборотних коштів у розмірі, теоретично достатньому для погашення короткострокових зобов’язань навіть з порушенням строків погашення, які передбачені контрактом Зміст визначення полягає в тому, що якщо процес виробництва і реалізації продукції відбуваються в нормальному режимі, то грошових коштів, які надходять від покупців продукції, буде достатньою для погашення короткострокових зобов’язань навіть з порушенням строків погашення, які передбачені контрагентом.

Зазначені блоки схеми рівнозначні між собою, але разом з тим дослідження завдання другого блоку не можливе без реалізації завдань першого блоку, а третього – без наявності першого і другого, а третього без наявності першого і другого. Відповідно ліквідність активів є основою платоспроможності підприємства. İншими словами, ліквідність – це засіб підтримання платоспроможності.

32. Види і оцінка рентабельності

Рентабельність– це рівень прибутковості, що виміряється у відсотках. Об’єктом оцінки рентабельності є будь-яке підприємство. Суб’єктами оцінки рентабельності можуть бути як працівники підприємства, так і сторонні для підприємства аналітики.

Основні завдання аналізу (оцінки) рентабельності:

  • оцінити ефективність діяльності підприємства на поточний момент;

  • виявити зміни рентабельності протягом певного періоду;

  • визначити фактори, які вплинули на зміну рентабельності;

  • визначити резерви зростання рентабельності.

До основних показників рентабельності відносять:

1. РЕНТАБЕЛЬНIСТЬ АКТИВIВ (МАЙНА) – показує, який прибуток отримує підприємство з кожної гривні, вкладеної в його активи:РА = Чистий прибуток/Валюта балансу. На рентабельність активів впливають: оборотність активів; рентабельність реалізованої продукції.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ СУКУПНОГО КАПІТАЛУ розраховується за таким алгоритмом: РК = Прибуток до оподаткування/Всього джерел коштів

Показник рентабельності власного капіталу цікавить, перш за все, інвесторів.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ВЛАСНОГО КАПІТАЛУ розраховується за формулою: Рвк = Чистий прибуток/ Чистий прибуток. Цей показник цікавить наявних і потенційних власників і акціонерів. Рентабельність власного капіталу показує, який прибуток приносить кожна інвестована власниками капіталу грошова одиниця.

РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ ПРОДАЖУ. При оцінці рентабельності продажу на основі показників прибутку і виручки від реалізації розраховуються коефіцієнти рентабельності всієї продукції або окремих її видів. Відповідно розраховуються три показники рентабельності продажу.

ВАЛОВА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ визначається за: Рв = Валовий прибуток/ Виручка від реалізації. Коефіцієнт валового прибутку показує ефективність виробничої діяльності підприємства, а також ефективність політики ціноутворення.

ОПЕРАЦІЙНА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ

Ро = Операційний прибуток/ Виручка від реалізації . Цей коефіцієнт показує рентабельність підприємства після вирахування затрат на виробництво і збут товару.

ЧИСТА РЕНТАБЕЛЬНІСТЬ РЕАЛІЗОВАНОЇ ПРОДУКЦІЇ визначається за формулою: Рч = Чистий прибуток/ Виручка від реалізації. Цей коефіцієнт показує повний вплив структури капіталу і фінансування підприємства на її рентабельність

РЕНТАБЕЛЬНIСТЬ ВИРОБНИЦТВА – показує, наскільки є ефективною віддача виробничих засобів, тобто відображає величину прибутку, що приходиться на кожну гривню виробничих ресурсів (матеріальних активів) підприємства: РВ = Прибуток до оподаткування/ Середня вартість основних засобів + середня вартість ТМЦ.

35. Факторний аналіз показників рентабельності На рентабельність обсягу продажу впливають: зміна собівартості та ціна продукції, що це відображає формула: РП = ПР /ВР= ВР-С/ ВР. На цей показник впливали виручка від реалізації та собівартість продукції. Визначимо вплив цих факторів на рентабельність продажу.

1) збільшення виручки від реалізації: ВР= ВР1–С0/ ВР1 = ВР0–С0/ ВР0.

Оцінимо вплив фактору собівартості продукції:

2) збільшення собівартості продукції: С =ВР1 – С1/ВР1 =ВР1 – С0/ВР1

Наступний етап аналізу – факторний аналіз рентабельності активів. На рівень рентабельності активів впливають їх оборотність та рентабельність реалізованої продукції: РА= ЧП/А.

Наступним етапом має бути факторний аналіз рентабельності власного капіталу. На рівень рентабельності власного капіталу впливають: зміна чистого прибутку, фондовіддачі та структури авансованого капіталу. Цю залежність представляє наступна формула: РВК = РР . Ф . КФЗ.Визначимо вплив кожного фактору на рентабельність власного капіталу. 1) збільшення чистого прибутку на одну гривню реалізації продукції визначимо за формулою: РВК = (РР) . Ф0 . К0

2) визначимо вплив на рентабельність власного капіталу фондовіддачі:

РВК = Ф . Р1 . К0

Р ФЗ

3) вплив змін коефіцієнта фінансової залежності на рентабельність власного капіталу: РВК = КФЗ . Р1 . Ф1

Поряд з розрахунком рентабельності власного капіталу визначають показник періоду його окупності, що визначається за формулою: ПО = Власний капітал /Чистий прибуток. Цей показник показує, за який період власний капітал буде компенсований чистим прибутком. Факторний аналіз інвестицій у підприємство. На зміну рівень рентабельності інвестицій впливають такі фактори як зміна рентабельності реалізації продукції та обертання активів. Взаємозв’язок цих факторів відображує наступна формула: РІ = БП/ А= БП/О*О/А.

Визначимо рентабельність товарного випуску окремих видів продукції, яка вплинула на зниження показника рентабельності продукції. Ця залежність відображається формулою: РІВ=(Ці – Сі / Сі)* 100, де Ці – ціна виробу, Сі – собівартість виробу.