Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методчка МАГІСТР.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
276.99 Кб
Скачать

2.6. Обробка та апробація результатів дослідження

Обробка та аналіз результатів дизайнерського дослідження проводиться згідно з розробленою програмою, методикою та методами наукового дослідження.

В ході опису процесу дослідження, що є основною частиною магістерської роботи, висвітлюється сукупність методів, операцій і процедур (методика) дослідження, яка ґрунтується на використанні правил і законів логічного осмислення, обґрунтування результатів дослідження. Ці результати обговорюються, тобто проходять апробацію під час кафедральних переглядів стану виконання магістерських робіт, на засіданнях кафедри, наукових семінарах, доповідаються на конференціях.

Залежно від теми, змісту, масштабів, умов, мети та інших характеристик конкретного дизайнерського дослідження, техніка, прийоми і напрямки обробки отриманих даних можуть бути різними.

Особливістю обробки фактів на етапі постановки проблеми є групування фактів за двома критеріями: протиріччя між тим, що існує в мистецтвознавстві і дизайнерській практиці і що повинно бути. Уміння логічно структурувати, відібрати найнеобхідніші факти для подальшого дослідження. При цьому необхідно пам’ятати, що обробці підлягають не тільки дані дизайнерської науки, але й суміжних галузей, де висвітлюються ті чи інші аспекти обраної проблеми. Великого мистецтва вимагає обробка всього комплексу отриманих матеріалів на етапі оформлення підсумків наукової роботи. Автор дослідження постає перед необхідністю такого впорядкування фактів, ідей, положень, яке дає можливість чітко, конкретно, аргументовано сформулювати висновки, де кристалізуються зроблені по темі наукові відкриття.

Основна мета обробки накопиченого матеріалу з досліджуваної проблеми – привести різнорідні і різноманітні дані у певний порядок для виконання наступних пізнавальних операцій. У магістерському проекті, дослідник повинен інтерпретувати отриманий і опрацьований матеріал, тобто всебічно роз’яснити, розтлумачити процес наукового дослідження. Інтерпретація отриманих результатів здійснюється на основі висунутої в дослідженні концепції (гіпотези).

2.7. Розробка проектних пропозицій та формулювання висновків дослідження

Розробка проектних пропозицій по суті є концептуальним проектуванням на вибрану тематику. В цьому проектному процесі можуть бути реалізовані різні тенденції принципового спрямування. Деякі проектні пропозиції відображають проблеми і рівень дизайнерської практики, що склалися на сучасному етапі. Розглядається найближча перспектива, на рівні сучасних можливостей технічних засобів і розвитку галузі. Проекти другої групи, спрямовані на більш віддалену перспективу, можуть носити пошуковий, гіпотетичний, прогнозний характер. Не всі проекти можуть бути миттєво реалізовані. Молоді дизайнери у подальшій практиці зможуть поступово втілювати ідеї в життя.

Аналітична, теоретична й експериментальна частини магістерської роботи є основою для формулювання остаточних результатів і висновків. Висновки мають містити бути принциповими і змістовними, містити наукові і практичні результати проведених досліджень, рекомендації до їх впровадження в теорію і практику дизайнерського проектування.