Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методчка МАГІСТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

3. Виконання експериментальної (практичної) складової

За результатами виконання наукових досліджень та теоретичної складової формулюється завдання експериментальної розробки магістерської роботи, що виконується на стадії проектних пропозицій (форпроекту) з коротким описом їх відповідних частин: містобудівного, функціонально-планувального, об’ємно-просторового, конструктивного, композиційно-образного рішення, дизайнерських пропозицій до вирішення внутрішнього чи зовнішнього простору об’єкта з урахуванням соціально-екологічних, типологічних, технічних, ергономічних, екологічних та інших вимог.

При розробці форпроекту студент повинен вирішити такі завдання:

  • зібрати і вивчити вихідні аналоги сучасних об’єктів, реалізовані в Україні та за кордоном;

  • провести аналіз містобудівної, ландшафтної і середовищної ситуації території розміщення об’єкта;

  • розробити й оцінити варіанти дизайнерських рішень об’єкта та обрати найкращий варіант за даними умовами;

  • створити комфортні умови для перебування людей у внутрішньому та навколишньому середовищі з урахуванням сучасних ергономічних вимог і передбачити необхідне інженерно-технічне забезпечення об’єкта;

  • запропонувати своєрідний, оригінальний, виразний дизайн об’єкта на основі синтезу мистецтв, засобів художньої виразності, поєднання традицій і новаторства, використання найкращих ознак національної і регіональної культури і мистецтв;

  • обґрунтувати зв’язок між результатами експериментального проектування і теоретичними положеннями роботи;

  • виконати на високому рівні графічної майстерності і комп’ютерних зображень форпроект, всебічно розкрити його дизайнові особливості.

Кожна тема дипломної роботи виконується індивідуально, оскільки є кваліфікаційною роботою. При комплексній розробці експериментальної частини (проектних пропозицій - форпроекту) декількома авторами повинні бути чітко розмежовані як обсяг робіт, так і їх участь у виконанні графічної частини проекту.

Загальні вимоги до розробки експериментальної частини магістерської роботи – це досягнення новизни авторського дизайнерського рішення з урахуванням сучасних вимог до предметно-просторового середовища.

Новизна проекту повинна бути чітко сформульована, виявлена й обґрунтована. Глибина його розробки і грамотність, комплексне вирішення функціонально-технологічних, об’ємно-просторових, композиційних, конструктивних, технічних, соціально-екологічних, економічних і художньо-естетичних питань повинні відображатись у текстовій і графічній частинах проекту.

Соціальні та екологічні вимоги. Кожна тема магістерської роботи обумовлена соціальним замовленням, а дизайнер – його виконавець. Він повинен компетентно і грамотно розробити запропоновану тему і відобразити в дизайнерському рішенні, залучаючи засоби виразності, специфічний зміст функціонального процесу як суспільного явища.

Найголовнішою сучасною вимогою до будь-якого дизайнерського рішення є збереження природного ландшафту і середовища, створення найкращого простору для життєдіяльності людини з точки зору мінімалізації шкідливого впливу негативних факторів на організм, створення привабливого психологічного та екологічного клімату.

Містобудівні і середовищні вимоги. Завдання, що передбачає розробку проекту комплексного благоустрою та облаштування міських територій, з метою поліпшення умов праці, відпочинку і побуту людей засобами дизайнерського проектування, потребує для вирішення поставлених задач виконати насамперед такі роботи:

  • провести передпроектний аналіз містобудівної і середовищної ситуації території за допомогою методів натурного обстеження (огляд, замальовки, обміри, фотофіксація існуючого положення);

  • зібрати необхідні дані про природні умови: кліматологічні, метеорологічні, гідрологічні, дендрологічні, топографічні, про екологічну оцінку території;

  • проаналізувати технічні дані: про транспортні комунікації, шлях руху пішоходів, розміщення інженерних комунікацій, особливості технологічного процесу, кількість людей, що перебувають на території або в приміщенні, організацію обслуговування контингенту, протипожежні вимоги, прогнози генерального плану населеного пункту з використання даної території.

Розробку форпроекту проводять відповідно до чинних норм і правил проектування об’єкту. Потрібні вимоги містяться у державних нормах, тимчасових нормах, довідниках для архітекторів з проектування тих чи інших будівель, споруд та їх приміщень і просторів.

Композиційно-художні та ергономічні вимоги. Художні вимоги пов’язані з виявленням загальної виразності об’єкта за рахунок пошуку цікавої об’ємно-просторової форми, пластичної і кольорової обробки огороджувальних поверхонь і органічної компоновки складових у взаємній обумовленості з технічними рішеннями. Художніми засобами виразності є масштабність, ритмічність, контраст, нюанс, колір і світло на усіх рівнях. В основу дизайнерської розробки мають бути покладені антропометричні характеристики у статиці і русі, знання психофізіологічних просторів, здатність людини орієнтуватись у просторі, оцінювати незмінність параметрів форми, сприймати рівні складності об’ємно-просторових структур, асоціативного сприйняття форми кольору і світла. Особлива увага звертається на ступінь деталізації проектних рішень, оскільки форма, пластика, колір і фактура поверхонь створюють умови для його реального сприйняття та емоційного настрою.

Ергономічні вимоги організації функціонального процесу в приміщенні включають питання вибору конструкцій для забезпечення необхідних габаритів приміщення.

Меблі і обладнання, розроблені або обрані за каталогами виробників, потрібно раціонально згрупувати з додержанням ергономічних норм, габаритів робочих місць і проходів. В окремих випадках оригінального вирішення композиції можливе застосування індивідуальних типів обладнання з показом усіх їх параметрів і характеристик, обґрунтування запропонованих рішень.