Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Politologia.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
955.9 Кб
Скачать

Семінарське заняття №3 Тема: Політична думка в Україні (2 год.) план.

  1. Зародження і розвиток політичної думки в Україні. Політичні ідеї мислителів княжої доби (ІХ-ХІV ст.).

  2. Політична думка в Україні за литовсько-польської доби (ХІV-ХVІІ ст.) та Нового часу (ХVІІ-ХVІІІ ст.).

  3. Політичні вчення в Україні ХІХ ст.

  4. Політична думка в Україні ХХ - початку ХХІ ст.: основні концепції і напрями. Українська політична думка на еміграції.

Методичні рекомендації

1. Розглядаючи перше питання, яке пов’язане з Київською Руссю, потрібно пам’ятати, що це період становлення і зміцнення феодальних відносин, утворення феодальної держави, формування і становлення державної ідеології. Це все відбувалося під великим впливом християнської релігії, яка була запроваджена Володимиром Великим. Опираючись на джерела, поясніть причину великої уваги у таких політичних трактатах як: “Слово про закон і благодать”, “Повість временних літ” до проблем походження держави, виникнення правлячої династії, єдності і суверенності політичної влади, організації найдоцільніших форм правління, взаємовідносин між церквою і державою.

2. Вивчаючи друге питання, висвітліть зміст учень Христофора Філалета, Івана Вишенського. Проаналізуйте їх погляди на державу, закон і право, форми і методи управління державою, суверенітет державної влади і межі її панування. Особливу увагу зверніть на характеристику творчої спадщини Станіслава Оріховського. При цьому зупиніться на висвітленні його ідей антропоцентризму, проголошення прав людей на задоволення земних потреб, обґрунтування ідей свободи особи, справедливого суспільного ладу.

В даному питанні доцільно також висвітлити основні засади християнської козацької республіки.

3. Розглядаючи питання політичної думки в Україні ХІХ ст., слід звернути увагу на те, що вона є надзвичайно багатоманітною, насиченою різними політичними течіями. Їх діяльність, як правило, носила національно-визвольний характер, що було зумовлено політикою Російської та Австро-Угорської імперій. В даному контексті з’ясуйте суть та значення діяльності Кирило-Мефодіївського товариства. Охарактеризуйте погляди його представників на державу, державний устрій тощо.

Зверніть увагу та визначте політичні погляди М. Драгоманова, І. Франка.

4. Перша половина ХХ ст. стала особливо плідною у розвитку політичної думки. В цей період сформувалися та почали активно діяти різні політичні напрями, основними з яких були соціалізм, консерватизм, націоналізм та націонал-демократизм. Охарактеризуйте теорію національного самовизначення М. Грушевського, В. Винниченка як представників українського соціалізму.

З’ясуйте суть консервативної концепції В Липинського та С. Томашівського.

Особливої уваги заслуговують політичні ідеї відродження Української держави М. Міхновського, концепцію інтегрального націоналізму Д. Донцова, націократизму М. Сціборського, проблема української державності С. Дністрянського, В. Старосольського.

Самостійна робота

1. Проаналізуйте зміст понять братство, козацтво, козацько-гетьманська держава, самоврядування, автономія, федералізм, національна держава.

2. Простежте роль демократичних принципів у житті українського козацтва.

3. Розкрийте зміст Березневих статей Б. Хмельницького.

4. З’ясуйте суть Гадяцьких пактів І. Виговського.

5. Виділіть особливості Конституції Пилипа Орлика.

6. Розкрийте зміст вчення С. Яворського, Ф. Прокоповича.

7. Порівняйте шляхи розв’язання національної проблеми В.Липинським, І.Франком, Д.Донцовим.

8. З’ясуйте відмінність у поглядах на майбутнє України М.Драгоманова та І.Міхновського.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]