Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
РГР.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
10.11.2018
Размер:
3.75 Mб
Скачать

1.1.7 Побудова епюр для кривих стержнів

Кривим стержнем (брусом) називається стержень, геометрична вісь якого криволінійна.

Надалі будемо розглядати криві стержні, в яких:

а) геометрична вісь – плоска крива;

б) площина кривизни – площина симетрії;

в) діючі сили лежать в площині кривизни.

Внутрішні зусилля в поперечному перерізі бруса визначають методом перерізів через зовнішні зусилля, що діють по одну сторону від перерізу. В поперечних перерізах виникають в загальному випадку три внутрішні силові фактори: поздовжня сила N, поперечна сила Q та згинальний момент М.

В випадку, коли вісь кривого стержня являє собою дугу кола, положення любого перерізу зручно визначати за допомогою полярної системи координат, тоді поздовжня, поперечна сила та згинальний момент будуть функціями кута N(), сила Q(), М().

Правила визначення N(), Q(), М().

Поздовжня сила N в вибраному перерізі дорівнює алгебраїчній сумі проекцій всіх зовнішніх сил, що розташовані по одну сторону від перерізу; сили проектуються на дотичну до геометричної осі в вибраному перерізі.

Правило знаків N (збігається з правилом знаків для балок та рам): якщо проекція зовнішньої сили направлена від перерізу (розтяг) то вона береться зі знаком “+”, якщо до перерізу (стиск), то знак “–”.

Поперечна сила Q в вибраному перерізі дорівнює алгебраїчній сумі проекцій всіх зовнішніх сил, що розташовані по одну сторону від перерізу; сили проектуються на радіус кривизни, проведений до точки перерізу.

Правило знаків Q (збігається з правилом знаків для балок та рам): якщо зовнішня сила намагається обертати відрізану частину стержня за годинниковою стрілкою то її проекція береться зі знаком “+”, якщо проти годинникової стрілки, то знак “–”.

Згинальний момент М в вибраному перерізі дорівнює алгебраїчній сумі моментів всіх зовнішніх сил відносно центра ваги перерізу, при цьому розглядаються моменти сил, що розташовані по одну сторону від перерізу.

Правило знаків М: якщо зовнішня сила намагається деформувати відрізану частину стержня таким чином, що його кривизна буде збільшуватись, то момент від цієї сили береться зі знаком “+”.

Диференціальні співвідношення між N(), Q(), М() виводяться на основі рівноваги елемента, виділеного з довільно навантаженого кривого стержня. Вони мають вид (для випадку, коли рівномірно розподілене навантаження відсутнє q = 0)

, , , (1.7)

де R – радіус кривизни стержня в перерізі. Основні правила перевірки правильності побудови епюр залишаються такими ж, як і для балок та рам із врахуванням особливостей диференціальних залежностей (1.7).

Приклад

Побудувати епюри внутрішніх силових факторів для криволінійного стержня, показаного на рисунку 1.15. Вихідні дані P1 = 5 кН; P2 = 10 кН; М = 4 кНм; R = 2 м,  = /2, 2 = 3/2.

Розв’язування

Розділяємо стержень на дві ділянки і складаємо рівняння поздовжніх, поперечних сил та згинальних моментів для кожної з них (рис. 1.16).

Ділянка АВ

0    ;

N() = –P1cos().

Q( ) = –P1sin();

М( ) = –P1R[1 – cos()].

або 0    /2.

N() = –5cos();

Q( ) = –5sin();

М( ) = –10[1 – cos()].

Ділянка ВС.

    2.

N() = –P1cos() – P2sin( – );

Q( ) = –P1sin() + P2cos( – );

М( ) = –P1R[1 – cos()] + P2Rsin( – ) + М.

або /2   3/2.

N() = –5cos() – 10sin( – /2);

Q( ) = –5sin() +10cos( – /2);

М( ) = –10[1 – cos()] + 20sin( – /2) + 4.

З інтервалом в /6 (300) 0   3/2 знаходимо значення внутрішніх силових факторів в перерізах (таблиця 1.1).

Таблиця 1.1

Ділянка АВ 0    /2

Ділянка ВС /2   3/2

00

300

600

900

900

1200

1500

1800

2100

2400

2700

N() , кН

-5

-4,33

-2,5

0

0

-2,5

-4,33

-5

-4,33

-2,5

0

Q(), кН

0

-2,5

-4,33

-5

5

4,33

2,5

0

-2,5

-4,33

-5

М(), кНм

0

-1,34

-5

-10

-6

-1

2,66

4

2,66

-1

-6

За отриманими значеннями будуємо на осі криволінійного стержня епюри поздовжніх N(), поперечних сил Q() та згинальних моментів М() (рисунок 1.16).

Ординати згинальних моментів відкладені в сторону стиснутих волокон без вказівки знаку. При прийнятому правилі знаків ординати зі знаком “+” до центра кривизни від осі стержня, “–” від центра кривизни від осі стержня. При побудові на розтягнутих волокнах – навпаки.

Відкладаються ординати поздовжніх N() та поперечних сил Q() зі знаком “+” на зовнішні стороні стержня, із обов’язковим указанням знака.

Перевірка епюр.

В точці А прикладена зосереджена сила Р1 по дотичній до осі стержня, в цій точці на епюрі N() – стрибок на величину цієї сили. На епюрах Q() та М() в точці А стрибків немає. Графіки плавно виходять із нуля.

В точці В прикладена зосереджена сила Р2, перпендикулярно до осі стержня, та момент М. В цій точці на епюрі Q() – стрибок на величину сили Р2, на епюрі М() – стрибок на величину момента М. На епюрі N() в точці В стрибків немає.

Епюра Q() перетинає нульову лінію (вісь стержня) двічі – в точці В, та при  = 1800. В цих перерізах на епюрах N() та М() будуть екстремальні точки (або дотична до епюр паралельна дотичній до осі стержня в перерізі).

В додатку Б наведена програма, інструкція до написання програми та результати розрахунку приведеної вище задачі із застосуванням пакета програм Mathcad 2000.