Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методчка МАГІСТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

2.8. Відповідність параметрам наукової роботи

До основних параметрів будь-якої наукової роботи можуть бути віднесені: назва роботи, мета і завдання дослідження, об’єкт, предмет і методи дослідження, межі дослідження, новизна роботи і її значення для теорії і практики, результати і висновки дослідження, апробація роботи, впровадження її результатів у практику проектування. Протягом всієї роботи студент і керівник повинні контролювати ступінь відповідності параметрів проведеного дослідження типовим вимогам до основних еталонних параметрів магістерської роботи в галузі дизайну середовища.

У назві магістерської роботи в узагальненому вигляді повинні бути представлені суть проблеми, завершеність роботи відповідно до мети й отриманих результатів. Назва магістерської роботи включає у скороченому вигляді визначення об’єкта, предмета за можливістю, методів, а також меж дослідження. Під об’єктом дослідження розуміються матеріальні компоненти дизайнерського середовища – будівлі, споруди, їх інтер’єри, різноманітні простори міської території і т. ін., над якими працює дослідник. Предмет дослідження – це один з аспектів об’єкта, його якісна властивість, що, як правило, пов’язана з такими характеристиками, як композиція, художня образність, функціональність, структурність, ефективність, економічність, ергономічність дизайнерських рішень.

Мета дослідження – це запланований результат реалізації основної ідеї і гіпотези магістерської роботи, спрямований на поліпшення показників якості середовища чи методів його проектування, методів дослідження або створення нових типів просторів. Зміст мети поглиблюється у завданнях дослідження, в яких розкривається поступовість планового досягнення мети. Завдання дослідження координуються і повинні відповідати назвам аналітичного, теоретичного та експериментального розділів дослідження, а, можливо, й деяких ключових параграфів, що складають структурні розділи.

Наукова і новизна дослідження тісно пов’язана з характером об’єкта, предмета і методів дослідження, які можуть бути традиційними чи новими. Типові комбінації традиційного і нового обов’язково мають включати елементи новизни об’єкта, предмета чи методів дослідження. За цих умов гарантується досягнення нових результатів і висновків, їх цінність для теорії і практики дизайнерського проектування.

У формуванні наукових і практичних результатів слід визначити коротку суть, новизну, достовірність і практичну значущість шляхом порівняння з аналогічними результатами інших досліджень. Кожний розділ магістерської роботи повинен давати підстави зробити певні висновки, що узагальнюють результати досліджень у напрямі виявлення їх наукової і практичної цінності. У наукових роботах подібного типу висновки по розділах групуються і вміщуються після закінчення основного проекту.

Практична цінність роботи визначається в ході експериментального проектування, зміст якого полягає у впровадженні результатів проведеного дослідження у пошукове проектування за створеною студентом програмою, що відповідає темі дослідження. При цьому тема пошукового проекту може бути внесена у назву магістерської роботи як додаткове обмеження або вписуватися у дужках після основної наукової назви. Експериментальний проект також може бути критерієм, за яким оцінюються основні наукові результати дослідження. До виконання експериментального проекту може бути залучена комп’ютерна техніка, за допомогою якої розробляються креслення, ілюстративні матеріали, відеофільми тощо.