Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
цивільн. проц.мет ден 1 част брош цивільн. проц....doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2018
Размер:
222.72 Кб
Скачать

Тема 11 Процесуальні строки

Цивільними процесуальними строками є строки, встановлені ЦПК України для вчинення процесуальних дій судом і учасниками процесу в цивільному судочинстві. Значення процесуальних строків полягає в тому, що вони забезпечують стабільність, чіткість і визначеність цивільних процесуальних правовідносин, забезпечують суб’єктам правовідносин можливість належно підготуватися і виконати певні процесуальні дії, є процесуальними засобами впливу на поведінку несумлінних учасників процесу, на виконання ними процесуальних обов’язків. Цивільні процесуальні строки покликані забезпечити гарантованість і реальність судового захисту суб’єктивних прав заінтересованих осіб, які беруть участь у справі, та інтересів держави.

За способом визначення процесуальні строки поділяються на встановлені законом і встановлені судом.

Практичні завдання

1.12 жовтня 2006 р. судом була розглянута справа за позовом Шапошникова на Яковлева про виселення через неможливість сумісного з ним проживання. Резолютивну частину рішення про задоволення позову суд оголосив одразу, а повне мотивоване рішення - тільки через п’ять днів.

27 жовтня 2006 р. відповідач звернувся до районного суду із апеляційною скаргою, в якій зазначив на необгрунтованість рішення.

Суддя-доповідач апеляційного суду відмовив у прийнятті апеляційної скарги, посилаючись на пропуск відповідачем строку на оскарження рішення.

Чи правильні дії судді? Які строки належать до процесуальних, а які - до службових? Зазначте порядок поновлення пропущених строків.

2. Апеляційний суд відмовив Петрову у прийнятті апеляційної скарги тому, що ним був пропущений встановлений законом 20-денний строк після подачі заяви про апеляційне оскарження. Петров звернувся з касаційною скаргою до Верховного Суду України, в якій просив скасувати ухвалу апеляційного суду про відмову у прийнятті апеляційної скарги. У касаційній скарзі Петров зазначив, що останній день звернення з апеляційною скаргою припав на неробочий день (суботу) і не повинен бути зарахований. Останнім днем строку на оскарження треба вважати понеділок, саме тоді він і звернувся з апеляційною скаргою.

Про зазначені обставини Петров забув зазначити у апеляційній скарзі, вважаючи, що судом це буде враховано й без нього.

Чи має бути задоволена касаційна скарга Петрова?

3. Суд постановив рішення про відмову Гиренку у позові про поновлення на роботі. Через два дні Гиренко був збитий автомобілем і в тяжкому стані потрапив до лікарні, де знаходився на лікуванні два місяці. Після того Гиренко звернувся до адвоката за порадою щодо питання про можливість оскарження судового рішення.

Складіть заяву про апеляційне оскарження, апеляційну скаргу, письмову відповідь адвоката.

Чи відрізняється продовження процесуального строку від його поновлення? Укажіть наслідки пропуску процесуальних і службових строків?

Питання для самостійної роботи.

1. Дайте визначення цивільних процесуальних строків.

2. Проаналізуйте основні підходи до класифікації процесуальних строків.

3. Назвіть види строків у цивільному процесі.

4.Як визначаються процесуальні строки?

5.В яких випадках процесуальний строк не вважається пропущеним?

6.Назвіть підстави для продовження процесуальних строків.

7.Яким чином можливе поновлення процесуальних строків.

8.Визначте основні правила обчислення строків у цивільному процесуальному праві.

Список рекомендованої літератури

1. ЦПК України.

2. Штефан М.Й. Цивільне процесуальне право України: Академічний курс: Підручник для студ. юрид. спец. Вищ.навч. зал. – К.: Концерн „Видавничий Дім „Ін Юре”, 2005. – 624 с.