Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Національний банк України

Українська академія банківської справи

Кафедра цивільно-правових дисциплін та банківського права

ЗАТВЕРДЖУЮ

Проректор з навчальної роботи

професор ___________ В.О. Дадашев

____ ____________ 2009 р.

РОБОЧА НАВЧАЛЬНА ПРОГРАМА КУРСУ

ЦИВІЛЬНЕ ПРАВО”

Суми - 2009

Укладач: Афанасієв Роман Володимирович.

Розглянуто та схвалено на засіданні кафедри цивільно-правових дисциплін та банківського права

Протокол № ___ від ___ _____________ 2009 р.

Рецензент:

Пояснювальна записка

Вивчення в вищих учбових закладах цивільного права є необхідною складовою частиною юридичної освіти. Цивільне право — одна з фундаментальних навчальних дисциплін, найважливіша з галузевих наук про право. Саме за допомогою цієї галузі права втілюються в юридичні форми соціально-економічні відносини, що формуються в суспільстві. Цивільне право регулює широку і практично важливу галузь суспільних відносин за участю громадян і організацій майнові відносини, обумовлені використанням товарно-грошових форм, а також особисті немайнові відносини.

Актуальність: в сучасних умовах радикальних економічних і політичних перетворень, коли в державі будується нова модель господарської системи, в якій найважливішим елементом є ринок, роль і соціальна цінність цивільного права значно зросли. Притаманні цивільно-правовому регулюванню начала ініціативи і диспозитивності, рівноправності і взаємної майнової відповідальності суб'єктів підвищують його соціальну цінність і сприяють розширенню сфери його застосування в правовій державі, що формується. Для цивільного права характерне виникнення цивільно-правових відносин в результаті вольових дій (договорів, односторонніх угод тощо) їх учасників. У процесі радикальної економічної реформи змінюються форми і методи організації матеріально-технічного забезпечення, відбувається рішучий перехід від централізованого розподілу матеріальних ресурсів до оптової торгівлі засобами виробництва і вільного продажу товарів на ярмарку. За цих умов значно підвищується роль господарських договорі в (поставки, перевезення) як юридичних фактів, що породжують відповідні цивільні права та обов'язки між організаціями. Тому вивчення такої навчальної дисципліни як цивільне право, об'єктивно стає в центр сучасної юридичної освіти.

Питання цивільного права займають значне місце в повсякденній діяльності працівників юридичної служби народного господарства, а також в діяльності органів суду, нотаріату, господарського суду та інших.

Ця програма передбачає вивчення широкого кола питань цивільного права, знання яких необхідні юристу для виконання покладених на нього службових обов'язків і дотримання вимог законності в галузі товарного обігу.

Програма складена у відповідності з системою цивільного права і ґрунтується на структурі цивільного законодавства і одночасно побудована з урахуванням певних навчально-методичних вимог, в яких знаходять відображення специфіка предмета вивчення.

Предметом вивчення є система майнових і особистих немайнових відносин, цивільне законодавство, практичні питання застосування норм цивільного права. В програмі також дотримані методичні вимоги, відповідно до яких вивчення предмета повинно починатися з загальних понять і категорій і переходити до конкретних інститутів цивільного права.

Крім того слід особливу увагу приділити синтетичній єдності всієї системи права України, проявом чого є між предметні зв”язки. Цивільне право тісно взаємопов”язане з такими галузями права, як цивільне процесуальне право, господарське право, господарське процесуальне право, кримінальне, адміністративне право, і інші галузі права. Крім того особливого практичного значення при вивченні цивільного права набуває знання курсів філософії, логіки, теорії держави та права.

Як особливий розділ програми передбачається вивчення сімейного права, яке є самостійною галуззю права, але не виділяється в окремий предмет. Це пояснюється тим, що типовий навчальний план з спеціальності "Правознавство" передбачає вивчення курсу цивільного і сімейного права в одному загальному курсі.

Студент повинен знати:

  1. предмет, структуру, зміст курсу в обсязі робочої програми;

  2. основні поняття, принципи, джерела цивільного права;

  3. умови виникнення, розвиток, та припинення цивільних правовідносин;

  4. питання охорони та захисту окремих інститутів цивільного права;

  5. регулювання цивільних правовідносин в міжнародному обігу.

Студент повинен вміти:

  1. самостійно аналізувати законодавчі акти;

  2. володіти основними навичками практичного використання цивільно-правових засобів захисту порушених прав;

  3. вирішувати ситуації, що виникають в судовій та господарській практиці;

  4. складати основні юридичні документи цивільно – правового характеру.

Форми проведення занять:

Вивчення курсу передбачає : лекційний курс, курс практичних занять, самостійну підготовчу роботу студентів.

Форма підсумкового контролю:

Складання екзамену.