Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ_TsO.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
11.11.2018
Размер:
5.44 Mб
Скачать

5.2. Ядерна зброя.

5.2.1. Основні характеристики ядерної зброї;

Ядерною зброєю називають боєприпаси, дія яких основана на використанні внутрішньоядерної енергії, що виділяється у вигляді вибуху при ядерних реакціях поділу і синтезу.

В залежності від характеру ядерної реакції, яка використовується для одержання енергії, розрізняють ядерну (використовується реакція розпаду), термоядерну або водневу (використовується реакція синтезу), комбіновану (реакція поділ-синтез-поділ) та нейтронну (із збільшеним виходом нейтронів в складі проникаючої радіації) зброю.

Потужність ядерних боєприпасів прийнято характеризувати кількістю енергії, яка виділяється під час вибуху. Цю енергію вимірюють величиною тротилового еквіваленту.

Тротиловий еквівалент — це така маса тротилового заряду, енергія при вибуху якого дорівнює енергії вибуху даного ядерного заряду. Тротиловий еквівалент вимірюють у тонах і кратних одиницях.

Уражаючі фактори ядерної зброї: ударна повітряна хвиля, світлове випромінювання, проникаюча радіація, радіоактивне зараження місцевості і електромагнітний імпульс (ЕМІ).

Ядерний боєприпас, %

Нейтронний боєприпас, %

Ударна хвиля

50

8-10

Світлове випромінювання

35

5-8

Проникаюча радіація та ЕМІ

5

50

Радіоактивне зараження

10

35

Світові запаси ядерної зброї дозволяють знищити планету 7 разів. На одного жителя припадає 15 т вибухівки.

5.2.2. Ударна хвиля;

Ударна повітряна хвиля область різкого стиску повітря, яка поширюється від центру вибуху з надзвуковою швидкістю (350 м/с).

Вона складається із зони стиснення (де тиск вище атмосферного) і зони розрідження (тиск нижче атмосферного).

Уражаюча дія ударної хвилі визначається трьома параметрами: надмірним тиском ∆ Рф, швидкісним напором ∆ Ршв повітря, часом дії ударної хвилі tуд.

Надмірний (надлишковий) тиск — це різниця між нормальним атмосферним тиском перед фронтом хвилі і максимальним тиском у фронті ударної хвилі.

Одиницею надмірного тиску в системі СІ є паскаль (Па).

Швидкісний напір тиску — це динамічне навантаження, яке створюється потоком повітря. Так само, як і надмірний тиск, швидкісний напір вимірюється в паскалях (Па).

Час дії ударної хвилі вимірюється секундами. Ця величина залежить від потужності вибуху.

Територія, в межах якої внаслідок ядерного вибуху відбулись масові ураження людей, тварин і рослин, руйнування і ушкодження будинків, споруд, називається осередком ядерного ураження (ОЯУ).

Критерієм для визначення меж зон ОЯУ є надмірний тиск у фронті ударної хвилі.

В ОЯУ виділяють зони руйнувань:

Зона ОЯУ

Площа

∆ Рф

Характеризується:

Повних руйнувань

15%

50 кПа і більше

масовими втратами незахищених людей, повним руйнуванням будинків, комунально-енергетичних мереж, приблизно 24% захисних споруд, утворенням суцільних завалів у населених пунктах. Пожежі в цій зоні практично не виникають, має місце тління та задимлення.

Сильних руйнувань

10%

від 50

до 30 кПа

великими втратами незахищеного населення, сильними ушкодженнями промислових будинків і повним руйнуванням житлових будинків. Захищені споруди, комунально-енергетичні мережі, як правило, залишаються неушкодженими. Виникають місцеві та суцільні завали. Можливе виникнення суцільних пожеж і навіть вогневих штормів.

Середніх руйнувань

15%

30 - 20 кПа

значними втратами незахищеного населення (до 40%), середнім і сильним руйнуванням будинків, виникненням окремих завалів, суцільними пожежами.

Слабких руйнувань

60%

20 - 10 кПа

слабкими та середніми руйнуваннями будинків, виникненням окремих завалів та пожеж.

Залежно від надмірного тиску і швидкісного напору повітря виникають різні пошкодження у людей і тварин, які за складністю ураження поділяються на легкі, середні, важкі і дуже важкі.

Крім руйнувань, ударна хвиля є причиною пожеж, які виникають в результаті пошкоджень ліній електропередач і систем газопостачання, вибухів бензосховищ, складів боєприпасів і хімічних речовин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]