Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
955.9 Кб
Скачать

Політика та різні суспільні сфери

Для економічного факультету читається тема: Політика та економіка.

Співвідношення політики та економіки. Поняття економічна влада. суб’єкти економічної влади. Економіка як об’єкт політичної діяльності. Політична влада як засіб економічного забезпезпечення. Корупція. Моделі корумпованих держав.

Ринкова та адміністративна моделі економічної політики. Типи взаємозв’єзку політики й економіки. Основні механізми і функції державного регулювання в ринковій економіці. Фінансова політика, митна політика, антимонопольна політика, політика націоналізації і приватизації, зовнішньоекономічна політика, соціальна політика. Функції держави в ринковій економіці. Об’єкти державного регулювання.

Для соціально-педагогічного факультету читається тема: Соціальна сфера суспільства та її співвідношення з політикою.

Місце політики у соціальній сфері. Поняття соціальної групи. Соціальний інтерес. Політично вживані інтереси соціальних груп. Місце держави у задоволення соціальних інтересів різних соціальних груп. Соціальна справедливість. Соціальна політика. Мета соціальної політики. Проблема забезпечення соціальної справедливості. Соціальні системи.

Для природничого факультету читається тема: Екологія і політика.

Основні поняття і предмет соціальної екології. Екологічне лихо. Суть соціальної екології. Природне серодивище. Актуальні проблеми соціальної екології. Взаємозалежність людини і природи в контексті еволюції людського суспільства. Використання людиною природних ресурсів. Проблема коеволюції. Екологічні вимоги сучасного виробництва. Екологізація сучасної науки і техніки. Еколого-етнічна цілісність націй і народів. Проблеми формування і управління соціоприродною системою. Аспекти екологічної зміни соціальних процесів. Види екологічної освіти. Екологічний вимір міжнародних відносин.

Громадсько-політичні об'єднання

Громадсько-політичні об'єднання та рухи в політичному житті суспільства. Поняття "громадсько-політичне об'єднання". Громадська організація: сутність, ознаки та місце в політичній системі. Поняття “суспільно-політичний рух". Етапи розвитку суспільно-політичних рухів. Основні характеристики та типи громадських рухів. Спільне та відмінне між громадськими організаціями, суспільно-політичними рухами та політичними партіями. Співвідношення понять громадська організація, група інтересів та група тиску. Лобіювання в політичному житті суспільства.

Поняття, типологія та функції політичних партій. Генезис політичних партій. Етапи розвитку політичних партій за М.Вебером. Основні причини виникнення та шляхи формування сучасних політичних партій. Ознаки та функції політичних партій. Основні підходи до типології політичних партій.

Партійні системи та їх характеристика. Основні підходи до визначення поняття "партійна система". Типологія партійних систем за тритиповою схемою М. Дюверже. Є. Вятр про альтернативні й неальтернативні партійні системи. Типологія партійних систем за Дж. Сарторі. Основні етапи, суперечності та складнощі становлення багатопартійності в Україні. Основні ознаки партійної системи сучасної України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]