Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методчка МАГІСТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

5.2. Оформлення графічної (експозиційної) частини

Графічна частина виконується, як правило, на 10 - 14 планшетах розміром 60х80 см або 5 - 7 планшетах розміром 80х120 см.. Графічна частина АМР має бути поділена навпіл: перша частина приблизно половина планшетів відводиться для розміщення аналітичних висновків і таблиць, що ілюструють аналітичний і теоретичний розділи наукової роботи. Друга половина графічного матеріалу - це проектна пропозиція. З наукових розділів на демонстраційний матеріал виносяться не всі таблиці та ілюстрації, а тільки найбільш презентабельні, тобто таблиці і схеми, що відображають важливі висновки, а також ілюструють основні положення роботи. На планшетах розміщуються найбільш показові та яскраві аналоги і прототипи проектної розробки, що складають зміст вивчення досвіду дизайнерської проектної діяльності і реалізації на практиці.

Усі графічні матеріали і креслення, а також зображення повинні спростити сприйняття теоретичних висновків і дизайнерського задуму, довести їх до глядача – експерта, переконати його, а також рецензента, що результат буде саме таким, яким він зображений у проекті. Незалежно від тем у графічній частині обов’язково є такі види креслень:

  • містобудівні креслення (ситуаційні та генеральні плани ділянок розміщення об’єкта);

  • об’ємно-планувальні креслення (плани, фасади, розрізи, перспективні зображення);

- предметно-середовищні, інтер’єрно-предметні, тобто суто дизайнерські (плани, їх фрагменти, види з різних боків, розгортки, паспорти кольорів, деталі, перспективи, аксонометрії);

- конструктивно-технологічні (конструктивні схеми, вузли, технічні пристрої).

Питома вага цих різновидів креслень і зображень змінюється залежно від тем роботи. Згруповані у художній композиції демонстраційного матеріалу проекту розділи і зображення розміщуються послідовно зліва направо, зверху донизу.

Перелік креслень графічної частини проекту встановлюється на першому етапі роботи над темою у повній взаємодії з керівником роботи. Стосовно складу та масштабів креслень, то вони, за узгодженням із керівником роботи, можуть бути зміненими та меншими за наявні у проектних дипломних роботах на здобуття кваліфікації "Спеціаліст" (див. «Методичні вказівки до розробки дипломної роботи для студентів 5 року навчання спеціальностей 7.020210 «Дизайн», спеціалізації «Дизайн середовища» ОКР «Спеціаліст»).

6. Підготовка до захисту та захист дипломної роботи

Захист магістерських робіт відбувається на засіданні державної екзаменаційної комісії.

Робота ДЕК по захисту дипломних робіт проводиться згідно з "Рекомендаціями про порядок створення, організацію і роботу ДЕК у вищих навчальних закладах України", затвердженими Міністерством освіти та науки України.

Закінчена робота у незброшурованому вигляді подається науковому керівнику. Після схвалення роботи керівником вона, разом з відгуком наукового керівника передається на рецензування.

До захисту атестаційних робіт допускаються студенти, які виконали магістерську програму підготовки, отримали позитивні відгуки керівника та рецензента, а також рішення завідувача кафедри про допуск до захисту.

Відгук наукового керівника магістерського проекту пишеться (друкується) в довільній формі. У ньому відзначають:

  • рівень підготовки студента до самостійного виконання професійних функцій дизайнера;

  • ступінь самостійності у виконанні кваліфікаційної роботи;

  • новизну поставлених питань та оригінальність їх вирішення;

  • вміння використовувати літературу;

  • ступінь оволодіння методами дослідження;

  • повноту і якість розробки теми;

  • логічність, послідовність, аргументованість, літературну грамотність викладання матеріалу;

  • відповідність вимогам державного стандарту;

  • можливість практичного застосування кваліфікаційної роботи або її окремих частин;

  • висновок про те, в якій мірі вона відповідає вимогам, що ставляться перед випускниками.

Рецензія складається (друкується) у довільній формі. Вона може висвітлювати ті ж питання, що й відгук керівника. Особлива увага в ній звертається на:

  • актуальність теми;

  • вміння застосовувати теоретичні знання для вирішення конкретних практичних завдань;

  • наявність у роботі особистих пропозицій і рекомендацій, їх новизна, перспективність, практична цінність;

  • достовірність результатів і обґрунтованість висновків магістранта;

  • стиль викладу та оформлення роботи;

  • недоліки роботи.

У державну екзаменаційну комісію до захисту кваліфікаційної роботи подаються такі документи:

1) довідка деканату факультету про виконання студентом навчального плану та оцінки з теоретичних дисциплін і практичних робіт, практик (рейтинг студента);

2) кваліфікаційна робота;

3) відгук наукового керівника;

4) рецензія на роботу;

До ДЕК подаються інші матеріали, які характеризують наукову та практичну цінність кваліфікаційної роботи (друковані статті з теми дослідження, тези наукових доповідей, акти впровадження результатів роботи в практику тощо).

На захист можуть бути запрошені керівники підприємств, організацій, установ, на замовлення яких було здійснено дослідження.

На початку захисту студент стисло доповідає актуальність теми, мету, завдання і методи дослідження, зміст АМР в цілому та її окремих розділів, а також основні висновки і результати дослідження та їх втілення у форпроект. При цьому треба приділити увагу вирішенню поставлених творчих завдань, продемонструвати широту творчого мислення, ерудицію, рівень спеціальної підготовки, а також знання дизайнерських, мистецьких, гуманітарних дисциплін, технічних, інженерних і прикладних - загалом все те, що формує особистість майбутнього магістра дизайну, його світогляд і естетичну концепцію.

Доповідь не повинна перевищувати за часом 10-12 хвилин. У ній повинні міститися також відповіді на основні зауваження наукового керівника та рецензента.

Доповідь можна читати з написаного тексту, але ліпше розповідати. Це дасть можливість повніше уявити, наскільки ґрунтовно магістрант опанував свій матеріал. Запитання магістрантові можуть бути пов’язані з темою магістерської роботи, а можуть бути ширші від теми роботи, оскільки захист має своєю метою виявити не лише знання з теми дослідження, але й рівень загальної підготовки випускника з обраної спеціальності.

Надалі магістр відповідає на питання, що стосуються теми АМР та окремих проектних рішень. На всі зауваження у відгуках та рецензіях, а також у виступах під час захисту кваліфікаційної роботи магістрант зобов’язаний давати вичерпні відповіді.

Після цього оголошуються відгуки рецензента і керівника. В обговоренні роботи, окрім членів ДЕК, можуть брати участь присутні на захисті.

Дипломник-магістр у підсумковому слові висловлює своє ставлення до зауважень наукового керівника, рецензента та інших присутніх на захисті. Свою незгоду з окремими зауваженнями він повинен обґрунтувати та аргументувати.

Оцінка виставляється на закритому засіданні ДЕК і оголошується її головою магістрантам на відкритому засіданні.

Студент, який на захисті магістерської роботи отримав незадовільну оцінку, відраховується з навчального закладу і йому видається академічна довідка.

Коли захист дипломного проекту визначається незадовільним, державна комісія встановлює, чи може студент подати на повторний захист ту саму роботу з доопрацюванням, чи він зобов’язаний опрацювати нову тему, визначену відповідною кафедрою.

Студент, який не склав державного екзамену або не захистив магістерський проект, допускається до повторного складання державного екзамену чи захисту проекту протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу.

Магістрантам, які не склали державні екзамени або не захистили магістерський проект з поважної причини (документально підтвердженої ректором вищого навчального закладу) може бути продовжений термін навчання до наступного терміну роботи державної комісії зі складання державних екзаменів чи захистом магістерських проектів, але не більше одного року.