Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Цивільне право (3 частина).doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
05.11.2018
Размер:
451.58 Кб
Скачать

Запитання для самоконтролю

  1. Якими нормативно-правовими актами урегульовано правовідносини в сфері користування будинками (квартирами) приватного житлового фонду?

  2. Правові способи набуття житла в приватну власність?

  3. В чому полягає забезпеченість і гарантованість житлових прав власника приватного житла?

  4. Дайте порівняльну характеристику правого статусу власника житла і наймача жилого приміщення в будинках державного житлового фонду.

  5. Чим відрізняється договір найму жилого приміщення у будинках (квартирах), що належать громадянам на праві приватної власності від договору найму житла державного житлового фонду?

  6. Права членів сім’ї і колишніх членів сім’ї власника щодо користування жилою площею у будинку (квартирі), який йому належить на праві власності.

  7. Правовий зміст спільної власності на житло?

  8. Правові наслідки переходу права власності на будинок (квартиру)?

  9. Яким чином держава має сприяти в ремонті та благоустрої жилих будинків (квартир), що належать громадянам?

  10. Що являє собою товариство співвласників квартир, ким і з якою метою воно створюється?

Завдання

Завдання 1.

Гр-н В. купив трикімнатну квартиру і, відповідно до норм цивільного права, звернувся в Бюро технічної інвентаризації для реєстрації нерухомості (купленої квартири). Але, оскільки гр-н В. разом з сім’єю проживав за договором найму в квартирі державного житлового фонду, Бюро технічної інвентаризації відмовилося реєструвати право власності гр-на В. на куплену квартиру, вважаючи, що особа не може мати у власності квартиру і одночасно поживити в житловому приміщенні державного житлового фонду, оскільки це буде порушувати житлове законодавство і принцип соціальної справедливості. В виконавчому комітеті місцевої ради гр-ну В. порадили для розв’язання цієї ситуації виселитися з займаної квартири, передати її виконкому, що надасть можливість зареєструвати приватну власність на нову квартиру і переселитися до неї. Гр-н В. звернувся до юридичної консультації.

Дайте обґрунтовані відповіді на наступні питання:

1. Якими нормативно-правовими актами урегульовані правовідносини в сфері володіння, користування і розпорядження приватним житлом?

2. З якого моменту у особи виникає право власності на житло?

3. Чи обмежено законодавчо кількість або розміри житла, що може перебувати в приватній власності?

4. Чи правомірні дії посадових осіб, відповідно до наведених умов?

5. Якщо є порушення прав гр-на В., то яких саме і чи існує правова можливість їх захисту?

6. Яким чином слід вирішити спір?

Завдання 2.

Гр-н П. разом з дружиною В. і неповнолітньою дочкою проживали в двокімнатній квартирі, яку гр-ну П. відразу після одруження подарували батьки. Після розлучення, гр‑ка В., вважаючи, що вона разом з дитиною має право на частину квартири, в якій проживає, звернулася до суду про виділення їй у власність належної частини квартири. Свої вимоги гр-ка В. мотивувала тим, що квартиру їм було подаровано батьками під час подружнього життя, крім того, неповнолітня дочка також потребує житла і має право власності на частину займаної квартири. Гр-н, П. проти позову заперечував, вважаючи, що вся квартира належить лише йому і звернувся з зустрічним позовом про виселення з квартири гр-ки П. разом з дочкою.

1. Які існують правові шляхи отримання житла в приватну власність?

2. Які права має гр-ка В. по відношенню до займаної квартири?

3. Які права має неповнолітня дитина по відношенню до займаної квартири?

4. Яким чином слід вирішити спір?

Завдання 3.

6 вересня 1996 р. гр-н Р. звернувся з позовом до гр-ки Б. про виселення. Позивач зазначав, що 25 квітня 1996 р. він купив будинок, у якому на час придбання проживав колишній член сім’ї продавця будинку – гр-ка Б. з малолітньою дочкою. 10 травня 1996 р. її було попереджено в письмовій формі про необхідність звільнення жилого приміщення, проте вона так і не звільнила його. Посилаючись на ці обставини, зазначаючи, що він є власником жилого приміщення, а отже, має охоронюване законом право володіти, користуватися і розпоряджатися належним йому майном, позивач просив постановити рішення про виселення відповідачки на підставі статей Житлового кодексу, Цивільного кодексу, та закону "Про власність", якими безумовно охороняються права власника. Гр-ка Б. звернулась до суду із зустрічним позовом про усунення перешкод у користуванні спірною будівлею, які створює новий власник.

1. Які права мають колишні члени сім’ї власника житла?

2. Чи змінюється правовий статус колишніх членів сім’ї власника житла при зміні самого власника?

3. Яке рішення має прийняти суд?