Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ_TsO.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
5.44 Mб
Скачать

2.2. Первісна оцінка потерпілого. Безпечне положення.

Щоб правильно визначити обсяг необхідної допомоги, потрібно вірно оцінити стан людини. Первісна оцінка потерпілого включає в себе п'ять перевірок. За розгорнутої формулою абетки порятунку англійські рятувальники додають до вже названого раніше ще D - danger (небезпека) і R - reaktion (реакція). Повністю формула абетки порятунку виглядає так DRABC.

Таким чином треба перевірити:

а. небезпеку

б. реакцію потерпілого

в. дихальні шляхи

г. дихання

д. циркуляцію крові

а. оцінка небезпеки.

а. визначити небезпеку

Тут потрібно визначити - чи загрожує що-небудь вам, потерпілому або оточуючим. Якщо є можливість ліквідувати можливу загрозу - наприклад зупинити рух транспорту, відключити газ, електричний струм, то можна усунути небезпеку. Якщо це вам не під силу - з максимальною обережністю перемістити потерпілого.

Зовсім необов'язково ризикувати. Особливо, якщо крім вас надавати допомогу більше нікому. У цьому питанні наша загальноприйнята мораль разюче відрізняється від їх установок (не можна сказати західних, так як точно той же в азіатських країнах).

Рятувальник, що вміє надавати першу допомогу не повинен брати на себе обов'язки тих же пожежників і лізти, наприклад, у вогонь. Приклад: коли на нашому підводному човні у відсіку виникла пожежа, після спливання не вдавалося віддраїв заклинив люк і знаходилися в задимленому відсіку моряки потрапили в катастрофічну ситуацію, тим більше, що протигазів на всіх не вистачало. Колишній в цьому відсіку корабельний лікар віддав свій недавно прооперованому підводникові. Коли люк нарешті відкрили, лікар був у вкрай важкому стані, також, як і інші опинилися без протигазів. Крім нього ніхто толком не уявляв як надавати першу допомогу, тому багато хто з отруєних чадним газом і димом загинули. У їх числі був і лікар.

З нашої точки зору все правильно: "сам гинь, а товариша виручай". З їх точки зору медик повинен себе берегти, тому що тільки він може організувати інших людей для якісної допомоги всім постраждалим і врятувати більше. Взагалі намагайтеся побачити ситуацію в цілому. Небезпека може бути багатоликою.

б. оцінити реакцію потерпілого

Робиться для вирішення питань: чи потрібна взагалі допомогу і наскільки важка ситуація.

Запитуємо голосно: "Що з Вами? Ви мене чуєте?"

Перший раз ставимо питання з дистанції метра два-три. Можливо, що людина лежить для власного задоволення і ваша допомога йому не потрібна. Якщо він відповів і допомога потрібна - надайте її.

Якщо він не відповів, то ситуація складніша. Підійдіть ближче і так само голосно повторіть питання. При відсутності реакції на питання опуститеся поруч з людиною і потрясіть його за плечі, повторюючи питання. (Найкраще встати на коліна. Це найбільш стійке і зручне для надання допомоги положення.)

Якщо реакції на дотик немає, залишається перевірити больову чутливість, ущипнувши за мочку вуха або тильну сторону кисті руки. Відсутність реакції на біль означає відсутність свідомості.

в. перевіряємо дихальні шляхи

Слухаємо дихання і, одночасно поклавши долоню однієї руки на лоб потерпілого, а два пальця іншої йому під підборіддя, злегка закидаємо його голову назад.

Це відкриває дихальні шляхи, піднімаючи язик.

г. перевіряємо дихання

Притримуючи голову потерпілого в цьому положенні, нахиляємось так, щоб бачити рухи грудної клітки, чути дихання і відчувати видих шкірою скроні і щоки. Тривалість перевірки 10 секунд. Цього часу достатньо, щоб переконатися - дихає людина чи ні. (Простіше піднести до носа потерпілого тильну сторону долоні. Шкіра ніжна і навіть легкий подих відчує.)

д. перевіряємо циркуляцію крові.

Для цього треба перевірити пульс. Найпростіше це зробити на сонній артерії. Прикладати потрібно два пальці. Великий палець не використовується, тому що можна відчути свій пульс.

Тривалість перевірки не менше 10 секунд. Після перевірки пульсу бажано перевірити чи немає кровотечі, для чого рукою проводите знизу по контуру тіла.

Якщо кровотеча є - дізнайтесь джерело.

Безпечне положення.

Синоніми: поза приведення до життя, положення для забезпечення життя.

Для людини, що знаходиться без свідомості, саме небезпечне становище - на спині. Вона може загинути через нісенітниці:

- М'язи не контролюються, тому язик западає і перекриває дихальні шляхи. (Приклад: у нашому місті перед футбольним матчем підліток - уболівальник знепритомнів і загинув саме з цієї причини, прямо на очах у натовпу роззяв.)

- Кров або інші рідини (блювота та ін), потрапляючи в гортань, викликають рефлекторну зупинку дихання. (Приклад: одна з рятувальних служб у Росії організована на кошти людини, що втратила в автоаварії свою 15 річну єдину дочку. Дівчина загинула через рефлекторної зупинки дихання, викликаної носовою кровотечею.)

- Різні предмети, що знаходяться в ротовій порожнині (жуйка, зубні протези, зламані зуби, їжа) також можуть перекрити дихальні шляхи.

Людина, що лежить на боці ризикує значно менше. Тому необхідно непритомного укласти в безпечне положення. Пропонований тут методика не оригінальна. Зате вона легко запам'ятовується, легко виконується і дає дуже хороші результати.

Позитивні сторони безпечного положення:

- Язик не може перекрити дихальні шляхи.

- Вільний відтік рідини з ротової порожнини і носа.

- Зігнуті рука і нога забезпечують стійке положення і гарантують можливий переворот назад на спину.

- Кисть руки підтримує і захищає голову.

Надання безпечного положення найпростіше виконати у п'ять етапів.

1. Покласти потерпілого на спину, забезпечити прохідність ДШ. Випрямити ноги. Ближню до себе руку відвести під прямим кутом до тіла.

2. Дальню від себе руку потерпілого перенести через грудну клітину і прикласти тильною стороною до щоки потерпілого. Бажано тримати руку "пальці в пальці", що забезпечує чітку фіксацію. Притримувати руку до кінця перевороту в бічне становище.

3. Дальню від себе ногу потерпілого зігнути в коліні. Ступня повинна стояти на поверхні землі.

4. Використовуючи зігнуту ногу як важіль, акуратно повернути постраждалого на бік. Робити це плавно і спокійно. Поворот корпусу не повинен бути різким. При цьому зовсім не потрібно зусиль. Тендітна дівчина спокійно переверне таким способом здоровенного чоловіка.

5. Встановити стегно перпендикулярно корпусу для стійкості становища. Забрати свою руку з-під голови потерпілого. Забезпечити прохідність ДШ по вже описаному способу, злегка закинувши голову. Переконатися, що потерпілий дихає. В даному випадку можна піднести до рота і носа потерпілого тильну сторону своєї кисті.

Після приведення в безпечний стан доцільно викликати швидку допомогу і контролювати стан до її прибуття. Якщо ви змушені відлучитися, наприклад для виклику швидкої, підкладіть до спини постраждалого згорнутий одяг або що-небудь інше, щоб запобігти несвідомий переворот на спину.

Безпечне положення не можна застосовувати тільки при важких травмах - наприклад, переломі стегна і т.п.

У більшості ситуацій вона надійно захистить потерпілого.

ЗАГАЛЬНІ ПРИНЦИПИ НАДАННЯ ПЕРШОЇ ДОПОМОГИ ПОСТРАЖДАЛОМУ ВІД НЕЩАСНОГО ВИПАДКУ

Нещасний випадок, раптове захворювання спостерігаються часто в умовах, коли немає необхідних медичних засобів, перев’язувального матеріалу, належної освітлюваності, помічників, відсутні засоби транспортної іммобілізації. У подібних випадках велике значення набуває зібранність та активність людини, що надає першу допомогу, щоб у міру своїх можливостей зуміти виконати комплекс максимально доступних та доцільних заходів, спрямованих на врятування життя постраждалого або людини, яка раптово захворіла. Для цього необхідне знання ознак ушкоджень та хвороб, принципів надання першої допомоги.

При наданні першої допомоги слід дотримуватися наступних принципів:

  • Усі дії людини, що надає допомогу повинні бути доцільними, обміркованими, рішучими, швидкими та зосередженими.

  • Перш за все потрібно оцінити обставини та здійснити заходи з усунення дії ушкоджуючих факторів (витягти з води, палаючого приміщення, або приміщення, де скопичилися гази, погасити палаючий одяг і т.д.).

  • Швидко та правильно оцінити стан постраждалого. Сприятиме цьому прояснення обставин, в яких відбулося травмування або виникло раптове захворювання, часу та місця виникнення ушкодження. Це особливо важливо, якщо постраждалий непритомний. При огляді його встановлюють, живий він чи мертвий, визначають вид та тяжкість травми, наявність кровотечі.

  • На підставі огляду постраждалого визначають спосіб та послідовність надання першої допомоги.

  • З’ясовують, які засоби необхідні для надання допомоги, виходячи з конкретних умов, обставин і можливостей, та забезпечують ними.

  • Надають першу допомогу та готують постраждалого до транспортування.

  • Організують транспортування постраждалого у лікувальний заклад.

  • Доглядають за постраждалим або хворим до відправлення у лікувальний заклад.

  • Перша допомога у максимально доступному обсязі повинна надаватися не тільки на місці пригоди, але й дорогою до лікувального закладу.

http://zhurnal.lib.ru/k/kruz_a/kkruz_anight_shift_metodika.shtml

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]