Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
955.9 Кб
Скачать

Політична думка в Україні

Політичні ідеї мислителів Київської Русі. “Слово про закон і благодать” Іларіона. “Повість временних літ” Нестора. “Руська правда”. Проблема становлення державності, форми врядування, суверенності влади, взаємовідносин держави та церкви.

Політичні доктрини литовсько-польської та козацько-гетьманської доби. Гуманісти і полемісти. Пилип Орлик, Юрій Немирич. Політичні ідеї Петра Могили, Стефана Яворського, Феофана Прокоповича. Вчення вітчизняних просвітників про свободу і право, владу і державу. Основні напрями і тенденції розвитку соціально-політичної думки у ХІХ – початку ХХ ст. Кирило-Мефодіївське товариство про державно-політичний устрій. М. Костомаров. Т.Г. Шевченко. П.Куліш. Ідеї М. Драгоманова і Б. Кістяківського, С. Подолинського, І. Франка. Основні напрями розвитку вітчизняної політичної думки у першій половині ХХ ст. та на еміграції.

Змістовий модуль №2 Політичні інститути і процеси Влада в політичному житті суспільства

Влада як суспільне явище. Політична влада. Влада як першооснова політики. Природа і сутність влади, її джерела. Види влади. Політологічні концепції влади. Політична влада і основні її прояви. Структура та особливості політичної влади. Функції і ресурси політичної влади.

Функціонування політичної влади. Легітимність влади. Проблема легітимності політичної влади. Концепція легітимності М. Вебера. Поняття легітимності політичної влади. Ознаки легітимності політичної влади. Криза легітимності. Проблема ефективності політичної влади.

Політичні системи та режими суспільства

Сутність, структура та функції політичних систем. Сутність системного аналізу політики. Основні теорії політичної системи. Визначення поняття "політична система" за Г.Алмондом та Д. Істоном. Системна модель Д. Істона. Функціональна модель Г. Алмонда. Поняття "політична система". Місце політичної системи у суспільстві. Основні елементи політичної системи. Особливості та функції політичної системи. Чинники, що впливають на функціонування політичних систем.

Типологія політичних систем. Витоки типології політичних систем: форми правління за Платоном та Аристотелем. Критерії типології політичних систем. Типологія М. Вебера. Марксистська типологія політичних систем. Типологія політичних систем за Г. Алмондом. Типологія політичних систем за Ж. Блонделем. Особливості формування та функціонування політичної системи сучасної України.

Поняття, сутність і типологія політичних режимів. Поняття "політичний режим". Співвідношення понять політичний режим та політична система, політичний та державний режим. Політичний режим як конкретно-історичний стан функціонування політичної системи. Критерії визначення політичних режимів.

Типологія політичних режимів. Критерії класифікації політичних режимів. Основні типи політичних режимів сучасності: тоталітарні, авторитарні, демократичні. Формування теорії тоталітаризму. Основні ознаки тоталітарного політичного режиму. Історичні форми тоталітаризму: комунізм, нацизм, фашизм. Фактори, що сприяють формуванню тоталітаризму в сучасних умовах. Основні ознаки авторитарного політичного режиму. Авторитаризм як режим особистої влади. Різновиди авторитарних режимів. Переваги та недоліки недемократичних політичних режимів. Особливості трансформації політичних режимів. Поняття демократії, основні аспекти її розуміння. Етапи еволюції демократії як суспільно-політичного явища та теоретичних принципів її пояснення. Історичні форми демократії. Основні принципи та форми демократії. Основні концепції демократії: індивідуалістична (ліберальна), плюралістична, корпоративна, партисипітарна, колективістська та елітарна теорії демократії. Перспективи становлення демократії в Україні.

Держава як інститут політичної системи та громадянське суспільство.

Особливості держави як політичної організації, її ознаки і функції. Сутність та основні ознаки держави. Основні концепції походження держави. Функції держави. Вищі органи сучасної держави і поділ державної влади. Форми державного правління та устрою. Парламентська і президентська республіки. Монархія, її види. Глава держави. Принципи формування уряду. Державний службовець. Системи державного управління та її види і особливості. Державне управління України. Форма державного устрою. Унітарна і федеративні форми. Конфедерація. Демократична і тоталітарна системи правління. Державний устрій України. Правова, соціальна держава: цінності і принципи.

Громадянське суспільство, його сутність і основні проблеми формування. Історія виникнення та становлення ідеї громадянського суспільства від Античності до Нового часу. Концепція громадянського суспільства Гегеля. Актуалізація ідеї громадянського суспільства в 20-му ст. Поняття громадянського суспільства: широке та вузьке тлумачення. Чинники формування громадянського суспільства, умови його існування, залежність від наявності правової держави. Структура та ознаки громадянського суспільства. Основні підходи до розуміння взаємозв'язку громадянського суспільства і держави.

Становлення і розвиток правової держави та громадянського суспільства в Україні. Ідеї правової держави та громадянського суспільства у творах П. Орлика, Т.Шевченка, М. Костомарова, М. Драгоманова, І. Франка, М. Грушевського, В.Липинського та інших. Проблеми і суперечності становлення правової держави та громадянського суспільства в сучасній Україні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]