Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф_нансовий анал_з.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
420.35 Кб
Скачать

39. Основні форми звітності. Вимоги до складання.

Методичні засади формування та управління звітності регламентується положеннями, стандартами БО України (П(С)БО№1) – Загальні вимоги до фінансової звітності.

Основною інформацією для фінансового аналізу складають форми фінансової звітності підприємства: ф.1 – Баланс, ф.2 – Звіт про фінансові результати, ф.3 – Звіт про ВК, ф.4 – Звіт про рух грошових коштів, ф.5 – Примітка до звітності.

Вимогами при складанні звітності є: орієнтація на широке коло користувачів, склад фінансової звітності, звітний період, послідовне застосування сукупності якісних характеристик та принципів підготовки фін.звітності, використання професійної думки керівництва.

Бух.баланс має бути правильно побудований, що означає: повністю охопити всі операції підпр., забезпечувати належне групування господ.операцій, відображати правильну кореспонденцію рахунків.

У Звіті про фінансові результати аналізуються такі показники: склад і структура доходів та витрат підприємства, абсолютні показники фін.результатів від операційної, фін. та інв. діяльності та надзвичайних подій, відносні показники ефективності діяльності, тобто різні показники рентабельності, показники оборотності різних видів капіталу підпр.

Звіт про рух грошових коштів – відображає інформ. Про надходження і витрачання грош.коштів за звітний та попередній роки в розрізі операц., фін., та інвестиційної діяльн.

Аналогічним джерелом інформації для фін.аналізу є Звіт про ВК.

В Примітках до фін.звітності розкривається інформація: про склад грошових коштів, склад інших статей, не грошові операції, наявність сальдо грош.коштів.

47. Економічна суть інвестицій та інвестиційної діяльності

Узагальнюючи підходи, що мають місце в економічній літературі щодо визначення економічної суті категорії ”інвестиції”, можна виділити такі основні концепції:

1) коли інвестиції ототожнюють з капіталовкладеннями, хоча останні передбачають лише вкладення у відтворення основних засобів – як виробничого, так і невиробничого характеру.

2) коли інвестиції пов’язують виключно з цілями приросту капіталу або отриманням прибутку.

3) коли інвестиції розглядають як будь-яке вкладення капіталу, навіть таке, що не пов’язане з метою отримання прибутку.

4) коли інвестиції тлумачать як вкладення грошових коштів.

5) коли інвестиції характеризують як довгострокові вкладення.

6) коли інвестиції визначають як процес реалізації інвестиційної діяльності.

İ. Бланк пропонує зупинитися на розгляді основних характеристик інвестицій [1].

1. İнвестиції як предмет економічного управління. Інвестиції є об’єктом економічного управління як на макро-, так і на мікрорівні будь-яких економічних систем.

2. İнвестиції як найбільш активна форма залучення накопиченого капіталу в економічний процес. Інвестиції на противагу цьому слід розглядати як найбільш активну форму використання накопиченого капіталу.

3. İнвестиції як можливість використання накопиченого капіталу в усіх альтернативних формах. Капітал, накопичений у формі запасу конкретних матеріальних і нематеріальних благ, готовий до безпосередньої участі в інвестиційному процесі, однак сфера його використання в таких формах має вузько функціональне значення.

4. İнвестиції як альтернативна можливість вкладення капіталу в будь-які об’єкти господарської діяльності. В комбінації з іншими чинниками виробництва (трудові, природні ресурси) інвестиційний капітал може бути використаний як для випуску продукції споживчого призначення, так і капітальних товарів у формі засобів і предметів праці.

5. İнвестиції як джерело генерування ефекту підприємницької діяльності. Досягнення ефекту інвестицій визначається їх потенційною спроможністю генерувати дохід.