Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ф_нансовий анал_з.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2018
Размер:
420.35 Кб
Скачать

33. Джерела резервів збільшення обсягів виробництва та реалізації продукції

Резерви зростання обсягів реалізації продукції можна поділити на : резерви зростання виробництва продукції, резерви скорочення нереалізованої продукції. Ті в свою чергу здійснюються за рахунок: за рахунок поліпшення використання трудових ресурсів(створення додаткових робочих місць; скорочення втрат робочого часу; підвищення рівня продуктивності праці), за рахунок поліпшення використання основних фондів(придбання додаткових машин і обладнання; більш повне використання їх фонду робочого часу; підвищення продуктивності роботи обладнання), за рахунок поліпшення використання сировини, матеріалів(Додаткове придбання сировини і матеріалів; скорочення надпланових відходів сировини і матеріалів; скорочення норм витрачання сировини, матеріалів на одиницю продукції).

36. Методика здійснення аналізу ділової активності підприємства

В умовах ринкової економіки, основною ознакою якої є конкурентна боротьба, пріоритетними завданнями підприємницьких структур є підвищення якості продукції, розширення існуючих та пошук нових ринків збуту, впровадження ресурсозберігаючих технологій, вишукування можливостей гнучкого маневрування ресурсами при зміні кон’юнктури ринку тощо. Всі ці заходи дають змогу підприємству отримати високі кінцеві результати виробничо-господарської діяльності, забезпечити стрімкий соціально-економічний розвиток, зміцнити фінансовий стан та ринкову позицію і, отже, досягти високого рівня ділової активності. Основними завданнями аналізу виробництва та реалізації продукції є:

  • оцінка ступеня виконання плану реалізації продукції та виробничої програми;

  • оцінка динаміки випуску і реалізації продукції;

  • оцінка динаміки випуску і реалізації продукції;

  • визначення впливу різних чинників на зміни величини цих показників;

  • кількісна оцінка резервів зростання випуску та реалізації продукції.

Наступною характеристикою ділової активності виступає собівартість, яка визначає переваги підприємства в ціновій конкуренції, впливає на фінансові результати його діяльності, темпи розширеного відтворення, фінансовий стан суб’єктів господарювання.

Під собівартістю продукції, робіт і послуг розуміють сумарні витрати всіх видів ресурсів у грошовій формі: основних фондів, природньої та промислової сировини, матеріалів, палива, енергії, праці, які безпосередньо використовуються в процесі виробництва продукції і виконання робіт, а також для збереження й поліпшення умов виробництва та його вдосконалення.

Наступним напрямом оцінки ділової активності є аналіз ефективності використання ресурсів підприємства, які, як уже зазначалося, поділяють на чотири групи: основні фонди, матеріальні, трудові та фінансові ресурси. Розглянемо методику аналізу і систему оціночних показників для кожного виду ресурсів.

5. Аналіз виробництва та реалізації продукції Основними завданнями аналізу виробництва та реалізації продукції є:

  • оцінка ступеня виконання плану реалізації продукції та виробничої програми;

  • оцінка динаміки випуску і реалізації продукції;

  • визначення впливу різних чинників на зміни величини цих показників;

  • кількісна оцінка резервів зростання випуску та реалізації продукції.

Обсяг виробництва продукції оцінюється за допомогою натуральних, умовно-натуральних і вартісних показників. Так, обсяг виробництва характеризується валовою і чистою продукцією, обсяг випуску – готовою та товарною продукцією, обсяг реалізації – відвантаженою та реалізованою товарною продукцією.

Аналіз динаміки обсягу випуску та реалізації продукції здійснюється за допомогою базисних, ланцюгових та середньорічних темпів зростання .

Аналіз обсягів виробництва та реалізацій здійснюється у вартісних і натуральних показниках. Порівняння темпів зростання цих показників дає змогу виділити основні чинники, що впливають на оціночні показники. При цьому можливі такі варіанти:

  • темпи зростання вартісних показників вищі, ніж темпи зростання натуральних. У цьому випадку зміна обсягів продукції зумовлена переважно зростанням цін;

  • темпи зростання натуральних показників вищі, ніж темпи зростання вартісних. У цьому разі зміна обсягів продукції викликана зростанням кількості виробленої реалізованої продукції.

Доповнює та поглиблює аналіз оцінка ступеня виконання плану виробництва та реалізації продукції.

У сучасних умовах, коли підприємство розробляє плани самостійно на основі контрактів на постачання товарів, держзамовлення, вивчення кон’юнктури ринку, аналіз виконання плану дає змогу оцінити:

  • ступінь виконання договірних зобов’язань;

  • якість планування;

  • якість менеджменту.

У процесі оцінки виявляють причини та наслідки розбіжностей між фактичними та плановими показниками.

Отже, аналіз виконання плану виробництва та реалізації продукції спрямований на виявлення причин неефективного використання виробничого потенціалу.

Вивчивши динаміку і виконання плану по виробництву та реалізації продукції, необхідно визначити чинники, що впливають на зміни їх обсягу.

Чинники зміни обсягів реалізації продукції: залишки готової продукції на початок і на кінець року; випуск товарної продукції; відвантажена продукція-оплата ще не надійшла, необхідно також враховувати зміни кількості реалізованої продукції; зміни ціни реалізації. В процесі аналізу потрібно виявити причини утворення понадпланових залишків на складах, несвоєчасної оплати продукції покупцями та розробити конкретні заходи, спрямовані на підвищення інтенсивності продажу й отримання виручки.

Враховуючи те, що визначальною умовою реалізації є виробництво, особливу увагу слід приділити чинникам, що впливають на обсяг виробництва продукції. Їх можна об’єднати в три групи:

1) забезпеченість підприємства основними фондами та ефективне їх використання;

2) забезпеченість підприємства сировиною і матеріалами та ефективність їх використання;

3) забезпеченість підприємства трудовими ресурсами та ефективність їх використання

Основні джерела резервів збільшення випуску та реалізації продукції:

1. резерви зростання виробництва: за рахунок поліпшення використання трудових ресурсів (створення додаткових робочих місць; скорочення втрат робочого часу; підвищення рівня продуктивності праці); за рахунок поліпшення використання основних фондів (придбання додаткових машин і обладнання; більш повне використання їх фонду робочого часу; підвищення продуктивності роботи обладнання).

2. резерви скорочення нереалізованої продукції: за рахунок поліпшення використання сировини, матеріалів (додаткове придбання сировини та матеріалів, скорочення надпланових відходів сировини і матеріалів, скорочення норм витрачання сировини, матеріалів на одиницю продукції).